Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Warka #85 - Dżeeeem!

    Skład - No. 19 Floor Malt 5,5-7,5 EBC Maris Otter Crisp 4 kg, Cara Blond 20 EBC Castle 0.2 kg, Caramunich II 110-130 EBC Weyermann 0.2 kg;

    Warzenie - 01.01.2021 - woda 3:1 (13.2 litra) - 63ºC, 67ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75ºC - 5'. Wysładzanie 13.2 litra wody, filtracja po 30', zawrotka trzech litrów i kolejne dziesięć minut oczekiwania. Odebrane 22.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5.5).

    Chmiel:
    30g Lubelski PL 2018 granulat 4.0% - 0'
    30g Pacifica NZ 2019 granulat 3.6% - 30'
    15g Pacifica NZ 2019 granulat 3.6% - 50'

    Planowo siedem dni przed rozlewem 105g Pacifica NZ.

    Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 18 litrów, dolewka wody do 20.5l o ekstrakcie 11.7º, teoretyczne IBU 26, SRM 6.5.

    Drożdże - Hophead Ale M66 Mangrove Jack's Craft Series 10.5g, fermentacja w kuchni.

    Cicha i chmielenie na zimno 14.01, zabutelkowane tydzień później przy ekstrakcie 1.9º (5.33% alko). 1300 mililitrów syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 20l - 15*1l, 9*0.5l.

    ----------
    #73k (Służewieckie końskie) - jak mawia sąsiad, cudowna końska szczyna;
    #80 (Witaj sąsiedzie) - bardzo dobre, pijam do obiadu;
    #81 (ctrl) - cieszy się wielkim uznaniem na tyle, że prawie już go nie ma;
    #82 (alt) - bardzo dobre, piję sam jako że Żona nie lubi piw na innych słodach niż pilzneński lub pale ale;
    #83 (Mazer wraca do gry) - mimo, iż jeszcze lekko niedojrzałe, zaczynamy konsumpcję (z braku innych jasnych piw);
    #84 (delete) - wyleciało wczoraj na dzielnię.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #84 - delete
    (Lichtenhainer*)

    Skład - No. 19 Floor Malt 5,5-7,5 EBC Maris Otter Crisp 1 kg, Jęczmienny Wędzony Drewno Czereśni 10 EBC Viking Malt 0.2 kg, skoncentrowany sok z granatu 0.25l;

    Warzenie - 31.12.2020 - woda 3.25:1 (3.9 litra) - 56ºC, podgrzanie do 62ºC - 15', 72>69ºC - 45', negatywna jodowa, wygrzew 75ºC - 5'. Wysładzanie 7 litrami wody, filtracja po 40' z użyciem 200g łuski ryżowej, zawrotka dwóch litrów i kwadrans oczekiwania, następnie odebrane 1.5 litra i ponowny kwadrans oczekiwania. Odebrane 8.5 litra, gotowanie przez 60'.

    Chmiel:
    10g Lubelski PL 2018 4.0% - 0'

    Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 7 litrów, dolewka soku z granatu oraz wody do 11 litrów o ekstrakcie 8.1º, teoretyczne IBU 13, SRM 3.5 (nie licząc soku).

    Drożdże - Lallemand WildBrew™ Philly Sour zadane w Nowy Rok, fermentacja w kuchni (20ºC).

    Cicha 12.01 przy 5.0º Brix (przeliczone 2.9º), zabutelkowane przed chwilą przy tym samym ekstrakcie - kurczę, tak ładnie przypasowała ilość butelek, że nie zostało nic do skosztowania. Pachnie świetnie - słodem, granatem i lekką wędzonką. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 2.86%. Litr syropu, cukier 2.4 (grama na pół litra) - końcowo 11.5l - 15*0.5l, 12*0.33l. Po nagazowaniu zjazd na dzielnię co najmniej do maja.

    * - na pomysł piwa wpadłem w nocy - zasnąłem cały zadowolony z siebie, że oto wymyśliłem nowy gatunek piwa, a rano okazało się, że nie dość, że TO istnieje, to jeszcze ma swoją nazwę. Aaaa, muszę to napisać: Rainer, das ist Lichtenhainer!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #83 - Mazer wraca do gry*
    (Wai-iti Ale, zestaw z CP)

    Skład - Pale Ale Maris Otter Extra 3.8 kg;

    Warzenie - 13.12.2020 - woda 3.2:1 (12 litrów) - 66ºC - 75', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 10'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja po 20', zawrotka trzech litrów i kolejny kwadrans oczekiwania. Odebrane 25 litrów, gotowanie przez 90' na dwa gary (17+8).

    Chmiel:
    15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - do pierwszych pięciu litrów filtratu
    15g Centennial US 2018 granulat 9.4% - 50'
    10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 80'
    10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 85'
    10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 88'
    10g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 90'

    Planowo na zimno trzy dni przed rozlewem 50g Wai-iti NZ, dwa dni przed rozlewem taka sama porcja tegoż chmielu.

    Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19 litrów, dolewka do 20.5 litra o ekstrakcie 10.6º, teoretyczne IBU 36, EBC 6.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane 14.12. Fermentacja w kuchni.

    Cicha 30.12 przy 5.2º Brix (przeliczone 1.68º), zabutelkowane 04.01 przy tym samym ekstrakcie. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 4.82%. 1200 mililitrów syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 20.1l - 1*1.5l, 3*1l, 33*0.45l. Ostrzegam, że będzie świetne, więc po raz kolejny podziękowania za recepturę (za przepis, nie za gumę recepturę).

    * - co, myśleliście że po ctrl i alt będzie delete? Hehe, to byłoby zbyt oczywiste. Ale nie martwcie się - będzie.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #82 - alt
    (alt, zestaw z CP)

    Skład - Słód monachijski ciemny 3.6 kg, karmelowy 0.3 kg, pszeniczny karmelowy 0.2 kg;

    Warzenie - 03.12.2020 - woda 3.4:1 (14 litrów) - 52ºC - 5', 67ºC - 50', 72ºC - 10'. Negatywna jodowa, wygrzew 75.6ºC - 5'. Wysładzanie 13 litrami wody, filtracja po 25', zawrotka trzech litrów. Odebrane 23.8 litra, gotowanie przez 65' na dwa gary (17+6.8).

    Chmiel:
    50g Hallertauer Mittelfrüh DE 2019 granulat 4.7% - 10'
    17g Spalter Select DE 2017 granulat 4.4% - 30'
    33g Spalter Select DE 2017 granulat 4.4% - 64'

    Chmielenia na zimno brak. Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19.7 litra, dolewka do 20.5 litra o ekstrakcie 11.15º (pierwsze piwo robione z użyciem refraktometru!), teoretyczne IBU 39, EBC 26.

    Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie zadane 04.12. Fermentacja w garażu w około 16ºC.

    Cicha 18.12 przy 7º Brix (przeliczone 4.1º), zabutelkowane 30.12 przy tym samym ekstrakcie. Kalkulator z brewersfriend twierdzi, że końcowy alkohol to 3.89% (nie wiem, czy uwzględnia on cukier do refermentacji czy nie, ale wszystkie moje kolejne pomiary będą podawane w oparciu o ten kalkulator). Jak zawsze litr syropu, cukier 2.0 (grama na pół litra) - końcowo 20.3l - 1*1l, 33*0.5l, 6*0.45l. Nadal nagazowuje się w mieszkaniu. W założeniach to piwo dla mnie, ja ostatnio lubię słodowość.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #81 - ctrl
    (wheat ipa, zestaw z CP)

    Skład - Słód pilzneński 2 kg, pszeniczny 2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg;

    Warzenie - 27.11.2020 - woda 3:1 (16 litrów, na dwa gary) - 69ºC - ok. 100', negatywna jodowa, wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie 14 litrami wody, filtracja z 250g łuski ryżowej po 31', zawrotka dwóch i pół litra. Odebrane 25.2 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+8.2).

    Chmiel:
    50g Perle PL 2018 granulat 5.0% - 0'
    10g Amarillo US 2019 granulat 8.4% - 40'
    10g Mosaic US 2019 granulat 12.6% - 45'

    Planowo trzy dni przed rozlewem 40g Amarillo US, 40g (50g?) Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US.

    Po gotowaniu nie wiem ile brzeczki o ekstrakcie ok. 14º (postanowiłem zrobić trochę słabsze piwo - nie pamiętam dolewania wody, ale pamiętam że po raz pierwszy byłem zdziwiony, że teoria przepisu rozjechała mi się z praktyką), teoretycznie IBU 46, EBC 9.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen - gęstwa z #76 - zadane dzień później. Fermentacja w kuchni.

    Cicha 07.12 przy 4.25º, dochmielone 10.12. Zabutelkowane 13.12 przy 3.25º (alko ok. 5.7%), standardowo litr syropu, cukier 1.9 (grama na pół litra) - końcowo 14*1l, 1*0.75l, 9*0.5l. W garażu od 31.12, premiera 01.01.2021 - Żona mówi, że czuje w nim to samo co w "Pan IPAni", a mi jakoś nie podchodzi, nie wiem czemu.

    ----------
    #76 (Na spokojnie) - wypite, pycha;
    #77 (Dyskietka 5.25") - piję do obiadu, ot taki lekki pszeniczniak;
    #78 (Chrum chrum) - prawie całe wypite, pycha;
    #79 (SOURdanappel Lollapaltężny) - wszystkie małe butelki wypite, pycha, kwas jak trzeba i czuć marakuję, Żona domagania się przywiezienia reszty warki z dzielni. A miało być na lato...
    #80 (Witaj sąsiedzie) - dojrzewa, na razie go nie ruszam.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #80 - Witaj sąsiedzie
    (żytnie, zestaw z CP)

    Skład - Słód żytni 2.2 kg, pilzneński 1.2 kg, monachijski 0.4 kg, karmelowy 0.4 kg;

    Warzenie - 21.11.2020 - woda 3.33:1 (14 litrów); start o 9:43: 45ºC - 15', 67º - 50', no pewnie, że negatywna jodowa (o 12:16), wygrzew 75.6ºC - 2'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja z 300g łuski ryżowej po 32', zawrotka pierwszych trzech litrów. Odebrane 26 litrów, pod koniec brzeczka leciała jak krew z nosa (jeden litr przez dziewięć minut), naciąłem więc młóto. Gotowanie przez 60' na dwa gary (18+8). Koniec zabawy o 17:53 - spodziewałem się, że będzie gorzej, ale po pszenicznym nic mnie już nie ruszy.

    Chmiel:
    25g Lubelski PL 2018 granulat 4.0% - 0'
    (kupiłem go kiedyś awaryjnie na allegro i nie potrafię się go pozbyć)

    Po gotowaniu 21.4 litra brzeczki o ok. 11.9º, teoretycznie IBU 12, EBC 31.

    Drożdże - FM41 Gwoździe i Banany - zadane 22.11 w 18ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.

    Cichej brak, chmielenia na zimno brak. Zabutelkowane 09.12 przy 3º (alko ok. 4.9%), standardowo litr syropu, cukier 2.2 (grama na pół litra) - końcowo 22 litry - 37*0.5l, 10*0.33l. Będzie świetne!
    Last edited by yavo; 16-12-2020, 09:15.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ano właśnie, ja gdzieś doczytałem że współczynnik korekcji jest inny dla każdego urządzenia.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    No, refraktometr skalibrowany, mam w ulubionych stronę www, która przelicza wskazania początkowe i końcowe na alkohol i prawidłowy ekstrakt. Nie mam tylko współczynnika korekcji, bo nic o nim w instrukcji nie napisali.

    Dzięki, wzajemnie!
    ja korekcję Brix na BLG robię 1,04 bla brzeczki, a po fermentacji dla piwa z kalkulatora na znanych stronach generalnie kalkulatory są na stronach wiec to nie problem
    Ostatnio zastanawiam się nad kotłem warzelnym, ale to zabrałoby mi cześć pracy która sprawia mi jeszcze przyjemność także chyba pociągnę jeszcze kilka miesięcy bez automatyzacji procesu

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    No, refraktometr skalibrowany, mam w ulubionych stronę www, która przelicza wskazania początkowe i końcowe na alkohol i prawidłowy ekstrakt. Nie mam tylko współczynnika korekcji, bo nic o nim w instrukcji nie napisali.

    Dzięki, wzajemnie!

    Leave a comment:


  • victor321
    commented on 's reply
    Widzę Yavo że ostro jedziesz z zacieraniem Refraktometr również widzę, mam nadzieję że poczytałeś o jego prawidłowym stosowaniu, bo ja na początku trochę błądziłem
    U mnie wakacje kveiki męczyłem ( 5 drożdżaków), ale prawdziwe "ale" jest zdecydowanie lepsze wg mojej opinii. Zwykłe US-05 lepiej uwydatniają walory chmielu Także po chwilowej przerwie związanej z perturbacjami życiowymi od 3 tygodni jadę ponownie
    Musisz przyznać że zacieranie to świetlny przeskok w warzeniu piwa
    Samych udanych warek
    Last edited by victor321; 14-12-2020, 08:49.

  • yavo
    replied
    Warka #79 - SOURdanappel Lollapaltężny*
    (kwas z marakujową pulpą)

    Skład - Pilzneński Eraclea 2,5-4,5 EBC Weyermann 2 kg, Owsiany 2-7 EBC Crisp 1 kg, Wheat Malt 2,8-5,5 EBC Crisp 1 kg, pulpa marakuja - 2 kg;

    Warzenie - 14.11.2020 - woda 3:1 (12 litrów); start w 56º, 67º - 40', 72ºC - 30', no pewnie, że negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 5'. Wysładzanie 19 litrami wody, filtracja po 38', zawrotka trzech litrów. Odebrane 27 litrów, gotowane przez 60' na dwa gary (18+9).

    Chmiel:
    10g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1% - 0'
    10g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1% - 50'

    Planowo sześć dni przed rozlewem 30g Nelson Sauvin NZ i 100g Hallertau Blanc DE 2018 granulat 9.2%.

    Po gotowaniu 24 litry brzeczki o ok. 10.5º, następnego dnia rano dolałem więc jeszcze dwa litry wody do ok. 10º, teoretycznie IBU 13, SRM 2.8 (nie uwzględniając pulpy). Dodałem oczywiście również pulpę, no bo po to ją kupiłem - i wyszło jakieś 10.6º.

    Drożdże - Lallemand WildBrew™ Philly Sour 11g (dwie saszetki, czyli 22g) - zadane 15.11 w 20ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 21ºC.

    Przelane na cichą 25.11 przy ok. 3º, dochmielone tegoż samego dnia zgodnie z założeniami - kwaśne aż miło, może mało owsiane i pszeniczne, ale co tam . Rozlewww 01.12 przy 2º (alko ok. 4.7%), standardowo litr syropu, cukier 2.0 (grama na pół litra) - końcowo 25.6 litra - 14*1l, 1*0.75l, 20*0.5l, 1*0.33l. Nadal nagazowuje się w mieszkaniu, natomiast na dniach wyleci na dzielnię aż do wiosny - przeciwko czemu protestuje małżonka, ale chyba nie będę jej słuchał - mój przepis, moje zasady i takie tam .

    Ponieważ w CP pojawiły się kwaśne drożdże, nie odmówiłem sobie przyjemności zakupu i przetestowania tychże. Ostrzegam, że mam jeszcze jedną saszetkę i nie zawaham się jej użyć.

    * - a to kolejny ukłon w stronę tego pana, co to pisałem o nim przy okazji warki #74.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #78 - Chrum chrum
    (Prasátko, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    Skład - Pilzneński 2.85 kg, Carapils 0.6 kg, Cara Gold Crisp 0.1 kg, pszeniczny Steinbach 0.1 kg. Zamiast mchu irlandzkiego (ech, nie wierzę w mech) dostałem drugą krówkę w promo;

    Warzenie - 05.11.2020 - woda 3.6:1 (13 litrów wody); 67º-62ºC - 84', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 5'. Wysładzanie 17 litrami wody, filtracja po 35', zawrotka 3.5 litra, potem jeszcze 24 minuty czekania. Odebrane 26 litrów, gotowane przez 60' na dwa gary (18+8).

    Chmiel:
    25g Sladek CZ 2019 granulat 5.58% - 0'
    25g Saaz Late CZ 2019 granulat 3.54% - 30'
    25g Agnus CZ granulat 2019 10.47% - 59'

    Po gotowaniu 22 litry brzeczki o ok. 10.8º, dolałem więc jeszcze litr wody do ok. 10º, teoretycznie IBU 29, EBC 6.7.

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen (gęstwa z #76) - zadane dzień później przy 19ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.

    Przelane na cichą 17.11 przy ok. 2º, dochmielone tegoż samego dnia 25g Agnusa, 25g Sladka i 75g Saaz Late. Rozlewww 20.11 - końcowe alko ok. 4.5% - z litrem syropu (cukier 1.9g / 500ml). Dwadzieścia litrów - 9*1l, 23*0.5l. Premiera nie wiem kiedy - świetne piwo, kompletnie niezobowiązujące, ale bardzo smaczne - Żona powiedziała, że o wiele lepsze niż Pierwsza Pomoc Pinty. W garażu jest od 05.12 (ech - piwo, nie Żona :>), ale nie ma to żadnego znaczenia, bo z prosiątka został tylko kawałek ogonka i uszka , czytaj: kilka butelek.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka #75 - Talitha Cumi
    (Koelsch, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

    (...) bardzo dobre, zupełnie inne niż wszystkie moje dotychczasowe produkty - bardzo pachnie ziarnem. Towarzystwu BARDZO smakuje - w sobotę na jednym posiedzeniu poszło spokojnie z pięć litrów.
    Może dlatego tak wszystkim smakuje, bo jest... zakażone. Wreszcie się zorientowaliśmy że to, co braliśmy za zapach ziarna, to bandaż, a i sąsiedzi z klatki obok oraz moi rodzice powiedzieli, że jest dość mocno apteczne i dentystyczne. No nic to, dość powiedzieć, że jeśli miarą popularności jest szybkość wypicia warki - to był tegoroczny hit. Powtórka już w planach (składniki z CP już leżą w szafie w przedpokoju), no tym razem może bez bandaża i apteki . Jedna butelka zostaje dla porównania z wersją 2.0, reszta... do gardła.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Złota myśl na dziś - miej refraktometr i patrzaj w refraktometr, czyli warka #82!

    Click image for larger version

Name:	20201204_094543_resized.jpg
Views:	273
Size:	15,2 KB
ID:	2314927

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #77 - Dyskietka 5.25"
    (Pszeniczne)

    Skład - Pilzneński Viking Malt 2 kg, Pszeniczny Viking Malt 2 kg;

    Warzenie - 01.11.2020 - woda 4:1; 44ºC - 20', 63ºC - 45', 72ºC - 20', negatywna jodowa, wygrzew 78ºC - 5'. Wysładzanie 18 litrami wody, filtracja po 20', zawrotka trzech pierwszych litrów, potem jeszcze 10 minut czekania. Odebrane 26.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (18+8.5).

    Chmiel:
    25g Lubelski PL 2018 granulat 4.0% - 0'

    Po gotowaniu ok. 22.8 litra brzeczki o ok. 11.5º, teoretycznie IBU 12, SRM 3.3. Dziewięć godzin zabawy.

    Drożdże - FM41 Gwoździe i Banany - zadane dzień później przy 18ºC, fermentacja w kuchni w temperaturze 20ºC.

    Przelane na cichą 11.11 przy ok. 3.2º, zabutelkowane 13.11 przy 3º (końcowe alko ok. 4.8%), końcowo z litrem syropu (cukier 2.0g / 500ml) 24.5 litra - 2*1l, 49*0.45l (nie lałem pod korek). Premiera 24.11 - w porządku, bez fajerwerków - ot, pszeniczniak do obiadu. W garażu... hmm, nie wiem od kiedy, pewnie od około 28.11.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎