Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dolna fermentacja - ile lat?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Junior
    • 12-2013
    • 19

    Dolna fermentacja - ile lat?

    Cześć,

    Mam pytanie odnośnie dolnej fermentacji: Trzy tygodnie temu wstawiłem na fermentacje lagera, dość mocnego bo 17blg. Zadałem drożdże Saflager W 34/70. Piwo ma 12-15C czyli teoretycznie idealnie i dziś sprawdziłem co się dzieje z fermentacją i z przykrością muszę stwierdzić, że blg spadło o 1blg pojawiła się nieśmiała biała piana i to wszystko. Drożdże zadawałem w temperaturze 15C.

    Czy to normalne? Jeżeli tak to ile jeszcze powinienem czekać aż fermentacja się skończy?

    Jeżeli nie to co powinienem zrobić aby pchnąć fermentację do przodu?

    Pozdrawiam,
    Kluska
  • Kluska28
    Junior
    • 12-2013
    • 19

    #2
    Wrzucam zdjęcie.
    Attached Files

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      #3
      Przez 3 tyg spadło o 1 blg?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • skitof
        Senior
        • 11-2007
        • 2478

        #4
        Czyli w ogóle nie ruszyło. Coś musiało być nie tak z drożdżami.

        Comment

        • Kluska28
          Junior
          • 12-2013
          • 19

          #5
          To co powinienem teraz zrobić? Przed chwilą mierzyłem temperaturę i było 12,5C co oznacza, że to piwo leży w 10-12,5C ponieważ co 12h wymieniam 4 butelki 1,5l z lodem a wstawiałem wczoraj o 22:00. Nadal jest to temperatura w której te drożdże powinny pracować. Do tego piwa wrzuciłem 2 saszetki drożdży. Czy lepiej jest:

          1. Trochę podnieść temperaturę używając 3 butelek 1,5l w okolica 14-15C
          2. Zadać jeszcze jedną saszetkę drożdży?
          3. Podnieść temperaturę i zadać drożdże górnej (np.: Danstar Nottingham) - tej ostatniej opcji najbardziej bym nie chciał

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            Pobierz próbkę piwa i skosztuj, jeśli nie jest zepsute to nic nie rób.
            W/g fotki fermentacja ruszyła na dobre.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Kluska28
              Junior
              • 12-2013
              • 19

              #7
              Ok. Spróbowałem i nie jest zepsuty. No to czekam. Napiszę za tydzień. Dzięki za pomoc.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎