No ale nie da się zrobić przerw jak pan Bóg nakazuje.
Ale po co ci przerwy z takim dobrym jakosciowo slodem? Ale jak chcesz to prosze
Ok teraz jak to zrobic z przerwami
W kociolu 1 wrzatek. Zalewamy wrzatkiem i dolewamy wody zimnej by uzyskac temperature jaka chcemy do 1 przerwy. Wsypujemy slod i podnosimy temperature pomiedzy przerwami dolewajac wrzatku.
W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania. Jesli masz chlodnice plytowa, albo przeciwbierzna chlodzona woda moze isc do kociolka numer 1. W ten sposob oszczedzasz energie elektryczna przy warzeniu kilku warek w ciagu dnia
No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
Lodówka jako kadź zacierno filtracyjna? Chyba nie to miałeś na myśli?
Ale jeśli już mowa o fermentacji, to ja stosuję spiwór na fermentorze i drzwi balkonowe (w nocy przestawiam drzwi przed fermentor a w dzień za ).
Wężownicę i termometry mam, brak tylko pompy.
No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.
Dwa kociołki są potrzebne po to, żeby gotować filtrat już podczas odbierania? Czy w jakimś innym celu?
Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.
Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.
Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.
Na stronkach za wielka woda pisuje sie, ze wysladzanie moze miec zly wplyw na piwo. Ale z drugiej strony to jak wyglada filtrat po wyciagnieciu slodu z gara? Czy jest klarowny czy taki sobie?
Makaron, to są skrajne teorie. Jak ktoś warzy super hiper piwo na konkurs to go rozumiem. Jednakże wysładzanie jest od wieków częścią sztuki piwowarskiej i nowomodne poglądy z USA tego nie zmienią. Dodajmy zresztą, że te poglądy są odosobnione.
To jest po prostu grzech nie odciągnąć brzeczki ekstrakcie 10-4blg, bo taką zwykle dostajesz przy wysładzaniu.
Nie uważasz Braumeistera za jakiś okaz technologii piwowarskiej, dlatego że jak kupuje się auto za 400tys to nie montuje się do niego gazu.
Nie wziąłem tego pod uwagę.
Zapomniałeś, że odpowiadałem na cytat jacera. "Tak serio" odnosiło się do tego, że producent Braumeistera nie przewidział efektywnego wysładzania. Konstrukcja z podnoszeniem kosza z młótem jest prosta jak konstrukcja cepa i tak samo efektywna.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-11-27, 14:00.
W zwiazku ze zmianą mieszkania, oraz przenosinami browaru w nowe miejsce sprzedam nowy raz używany kociołek elektryczny zakupiony w Lidlu, opisywany już na forum.
W kociołku został wykonany w dolnej jego części otwór o średnicy 22 mm celem zamontowania zaworu i filtratora "Lukuja"....
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
Cześć Wszystkim! Proszę o poinie na temat takiego kociołka https://www.electronic-star.pl/Dom-i...2585W-30l.html . W domu posiadam indukcję z której nie chcę korzystać, nie chce też używać w domu butli z gazem....
Pozbywam się zestawu, który towarzyszył mi plus minus od początku przygody z piwowarstwem domowym, tj od połowy 2013 roku. Całość 500 złych, poszczególne elementy wycenione poniżej.
W skład zestawu wchodzą:
kociołek elektryczny Lidl LCD z rozwierconą dziurką i skręconym zaworem kulowym
Czesc,
Chciałbym zakupić taki kociołek, zastanawiałem się nad klarsteinem ale w porównaniu z tym oszczędność wynosi £100. Jest to dla mnie sporo. Czy ktoś używa kociołka tej firmy i mógłby mi opisać wady zalety? Czy pompa jest taka ważna czy może zakup kociołka bez pompy dużej...
Leave a comment: