Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    No ale nie da się zrobić przerw jak pan Bóg nakazuje.
    Ale po co ci przerwy z takim dobrym jakosciowo slodem? Ale jak chcesz to prosze

    Ok teraz jak to zrobic z przerwami

    W kociolu 1 wrzatek. Zalewamy wrzatkiem i dolewamy wody zimnej by uzyskac temperature jaka chcemy do 1 przerwy. Wsypujemy slod i podnosimy temperature pomiedzy przerwami dolewajac wrzatku.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    No ale nie da się zrobić przerw jak pan Bóg nakazuje.

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania. Jesli masz chlodnice plytowa, albo przeciwbierzna chlodzona woda moze isc do kociolka numer 1. W ten sposob oszczedzasz energie elektryczna przy warzeniu kilku warek w ciagu dnia

    Leave a comment:


  • brloin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
    Lodówka jako kadź zacierno filtracyjna? Chyba nie to miałeś na myśli?
    Ale jeśli już mowa o fermentacji, to ja stosuję spiwór na fermentorze i drzwi balkonowe (w nocy przestawiam drzwi przed fermentor a w dzień za ).
    Wężownicę i termometry mam, brak tylko pompy.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
    a po cholerę jeszcze ta lodówka?

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.

    Leave a comment:


  • brloin
    replied
    Dokładnie. Kompletny, wygodny zestaw.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin
    Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
    Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.
    Dwa kociołki są potrzebne po to, żeby gotować filtrat już podczas odbierania? Czy w jakimś innym celu?

    Leave a comment:


  • brloin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
    Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.
    Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
    Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go".
    Jest wężyk!!!

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
    Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Przypominam że ten temat dotyczy pewnego konkretnego kociołka.
    ART nie psuj zabawy. Jak się dyskusja wyklaruje, to się wydzieli. Znaczy zgłosimy część wątku do wydzielenia do wątku o kociołku z Braumeistera.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Przypominam że ten temat dotyczy pewnego konkretnego kociołka.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Na stronkach za wielka woda pisuje sie, ze wysladzanie moze miec zly wplyw na piwo. Ale z drugiej strony to jak wyglada filtrat po wyciagnieciu slodu z gara? Czy jest klarowny czy taki sobie?

    Makaron, to są skrajne teorie. Jak ktoś warzy super hiper piwo na konkurs to go rozumiem. Jednakże wysładzanie jest od wieków częścią sztuki piwowarskiej i nowomodne poglądy z USA tego nie zmienią. Dodajmy zresztą, że te poglądy są odosobnione.
    To jest po prostu grzech nie odciągnąć brzeczki ekstrakcie 10-4blg, bo taką zwykle dostajesz przy wysładzaniu.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
    Nie uważasz Braumeistera za jakiś okaz technologii piwowarskiej, dlatego że jak kupuje się auto za 400tys to nie montuje się do niego gazu.
    Nie wziąłem tego pod uwagę.
    Zapomniałeś, że odpowiadałem na cytat jacera. "Tak serio" odnosiło się do tego, że producent Braumeistera nie przewidział efektywnego wysładzania. Konstrukcja z podnoszeniem kosza z młótem jest prosta jak konstrukcja cepa i tak samo efektywna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-11-27, 14:00.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...