Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Witam, jeżeli ktoś chętny pozbędę się swojego chmielu, mam kilkuletni Lubelski i Marynkę, wykopać i po sprawie, więcej na pw lub 696651531

    Comment


    • Witam,
      Czy ktoś pomoże mi skąd mogę zdobyć sadzonki chmielu?

      Pozdrawiam

      Comment


      • Allegro, BA od innych piwowarów
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • chmiel

          Pytanie dla tych co się znają. mam dwa chmiele, lubelski i marynke, jeden ma ładne szyszki a na drugim jeszcze brak. który jest który. Czy wie ktoś?

          Comment


          • Marynka jest większa, ma grubsze pędy w kolorze ciemniejszej zieleni z przebarwieniami bordowymi, lubelski jest drobniejszy, kolor jaśniejszy od marynki bez przebarwień. A tak właściwie to trochę późno te szyszki się pojawiają u Ciebie, o tej porze roku powinny być już dojrzałe.

            Comment


            • Wychodzi na to że lubelski ma szyszki a marynka dopiero zawiązki czyli później daje owoc. Jestem z Radomia i mimo podlewania susza swoje zrobiła, może dla tego mam lekkie opóźnienie. Ale za potwierdzenie gatunków bardzo dziękuje, bo od trzech lat używałem ich tylko do kąpieli, a nie do piwa. A może jest ktoś z Radomia kto ma żatecki i chce pozbyć się jednej sadzonki?

              Comment


              • Witam!

                Już od roku czasu, od kiedy zacząłem warzyć w domu chodził mi po głowie chmielnik
                i myślę że w przyszłym roku zrealizuję ten plan.
                Mam już wstępnie przemyślaną konstrukcję nośną.
                Będzie to czworokąt 5x5x5mb lub wyższy - zobaczymy.
                Poza rodzimymi odmianami bardzo chciałbym mieć żeteckiego i Cascadea,
                lub jakieś inne odmiany amerykańskie.
                Jeśli ktoś ma to chętnie odkupię.

                Comment


                • Oddam marynke i lubelski w dobre ręce, tzn za browara pisać na priv lub na jakub_a@o2.pl

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czubas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oddam marynke i lubelski w dobre ręce, tzn za browara pisać na priv lub na jakub_a@o2.pl
                    Czy twoje egzemplarze nie mają problemów "zdrowotnych"?
                    Pisałeś że masz z nimi problemy?

                    Comment


                    • Chyba każdy chmiel, pozostawiony sam sobie trochę choruje, myślę, że jest to delikatna roślina, według artykułu Dr inż. Mieczysława Stasiaka (artykuł w Piwowarze) przy profesjonalnej uprawie wykonuje się 6 oprysków w ciągu sezonu na 4 różne choroby. Więc moje chmiele ogólnie są zdrowe to nie są choroby przewlekłe/wieloletnie tylko nabyte w trakcie sezonu, jeżeli masz dobre miejsce lub dokonasz podstawowej profilaktyki, będą zdrowe i wydajne.

                      Comment


                      • Witam wszystkich w nowym roku 2019. 2018 zmienil moje zycie o 360stopni, zaczalem warzyc piwo. Teraz cel na nowy rok to wlasny chmielnik i tu moje pytanie czy ktos w okolicach Swidnicy [duzych okolicach) mialby sztorby na sprzedaz oczywiscie na wiosne.

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek1702 Wyświetlenie odpowiedzi
                          2018 zmienil moje zycie o 360stopni
                          Czy aby na pewno?

                          Comment


                          • Witam serdecznie.
                            Pytanko.

                            Jak rok 2018 wpłynął na uprawę chmielu w Polsce? Wiadomo, że mieliśmy upalne i suche lato, czy to miało jakiś negatywny wpływ na jakość szyszek?
                            Mam w planach na dniach uwarzyć Pale Ale tylko na Polskich chmielach, stąd moje pytanie.

                            Pozdrawiam.

                            Comment


                            • Lubelski 2018 po otwarciu saszetki zupełnie trawiasty, zobaczymy za miesiąc jaki dał efekt w chmieleniu na aromat choć może nie da się tego wyczuć bo z obawy dałem mało.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Working...
                              X