Owies

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Owies

    Czy ktoś próbował warzyć piwo ze słodu owsianego? Co o tym myślicie?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Ja próbowałem z płatków owsianych. Poza tym, że je zkwasiłem to tylko jedna rada: Kiepsko się brzeczka filtruje i trzeba się w cierpliwość uzbroić.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Robkar95
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 50

      #3
      Codziło mi raczej o słód otrzymany z owsa. Kiedyś w czechach taki słód wykorzystywali, ale czy teraz ??? Jakie piwo z tego wyjdzie?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Owsiane.

        Chyba coś w tym jest, że nigdzie nie robi się piwa z owsa? Dawne podręczniki twierdzą, że piwo z owsa jest ciężkie i niedobre; surowiec ten wykorzystywano tylko w czasach klęsk nieurodzaju. Jedynym regionem, gdzie piwo owsiane warzono jeszcze w XIX w. było Podhale, ale tylko dlatego, że innego zboża tam nie dało się uprawiać.

        Comment

        • iommi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1522

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Dawne podręczniki twierdzą, że piwo z owsa jest ciężkie i niedobre (...)
          Twój stout owsiany był jak najbardziej wypijalny...

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Słód owsiany da się kupić. Ma go w swojej ofercie choćby internetowy sklep Hop & Grape. Gdzieś czytałemm że wychodzi z niego czerwone piwo.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
              Twój stout owsiany był jak najbardziej wypijalny...
              Tylko dlatego, że owsa było w nim niewiele :-) Piwo z samego owsa mogłoby być trudniejsze do przełknięcia.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19325

                #8
                Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.

                Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:

                Owies w piwowarstwie cz. 1;
                Owies w piwowarstwie cz. 2;
                Piwo owsiane.

                Comment

                • stepwolf
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.09
                  • 26

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  Niekoniecznie, choć zapewne 100 % udział tego ziarna (słodu) wpłynie znacząco na jego odbiór.

                  Ciekawy tekst o tym zbożu w kontekście piwowarstwa historycznego i domowego zamieścił jeden z blogerów:

                  Owies w piwowarstwie cz. 1;
                  Owies w piwowarstwie cz. 2;
                  Piwo owsiane.

                  Czołem! To ja jestem autorem tekstów, do których linki zamieścił e-prezes. Piwo w 100% owsiane da się uwarzyć, przy czym niska zawartość skrobi w ziarnie, w porównaniu z jęczmieniem, a także wysoka cena tego surowca - użyłem słodu Fawcett, sprawiają, że jego warzenie jest średnio opłacalne. Sam owies posiada bardzo specyficzny, goryczkowy posmak, co bardzo wyraźnie odróżnia to zboże od innych. W kolorze przypominało piwo pszeniczne. chmieliłem je skąpo Sybillą, ale z uwagi na niską zawartość skrobi i ustawiczną potrzebę doskonalenia piwowarskiego fachu - z 5 kg słodów uzyskałem zaledwie 17-18 litrów brzeczki o ekstrakcie 10 Blg. Żadnych problemów z filtracją nie było, wszystko szło gładko. Schemat zacierania był wzorowany na tym artykule Institue Of Brewing And Distlilling. Do fermentacji użyłem Safale US-05.

                  Piwo było klamrowane mchem irlandzkim, ale i tak wyszło dość mgliste. Dużym zaskoczeniem była obfita i trwała piana. W aromacie owsianka i ziołowość od chmielu. w smaku nuty owsianki grały pierwszoplanową rolę wraz z goryczkową, która po części pochodziła od owsa, a po części od chmielu. Piwo smakowało specyficznie, ale moim zdaniem było bardzo dobre. Było nad wyraz treściwe i śliskie. W tym roku planuję kolejne podejście do tematu piwa owsianego.
                  http://notopopiwku.blogspot.com

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19325

                    #10
                    Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).

                    Comment

                    • stepwolf
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.09
                      • 26

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      Ja ostatnio akurat męczę owies i receptury z nim, więc bardzo był mi pomocny tekst. Też używam Fawcetta, ale głównie chodzi mi o wypracowanie praktyki, która da mi możliwość odejścia od tego słodu na rzecz ziarna surowego. Jak na razie zacieranie idzie koszmarnie (bez enzymów).
                      Ja z kolei rozważam słodowanie owsa własnym sumptem. Powodzenia przy eksperymentowaniu.
                      http://notopopiwku.blogspot.com

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19325

                        #12
                        Ja ze słodowania już zrezygnowałem. Wychodzi kiepskiej jakości. Przy 40% owsa filtracja jeszcze idzie dobrze, ale piwo jest mętne jak sok pomarańczowy. Rzeczywiście jest tępe i z samego słodu owsianego wyszłoby słabo pijalne. Z mojej praktyki wynika, że 25-30 % to ilość adekwatna dla nadania odpowiedniej faktury piwu. Dobrze sprawdza się niełuskowany owies puszczony przez śrutownik walcowy. W sumie i tak stosuję łuskę gryczaną na wspomożenie, ale tak nie trzeba jej dużo lub wcale.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-07-07, 10:19.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • palec
                          czym sie teraz filtruje?
                          palec
                          Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
                          Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
                          2025-03-23, 21:24
                        • darekd
                          Nieczajna [Monsters], Why so serious?
                          darekd
                          Hazy IPA, 5,5% alk.

                          Chmiele: Sabro, Talus.

                          W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)

                          Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...
                          2025-06-09, 19:14
                        • kaczka116
                          Pracownia Piwa, Milczenie Owies
                          kaczka116
                          Piwo gotowe do oceny
                          2019-01-19, 11:20
                        • darekd
                          Kessel & Kelle, The 900 Ale
                          darekd
                          Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

                          Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
                          2024-10-28, 23:32
                        • darekd
                          Bohemia Regent, Escobeer Indian Pale Ale
                          darekd
                          Bohemia Regent to już od dłuższego czasu oficjalna nazwa browaru, choć używa się też nazwy "Regent" między innymi na stronie www. Myślę jednak, że powinno się to uporządkować (choć sami mają bałagan)

                          Nie jest to pierwsza ich próba z górną fermentacją. Kiedyś...
                          2017-12-24, 02:26
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...