Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek_sziwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 2

    #31
    Na tym filmie Tomasza Kopyry (od 3 minuty) widac ze slod jest zapakowany w worki http://www.youtube.com/watch?v=bdw0dFXVQD4 . Pytanie jak szczelne one sa. Gdy dostane pudelka to nie bede ich w takim razie otwieral tylko wezme wsadze w duzy worek i zapakuje do szafki na strychu bo tam chyba mniejsza szansa na jakas wilgoc w powietrzu niz w piwnicy. Czy przechowywanie w temperaturze okolo 12C bedzie mialo jakis wplyw negatywny czy pozytywny na slod?

    Dzieki.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10833

      #32
      Neutralny
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Gość

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek_sziwa
        Hej,

        To moj pierwszy post wiec na poczatek: Witam wszystkich i pozdrawiam z deszczowej Norwegii! Ruszam z domowym warzeniem na emigracji i w zwiazku z tym mam pytanie. Na start zakupilem, oprocz zestawu startowego, rowniez kilka gotowych zestawow surowcow z browamatora. Poniewaz nie mam srutownicy, wszystkie slody wybralem jako zesrutowane. I teraz pytanko, ile taki "fabrycznie" zapakowany i zesrutowany slod moze stac i gdzie go lepiej trzymac? Mam piwnice gdzie jest okolo 12C, mam tez strych gdzie jest podobna temperatura. Na poczatek chcialem uwazyc dwie warki z brekitow zeby ogarnac wszystkie ruchy, potem jedna z ekstraktow i potem juz z zacieraniem. Czytajac ten watek troche sie jednak boje ze mi sie ten zesrutowany slod jakos zepsuje. Ile on tak moze stac? To jest kwestia 2-3 tygodni i do kosza, czy moze pare miesiecy wytrzyma?

        Dzieki!
        Jak zamawiałem z BA (jakieś 3 lata temu) gotowe zestawy to słód był szczelnie zamknięty, więc o wilgoć się tam nie zostanie, co innego, że słód jest już ześrutowany, a taki za długo nie może stać, oczywiście piwo wyjdzie (mój słód ześrutowany był prawie rok, piwo był dobre ), ale ma to jakiś negatywny wpływ, z tego co pamiętam to też wydajność jest niższa, ale o szczegóły to proś Krzysia, On jest w tych tematach biegły.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek_sziwa
          ... Czy przechowywanie w temperaturze okolo 12C bedzie mialo jakis wplyw negatywny czy pozytywny na slod?
          Zapytaj kopyra. Niech ci wyśle jakiś film na ten temat.

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            #35
            Polecam artykuł napisany przez profesjonalistę: Przechowywanie słodów i zbóż.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • ksieciuniu
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 157

              #36
              Ześrutowany słód (karmelowy) to lepiej przechowywać w lodówce, piwnicy czy zamrozić?
              I ile go można przechowywać bez ryzyka większej straty wydajności czy innych niepożądanych zjawisk - tygodnie? miesiące?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10833

                #37
                Mój leży w piwnicy(temp -3 - +28) Karmelowemu to chyba wisi
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                  dadek
                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                  2023-06-30, 01:55
                • darekd
                  Lubrow, Sladkový
                  darekd
                  Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                  Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                  2025-04-14, 00:51
                • darekd
                  Lubrow, Silky Stout
                  darekd
                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                  16% ekstr.
                  5,5% alk

                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                  2025-02-14, 04:52
                • SupeR_PiwosZ
                  Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                  SupeR_PiwosZ
                  Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                  Piwo jasne, pasteryzowane.

                  Ekstrakt: brak informacji.
                  Alk.: 5,6% obj.

                  Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                  Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                  2024-12-31, 22:45
                • dadek
                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                  dadek
                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                  2023-11-22, 06:14
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...