Czy ktoś próbował warzyć piwo ze słodu owsianego? Co o tym myślicie?
Owies
Collapse
X
-
Ja próbowałem z płatków owsianych. Poza tym, że je zkwasiłemto tylko jedna rada: Kiepsko się brzeczka filtruje i trzeba się w cierpliwość uzbroić.
-
Owsiane.
Chyba coś w tym jest, że nigdzie nie robi się piwa z owsa? Dawne podręczniki twierdzą, że piwo z owsa jest ciężkie i niedobre; surowiec ten wykorzystywano tylko w czasach klęsk nieurodzaju. Jedynym regionem, gdzie piwo owsiane warzono jeszcze w XIX w. było Podhale, ale tylko dlatego, że innego zboża tam nie dało się uprawiać.Comment
-
Słód owsiany da się kupić. Ma go w swojej ofercie choćby internetowy sklep Hop & Grape. Gdzieś czytałemm że wychodzi z niego czerwone piwo.Comment
-
Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.
Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:
Owies w piwowarstwie cz. 1;
Owies w piwowarstwie cz. 2;
Piwo owsiane.
Comment
-
Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.
Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:
Owies w piwowarstwie cz. 1;
Owies w piwowarstwie cz. 2;
Piwo owsiane.
Piwo było klamrowane mchem irlandzkim, ale i tak wyszło dość mgliste. Dużym zaskoczeniem była obfita i trwała piana. W aromacie owsianka i ziołowość od chmielu. w smaku nuty owsianki grały pierwszoplanową rolę wraz z goryczkową, która po części pochodziła od owsa, a po części od chmielu. Piwo smakowało specyficznie, ale moim zdaniem było bardzo dobre. Było nad wyraz treściwe i śliskie. W tym roku planuję kolejne podejście do tematu piwa owsianego.Comment
-
Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).Comment
-
Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).Comment
-
Ja ze słodowania już zrezygnowałem. Wychodzi kiepskiej jakości. Przy 40% owsa filtracja jeszcze idzie dobrze, ale piwo jest mętne jak sok pomarańczowy. Rzeczywiście jest tępe i z samego słodu owsianego wyszłoby słabo pijalne. Z mojej praktyki wynika, że 25-30 % to ilość adekwatna dla nadania odpowiedniej faktury piwu. Dobrze sprawdza się niełuskowany owies puszczony przez śrutownik walcowy. W sumie i tak stosuję łuskę gryczaną na wspomożenie, ale tak nie trzeba jej dużo lub wcale.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-07-07, 10:19.Comment
Related Topics
Collapse
-
Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi-
Channel: Sprzęt
-
-
Hazy IPA, 5,5% alk.
Chmiele: Sabro, Talus.
W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)
Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-09, 19:14 -
-
-
Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...-
Channel: Niemcy
-
-
Bohemia Regent to już od dłuższego czasu oficjalna nazwa browaru, choć używa się też nazwy "Regent" między innymi na stronie www. Myślę jednak, że powinno się to uporządkować (choć sami mają bałagan)
Nie jest to pierwsza ich próba z górną fermentacją. Kiedyś...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment