Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowy kociołek Katmaya

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • katmay
    Junior
    • 09-2012
    • 13

    Domowy kociołek Katmaya

    Witam!
    Tematem warzenia piwa w domu zainteresowałem się całkiem niedawno (20 września), lecz można powiedzieć, że od razu poczułem powołanie
    Po tygodniu zaopatrzyłem się w zestaw biowinu z dwoma puchami coopersa (lager - od 3 tygodni w butelkach, oraz european lager - kończy bulgotać). W miedzy czasie przeglądając forum i kompletując sprzęt przygotowywałem się do pierwszej warki z zacieraniem.
    No i stało się.
    W dniu wczorajszym (23.10) przyszła skromna 14kg paczuszka z pięknie ześrutowanym słodem i resztą potrzebnego sprzętu (tu podziękowania dla CP za super szybką wysyłkę).
    Nie zważając na późną porę (15:30) i przystąpiłem do zacierania
    Na dobry początek powstało coś takiego :
    Warka 1

    Pilzneński - 4kg
    Monachijski - 2kg
    Karmelowy ciemny - 0.3Kg
    Crafta typ III - 0.1Kg (nie za dużo?)

    Zacieranie

    20l wody kranowej - super twarda, lecz nie znam dokładnych parametrów (kiedyś i dołączonym do zmywarki wyszło 9 na 10 w skali twardości)
    63'C - 70 minut (tak długo ponieważ musiałem wyskoczyć do apteki do płyn lugola )
    72-73'C koło godzinki

    Stara jedynie słuszna 40 letnia poradziecka kuchenka gazowa dała rade i cała zabawa z zacieraniem zabrała mi tylko 4 godzinki (tu musze zaznaczyć potrzebę nabycia mocnego taboretu gazowego)

    Filtracja i wysładzanie...

    ...poszło całkiem ładnie- raptem 1.5 godzinki (na przyszłość będę już pamiętał o przygotowaniu wcześniej wody do wysładzania w ilości większej niż 5l litrów.
    Po filtracji - 19.5 blg
    Po wysładzaniu - 15blg

    Chmielenie
    25g marynki (granulat) 60 minut
    25g lubelskiego (granulat) 30 minut
    15g lubelskiego (granulat) 15 minut + trochę mchu irlandzkiego (był to dałem)

    Jako że za pracownie obrałem sobie nieogrzewane "pomieszczenie gospodarcze"
    od 22:00 temperatura spadła na tyle, że całość podgrzewałem przez ponad godzinę i udało mi się dojść tylko do 96'C - W tej temperaturze rozpocząłem chmielenie.

    Całość zadałem drożdzami Safale s-04 już nastepnego dnia
    Last edited by katmay; 24-10-2012, 16:11.
  • katmay
    Junior
    • 09-2012
    • 13

    #2
    Druga warka z puchy (euro lager) zabutelkowana. Wyszlo 40 butelek o pojemnosci 0.5l.
    Jutro przelewam zacieraną na cichą.
    Last edited by katmay; 01-11-2012, 15:00.

    Comment

    • katmay
      Junior
      • 09-2012
      • 13

      #3
      WARKA 2 03.11.2012

      Słody:
      3.3kg Monachijski 10-27 EBC Strzegom
      1.7kg Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom
      150g Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
      50g Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann

      Zacieranie:
      45min - 63'C
      45min - 72'C

      15blg wysłodzone do 11blg

      Chmielenie:
      32g marynka granulat 60 min
      25g lubelski granulat 30 min
      20g lubelski granulat + mech 15 minut

      Podczas chmielenia rozwiązała się siatka i całe 25g granulatu radośnie pływało sobie po kociołku. Większość osadziła się na ściankach, lecz i tak musiałem przelać wystudzoną brzeczkę do fermentatora rurką przez muślin, co było operacja czasochłonną jak i niezbyt skuteczną.
      Przynajmniej na brak goryczki nie będę narzekał



      Zebrałem się na odwagę i zlałem warkę 1 na cichą.
      Udało(?)mi się nawet zebrać gęstwę i trzy pełne litrowe słoiczki pięknie się w lodówce rozwarstwiają.
      Click image for larger version

Name:	gęstwa.jpg
Views:	1
Size:	26,8 KB
ID:	2040713
      Tak przy okazji co w tym to jest to dobre a co nie?
      Last edited by katmay; 04-11-2012, 21:11.

      Comment

      • MiraS_5
        Junior
        • 07-2005
        • 4

        #4
        Wszystko jest dobre!
        Powinienieś przechować w lodówce (max 2-4 tygodnie).
        Ja jeszcze płukam gestwe co tydzień.

        Comment

        • katmay
          Junior
          • 09-2012
          • 13

          #5
          Warka 1 zlana do butelek przy 3.5blg. Wyszlo 23l. Dodalem 180g glukozy.
          Kurcze dobre jest.

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            No i takie ma być

            Co do chmielenia to do granulatu nie używaj żadnych siateczek, do szyszki zresztą też nie.

            Po chmieleniu lub po studzeniu, w zależności jak będziesz robił, zakręć całość brzeczki tak jak się miesza herbatę, łygą w kółko, i zostaw aż się ustoi. Wszystkie chmieliny będą na środku gara. Teraz wężykiem lub jeśli masz zamontowany kranik, kranikiem, zlewasz czystą brzeczkę pobierając ją z brzegu gara. I już, proste?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • katmay
              Junior
              • 09-2012
              • 13

              #7
              Warka 2 przelana do butelek. Nie wiem jakie blg, ale uznalem ze juz czas. 16 butelek 0.5, 4 buelki 0.33 i jedna 0.65. Średnia goryczka, duzy aromat i zapach.
              Puki pamiętam: 167g glukozy.
              Last edited by katmay; 20-11-2012, 22:49.

              Comment

              • katmay
                Junior
                • 09-2012
                • 13

                #8
                WARKA 3
                Pils 4.2 resztki sama mąka
                Monach 1 a tu w wiekszości łuska
                Zacierane w 20l.

                45 min 63'
                40 min 73'

                Wysłodzone 13 litrami do blg 13.5

                Zadane drożdzami z warki 1. Z 3 słoiczkow jeden ruszył z marszu, po pewnym czasie dodałem drugi z leniwcami. Jakoś tak wyszło, że zapomniałem płukac maleństwa.
                Trochę obawiam się poranka, ponieważ fermentator zalany po brzegi. Dla pewności stoi w kuwecie po kocie

                Comment

                • katmay
                  Junior
                  • 09-2012
                  • 13

                  #9
                  Warka 4
                  4kg Monachijski
                  1kg Pilzneński

                  Zacieranie

                  W 15 litrach
                  45 minut - 63'C
                  45 minut - 72'C

                  Chmielenie

                  23 litry wody

                  Po rozpoczęciu zacierania(po przeprowadzonym śledztwie) okazało się, że moja pociecha podprowadziła mi siateczki na chmiel. Ponieważ została mi tylko jedna dałem mix
                  25g lubelskiego, oraz
                  20g Marynki czas 60 minut
                  Pod koniec w przypływie odwagi dosypałem jeszcze 15g lubelskiego na 15 minut.

                  US-05

                  Comment

                  • katmay
                    Junior
                    • 09-2012
                    • 13

                    #10
                    WARKA 5

                    2kg Monachijski
                    4.2kg Pilzneński

                    Zacieranie

                    18 litrów

                    45 minut - 63'C
                    45 minut - 72'C



                    Chmielenie
                    34litry

                    60g Lubelski + 15g Marynka - 60 minut


                    Wyszło 31litrów 13blg 23'C ledwo weszło do fermentatora

                    Zadane Safale s-04

                    Comment

                    • katmay
                      Junior
                      • 09-2012
                      • 13

                      #11
                      W warce 4 błąd powinno być:
                      1kg Monachijski
                      4kg Pilzneński
                      10 blg (monachijski śrutowany pamięta zeszłą gwiazdkę - ale patrzył na mnie tak smętnie, że żal było wyrzucać)


                      Teraz trochę rezultatów



                      Piwo z puchy x2 podobne do koncernowych najlepsze było po 4 tygodniach. Od tego czasu tylko traciło smak.

                      Warka 1
                      Pierwsze piwo zacierane. Smakowało r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-i-e. Mocne, gęste, przyjemnie gładziło przełyk. Jedynym minusem był posmak crafty typ 3. Mogło by mieć troszkę większą goryczkę. Na oko będzie 8.5% - nie pamiętam ile było "BeLGów" po chmieleniu.
                      Ciemny brązowy pod światło bakłażan


                      Warka 2
                      Piwo mocno chmielowe. Ciut za bardzo. Słabsze % od pierwszej warki. Troszkę inne. Powtórzę tą warkę z lekko innymi proporcjami i porównam rezultaty.

                      Warka 3
                      Pech od początku do końca.
                      Jak drożdze skończyły sprint i już miałem je wyciszyć pachniała strasznie - kiszone.
                      Miałem zrobić z nią porządek, lecz coś mnie odciągnęło i stała sobie w chłodnym miejscu jakieś 2-3 tygodnie (no co nie było widać nie przeszkadzała...)
                      Po tym czasie otwieram... smród znikł; smak cudo. Oznak zepsucia brak. (czyżbym trzymał gęstwę w słoiku po ogórkach?)
                      Z pieśnią na ustach i fermentatorem w ręce pędzę przelewać do butelek... urwała się rączka i cała warka poszła w piach.

                      Comment

                      • katmay
                        Junior
                        • 09-2012
                        • 13

                        #12
                        Warka hmm 12-14 nie wiem sam


                        4.7 kg Monachijski 10-27 EBC Strzegom -mało łuski
                        2.9 kg Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom - sam pyl
                        0.6 kg Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
                        0.125 Carafa (R) typ III 1300-1500 EBC Weyermann

                        Cukier - 49 min
                        smak - 58 min

                        wrzątku dolewanie

                        chmielenie
                        maryna 45g 60 min
                        Hallertauer Mittelfrüh 60g 25 min

                        Zasane:
                        Y497
                        26l 16.5 blg he???
                        "rozcienczone" do 33l z dodatkiem 2l rezerwowej brzeczki odparowanej.


                        resztki resztki
                        Last edited by katmay; 07-04-2014, 22:52. Powód: bo tak

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎