Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23799

    Czasem robię tak samo i nie miałem jakichkolwiek piw z wyczuwalnym DMSem.
    Last edited by ART; 31-01-2012, 01:28.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Mason
      Senior
      • 02-2010
      • 3280

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
      A jak tam z DMS?
      Ma się dobrze, pozdrowić? . A serio to nie mam z nim problemu, albo mój próg wykrywalności tego związku jest na tyle wysoki, że go nie wyczuwam.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        mój próg wykrywalności tego związku jest na tyle wysoki, że go nie wyczuwam.
        Wątpię, musiałabym mieć taki sam próg wyczuwalności, a do tego Sensor, czyli niejaki Piwoznawca, oraz dziesiątki innych osób z niezłym nosem, które w moich piwach nigdy żadnego DMSu nie wyczuły, a przecież chłodzę identycznie. Z wyjątkiem ostatnich dni - chłodzę na klatce schodowej, żeby mi na tarasie brzeczka przez noc nie zamarzła na kamień
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • leona
          PremiumUżytkownik
          • 07-2009
          • 5853

          Co? Gdzie? Jak z tym DMSem. To on jednak odparowuje po gotowaniu, w czasie chłodzenia też?

          Comment

          • Feti
            Senior
            • 10-2010
            • 801

            Strzelam w takim razie, że ważniejsze z DMS jest wrzenie brzeczki niż szybkie chłodzenie.

            Comment

            • mirogster
              Member
              • 02-2011
              • 40

              Rowniez jakies 99% australijczykow nie ma problemu z DMS. Podczas wrzenia brzeczki, oraz w czasie fermentacji jego ew. nadmiar powinien byc usuniety. Jak podaje homebrew wiki europejskie odmiany slodow 'maja' go bardzo malo.
              Ja zamiast DMS'em raczej bardziej martwil bym sie botulinami, ale przeciez niektore osoby sobie nawet je wstrzykuja - wszystko dla urody oczywiscie

              Comment

              • Mason
                Senior
                • 02-2010
                • 3280

                Nie ma co się przejmować Clostridium botulinum jeśli nie zostawia się brzeczki na długo.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • mirogster
                  Member
                  • 02-2011
                  • 40

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie ma co się przejmować Clostridium botulinum jeśli nie zostawia się brzeczki na długo.
                  .... albo nie wstzykuje botoxu

                  Comment

                  • mirogster
                    Member
                    • 02-2011
                    • 40

                    Ups, blad ort. !!!

                    Comment

                    • rtyqwe
                      Junior
                      • 01-2012
                      • 11

                      Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).

                      I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 05-2007
                        • 1501

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rtyqwe Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).

                        I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...
                        Zamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • rtyqwe
                          Junior
                          • 01-2012
                          • 11

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
                          OK. Program znam - ale on powstał przy założeniu, że stopień chmielenia jest liczony na podstawie długości GOTOWANIA brzeczki z chmielem.

                          W moim przypadku gotuję n.p. 20g Marynki przez 20', a potem wystawiam na balkon - pierwsze 10-15' brzeczka będzie jeszcze gorąca, ale po następnych? Liczyć cały okres na balkonie czy np. tylko pierwsze 30'?

                          Stąd pytanie.

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 05-2007
                            • 1501

                            Licz okres do wyłączenia palnika, czy grzałki. Pewnie tam jeszcze o 1-2 IBU wzrośnie, ale to jak dla mnie szczegół. U mnie po wyłączeniu palnika jeszcze przez 15 min się "przewraca", ale liczę czas gotowania z chmielem, tylko do chwili wyłączenia palnika.
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • rtyqwe
                              Junior
                              • 01-2012
                              • 11

                              Hmm. Chciałbym, żeby to było takie proste...

                              Ale intuicja podpowiada mi, że jest większa różnica niż tylko 1-2 IBU między szybkim wychłodzeniem brzeczki i zlaniem jej znad chmielin, a trzymaniem brzeczki gorącej i stygnącej powoli kilka godzin razem z chmielinami.

                              Wzoru pewnie nie ma, bo za dużo zmiennych (szybkość stygnięcia n.p.)

                              Sprawdziłem kalkulatorem, że jak dodam 20-30 pierwszych minut kiedy brzeczka jest jeszcze gorąca do obliczeń, to IBU wzrasta o kilkanaście jednostek - w niektórych przypadkach to może być i 40% całości.

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 05-2007
                                • 1501

                                To zrób whirlpoola i szybko zlej. To może być rozwiązaniem Twoich wątpliwości
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎