W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
Pewnie nie będzie Cię stać na jej wyżywienie, bo te dwie skąpe szmatki to grosze.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemoJuż widzę że mnie nie będzie stać na to urządzenie
Ale pomyśl, mogłaby Cię nosić na rękach, a nawet na jednej.
Comment
-
Oj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członki
naźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łba 
Zaraz tu seta zrobi z nami porządek za ten offtopOstatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-30, 20:55.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentora
Co oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
Comment
-
-
Chłodnica na początek nie jest Ci do szczęścia potrzebna, wystarczą temperatury panujące na zewnątrz.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Fermentor raczej temperaturę wytrzyma, ale jeżeli jest to fermentor z zaworem, to obawiałbym się o zawór. W moim przypadku po wyparzaniu wodą i wysładzaniu 2 zawory zaczęły przeciekać.Comment
-
Robił bym to w fermentorze bez kranika, także problemów chyba nie powinno być.
Ile czasu mniej więcej studzi się 20 litrowa brzeczka w temperaturze powiedzmy około 10C?Comment
-
Od zgaszenia gazu do 20*C to będzie parenaście godzin. Licz całą noc.Comment
-
Ja w okresach późnowiosennych / wczesnojesiennych chłodząc na balkonie mam jakieś 6-8 godzin czekania. Zazwyczaj kończę chmielenie ok. 22ej kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 10*C. Nigdy nie zadawałem drożdży później niż o 9tej rano, przy temperaturze brzeczki poniżej 24*C.
Brzeczkę dekantuję dopiero zimną.Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2011-02-04, 13:45.Comment
-
Polecam chłodzenie w garze zaciernym i przelewanie chłodnej brzęczki do fernentatora. Przedmuchać tak czy siak zawwsze powinieneś celem dobrego napowietrzenia, zresztą wężyk i tak będzie zanurzony po zakończeniu przelewania.Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?
Przy zwykłych 20-25 litrowych warkach chłodzenie napowietrzne jest bez zarzutu, natomiast w przypadku takiego chłodzenia póżną wiosną i wczesnym latem, polecam uzywanie słodów Pale Ale, ktore w odrożnieniu od pilznieńskiego nie mają skłonności do wytwarzania DMS. Gdzies o tym czytałem, nie pomnę juz gdzie, pewnie u Czesa.
Drugim dobrym sposobem na przyspieszenie chłodzenia napowietrznego (jak równiez wodnego w kastrze budowlanej-jak ja to robię) jest -tuż po wyłączeniu gazu- przelanie jej znacznej cześci do drugiego większego garnka (lub dwóch mniejszych, takich 6 litrowych kuchennych) i chłodzenie w kilku.Comment
Related Topics
Collapse
-
DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-18, 09:30 -
-
Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
Pół powierzchni...-
Channel: Grecja
2024-06-28, 08:00 -
-
Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....-
Channel: Włochy
2022-10-21, 13:34 -
-
Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
no co Ty
Comment