Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    • 03-2009
    • 909

    Etykieta

    Aaaa, ponieważ dostałem pocztą pantoflową kilka próśb o dokładne zdjęcie etykiety - bardzo proszę . Niby nic takiego - ale mnię się podoba!
    Attached Files

    Comment

    • yavo
      • 03-2009
      • 909

      Warka #69

      Mandaryna na Lofotach
      (Session Kveik DePA)

      Skład - Pale Ale Maris Otter Extra 3-4 EBC Crisp 2 kg;

      Drożdże - FM53 Voss Kveik (gęstwa z #66);

      Warzenie - 01.07.2020 - woda 3:1, 66 minut w 68ºC, wygrzew do 77ºC, pierwsza filtracja po 45 minutach. Wysładzanie siedmioma litrami wody, gotowanie przez 60 minut;

      Chmiel:
      6g Lubelski 2019 PL granulat 3.7% - 0'
      10g Mandarina Bavaria 2019 DE granulat 7.7% - 30'
      7g Lubelski 2019 PL granulat 3.7% - 50'
      10g Mandarina Bavaria 2019 DE granulat 7.7% - 50'

      Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 9g Lubelski PL, 30g Mandarina Bavaria DE.

      Po gotowaniu - siedem litrów brzeczki, dolewka wody do 11 litrów, drożdże wepchnięte tego samego dnia przy 33ºC i 9.5º, planowana gorycz: 31. Kolejny cienkusz, co poradzić, a przy okazji powtórka z #39, które radośnie skisło . Przelane na cichą 07.07 przy 1.5º (alkohol ok. 4.5%), dochmielone zgodnie z założeniem dzień później, zabutelkowane 13.07 - cukier 1.8g / 500ml; końcowo 10.5 litra - 1*1l, 1*0.5l, 20*0.45l. Nagazowuje się.

      Comment

      • yavo
        • 03-2009
        • 909

        22.07.2020

        Drugi cydrrrr

        Czyli 15 litrów soku (11º) plus drożdże plus pożywka. Dzisiaj robiłem.

        ----------
        #67 (Emtrycytabina) - wyleciała do garażu na leżakowanie.
        Attached Files
        Last edited by yavo; 22-07-2020, 09:14.

        Comment

        • victor321
          Member
          • 01-2019
          • 39

          I jak wrażenia smakowe po pierwszych testach z pełnym zacieraniem
          U mnie był to brak posmaku charakterystycznego dla danej
          Całkiem inny neutralny wymiar
          A jak u Ciebie ??

          Comment

          • yavo
            • 03-2009
            • 909

            Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .

            Comment

            • victor321
              Member
              • 01-2019
              • 39

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .
              Ja na kveikach po fermentacji 3-5 dni i chmieleniu na zimno góra 2 dni oraz rozlewie piwa otwieram pierwsze po 3 dniach A znam gości co po fermentacji na kveikach bez chmielenia na zimno tylko goryczka i hop stand po 4 dniach w kegach co2 i leją z kija

              Comment

              • yavo
                • 03-2009
                • 909

                Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .

                Comment

                • victor321
                  Member
                  • 01-2019
                  • 39

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .
                  Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
                  Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki

                  Comment

                  • yavo
                    • 03-2009
                    • 909

                    Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.

                    Comment

                    • victor321
                      Member
                      • 01-2019
                      • 39

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.
                      U mnie apy, ipy i inne chmielone tracą z czasem aromat i ciemnieją, witamina c ograniczyła ciemnienie ale aromat niestety ulatuje, najintensywniej do 2 tygodni, ostatnio znalazłem piwo sprzed kilku miesięcy u rodziców w lodówce bo u mnie nie miałoby szansy przetrwać, było jasno słomkowe i na mosaicu aromatyczne, teraz ciemne jak .... i prawie zero aromatu tylko gorycz

                      edit.
                      chyba że masz jakiś sprawdzony sposób aby aromat nie ulatywał ??
                      Last edited by victor321; 24-07-2020, 10:27.

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10740

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
                        Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki
                        Jakie duże warki robisz?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • yavo
                          • 03-2009
                          • 909

                          Nie no, kolega victor z tym utlenianiem przesadził. Ja piję swoje piwa po kilku miesiącach i są bez zastrzeżeń.

                          Comment

                          • victor321
                            Member
                            • 01-2019
                            • 39

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jakie duże warki robisz?
                            do 15 litrów.
                            Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10740

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321 Wyświetlenie odpowiedzi
                              do 15 litrów.
                              Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo
                              To dokładnie w ciągu ilu dni wypijasz te 15l?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • yavo
                                • 03-2009
                                • 909

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                                Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .
                                Zajebiste. Mogę już umrzeć, to moje najlepsze piwo. Dziękuję, Wasze zdrowie. Cudownie delikatne, bez żadnych posmaków. W aromacie mango i ananas, w smaku pomarańcza, leciutko grapefruit i mandarynka
                                Drożdże zrobiły kawał dobrej roboty.
                                Last edited by yavo; 25-07-2020, 18:11.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎