Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Warka #24

    Lekka Marynka Mozaikowa v2

    Skład - WES Słodowy Jasny 2*1.7 kg;

    Drożdże - Safale S-04;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 12.11.2018 - gotowanie 7 litrów przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g Marynka PL 8.5% - 0'
    10g Mosaic USA 13.4% szyszka - 30'
    10g Marynka PL 8.5% - 45'
    10g Mosaic USA 13.4% szyszka - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g Mosaic USA, trzy dni przed rozlewem 30g Marynka PL.

    Hop do fermentatora, dolewka do 20 litrów, studzenie przez noc, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 11.0º, planowana goryczka 31 IBU. Siedzi na burzliwej, przelejemy na cichą... kiedyś tam.

    Piwo jest oczywiście powtórką warki #17, ino ma być lżejsze.

    ----------
    #19 (Mleczak Atakuje) - jest goryczka - niewielka, ale jest, więc pijemy;
    #20 (Polski Ale Cienki) - jakiś taki kwaskowaty, nie wiem, co z nim jest nie tak, bo przecież połączenie Marynki z Lubelskim to klasyka;
    #21 (APA) - dojrzewa sobie;
    #22 (IPA) - rozlana 12.11, końcowy alkohol ok. 5.7%, wyszło 15 litrów, cukier 2.8g / 500ml, od dzisiaj leżakuje w garażu;
    #23 (DUPA) - przelana na cichą 12.11, dochmielona na cichej 13.11 (18g Challenger UK i 37.5g Oktawia PL) przy BLG 2.5º (końcowy alkohol ok. 4.4%), rozlana 18.11 (czyli dziś), cukier 2.7g / 500ml, końcowo 10 litrów. Interesujące, dość gorzkie.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #23

    Dziwnie Uwarzone Pale Ale (DUPA)

    Skład - Ekstrakt Pale Ale 1.7 kg;

    Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 03.12.2018 - gotowanie 5.5 litra przez 60 minut.

    Chmiel:
    16g Challenger UK 7.4% - 0'
    16g Challenger UK 7.4% - 40'
    12.5g Oktawia PL 9.2% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: 18g Challenger UK i 37.5g Oktawia PL.

    Hop do fermentatora, dolewka do 12 litrów, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 10.2º, planowana goryczka 51 IBU. Siedzi na burzliwej, przelejemy na cichą 12.11.

    Co? Skąd nazwa? Nazwa taka a nie inna bo wykorzystuję resztki surowców

    ----------
    #19 (Mleczak Atakuje) - powolutku się układa, Żona nawet twierdzi że goryczka jest;
    #20 (Polski Ale Cienki) - od dwóch dni leżakuje już w garażu, bardzo przyzwoite piwo, no może brakuje mu trochę aromatu, bo ten Lubelski to coś nie ten tego;
    #21 (APA) - dochmielona na zimno 31.10, rozlana 03.11 (końcowo 19 litrów, cukier 2.8g / 500ml) - bardzo dobre, choć oczywiście jeszcze niedojrzałe (w smaku lekkie masło, taka osełka górska);
    #22 (IPA) - przelana na cichą 04.11, dochmielona na zimno 07.11 (25g Galaxy AUS, 100g Mandarina Bavaria DE) - siedzi sobie w garażu. Planowany rozlew - 12.11.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #22

    IPA (międzynarodowa)

    Skład - Ekstrakt Pale Ale 3.4 kg;

    Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 28.10.2018 - gotowanie 7.5 litra przez 60 minut.

    Chmiel:
    30g Iunga 11% PL - 0'
    25g Galaxy 14.2% AUS - 30'

    Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem: 25g Galaxy 14.2% AUS, 100g Mandarina Bavaria 7.8% DE.

    Hop do fermentatora, dolewka do 17 litrów, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 13.2º, planowana goryczka 87 IBU (hmmm).

    ----------
    #19 (Mleczak Atakuje) - za słodki, za słodki, "w ogóle nie smakuje jak piwo". Może się jeszcze jakoś ułoży (czytaj: zlituje nad nami);
    #20 (Polski Ale Cienki) - rozlany 28.10 z cukrem 2.8g / 500ml, końcowo ok. 17.5 litra. W pierwszym odbiorze smakuje... kawą;
    #21 (APA) - przelana na cichą 28.10 (to był dość pracowity dzień) przy BLG 2.75º (końcowy alkohol ok. 4.55%), planowo chmielimy na zimno w środę, rozlewamy w niedzielę 04.11.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #21

    APA

    Skład - Ekstrakt Pale Ale 3.4 kg;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM54 Gorączka Kalifornijska;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 20.10.2018 - gotowanie 6L przez 60 minut.

    Chmiel:
    20g Iunga 11% PL - 0'
    15g Chinook 10.9% USA - 30'
    15g Chinook 10.9% USA - 50'

    Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem: 20g Chinook 10.9% USA, 50g Mosaic 13.4% USA.

    Hop do fermentatora, dolewka do 20.5 L, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 22ºC przy wyliczonym BLG 10.8º, planowana goryczka 45 IBU.

    ----------
    #19 (Mleczak Atakuje) - rozlany 08.10 z cukrem 2.8g / 500ml, jednak 21.3 litra. Od 19.10 leżakuje w garażu, w smaku bardzo dobre, ale niestety trochę za słodkie ;
    #20 (Polski Ale Cienki) - przelany na cichą dziś przy BLG 3.0º (końcowy alkohol 4.1%), chmielimy na zimno 24.10, planowy rozlew 28.10 (niedziela).

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #20

    Polski Ale Cienki

    Skład - Jasny WES 1.7 kg + Bruntal jasny 1.7 kg;

    Drożdże - Safale US-05;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 09.10.2018 - gotowanie 6L przez 60 minut.

    Chmiel:
    17g Marynka 8.5% PL - 0'
    17g Marynka 8.5% PL - 30'
    30g Lubelski 3.75% PL - 50'

    Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem: 16g Marynka 8.5% PL, 60g Lubelski 3.75% PL.

    Hop do fermentatora, dolewka do 20.4 litra, studzenie przez noc, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 10.1º, planowana goryczka 32 IBU.

    Muszę oduczyć Żonę picia Pierwszej Pomocy .

    ----------
    #16 (Afryka Powraca) - pierwsza rozlana butelka, która trafiła do Przyjaciół, niestety okazała się kwasiżurem, pozostałe jak na razie są OK. Lubię to piwo.
    #17 (Marynka Mozaikowa) - cieszy się powodzeniem. Lubię to piwo.
    #18 (Nowozelandzki Pale Ale) - kwaskowaty, w aromacie w kierunku białego wina, interesujące piwo, lubię je.
    #19 (Mleczak Atakuje) - rozlany 08.10 z cukrem 2.8g / 500ml, końcowo 20.3 litra. Zastosowaliśmy filtrację przez sitko + gaza jałowa. W pierwszym odbiorze - niesforny brzdąc nieco wydoroślał, ale jest jeszcze bardziej. W aromacie poziomki, truskawki i melon. Nawet Żonie smakuje. Już lubię to piwo.
    Last edited by yavo; 10-10-2018, 07:46.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    04.10.2018

    #18 (Nowozelandzki Pale Ale) - poleciał do garażu, dzisiaj może zdegustujemy (może wreszcie łaskawie się nagazował, bo póki co był bardzo oporny w tej materii).
    #19 (Mleczak Atakuje) - przelany na cichą 27 września (BLG z laktozą 6.5º), końcowy alkohol - ponoć 4.1%, ale wierzyć mi się nie chce, moim zdaniem więcej. Dziś dochmielony na zimno 17g Taurus PL, 33g Puławski PL, 25g Smaragd DE. Pojutrze chmielimy 50g Huell Melon DE, rozlewamy planowo we wtorek.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    21.09.2018

    #16 (Afryka Powraca) - leżakuje. Wspominałem już, że zadziorna? Wspominałem.
    #17 (Lekka Marynka Mozaikowa) - Żonie smakuje, mówi że takiego piwa właśnie oczekiwała. A że takie właśnie miało być, no to mamy sukces. Dla mnie trochę za dużo Mosaica, a za mało Marynki, ale wciąż - bardzo przyzwoite piwo. Coś zamiast Pierwszej Pomocy
    #18 (Nowozelandzki Pale Ale) - wczoraj rozlany, końcowo 17.5 litra, z cukrem 2.8g / 500ml. Pierwsze wrażenie - dość mocno chmielowe (choć tylko 65g na zimno), a i sam chmiel jest dość wyrazisty, pachnie winem i agrestem. No trudno, najwyżej je wypijemy
    #19 (Mleczak Atakuje) - radośnie sobie fermentuje na burzliwej. Potrzymamy je trochę dłużej, bo wszystkie butelki są chwilowo zajęte.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #19

    Mleczak Atakuje

    Skład - Bruntal jasny 3.4 kg + WES bursztynowy 1.2 kg;

    Drożdże - FM53 Voss Kveik + wsparcie w postaci całej saszetki Safale US-05 (starter z FM przez trzy dni nie wystartował w sposób zadowalający);

    Woda - z kranu.

    Warzenie - 15.09.2018 - gotowanie 7 L przez 60 minut.

    Chmiel:
    16g Taurus PL 13% - 0'
    17g Taurus PL 13% - 30'
    10g Iunga PL 11% - 30'
    17g Puławski PL 8.9% - 50'
    25g Smaragd DE 7.3% - 50'
    Dodatkowo 750g laktozy - 50'

    Planowo na zimno 5 dni: 17g Taurus PL, 33g Puławski PL, 25g Smaragd DE;
    Planowo na zimno 3 dni: 50g Huell Melon DE 6.8%.

    Hop do fermentatora, dolewka do 24 litrów (łącznie ze starterem drożdżowym). Wyliczone BLG ok. 12.0º (z laktozą 13.7º). Planowana goryczka IBU 52. Minus to co laktoza wyrówna

    Piwo jest oczywiście powtórką z #13, która rozeszła się jak ta... no... trzynasta warka - oprócz tego że ma być równie niesforne, to ma być dodatkowo jeszcze nieobyczajne (cokolwiek ma to oznaczać w określeniu piwa). Dorzuciłem na próbę słodu bursztynowego i postanowiłem zaszaleć z pięcioma chmielami. I ma być tego piwa więcej, bo mi smakuje. I mojej Przyjaciółce też. I nawet Teściowej smakuje. Żonie nie smakuje, ale ona będzie sobie piła coś innego! Właśnie kazała mi iść do sklepu po Pierwszą Pomoc (pfff).

    ----------
    #15 (Amerykańska Pszenica) - w pracy chwalą, w domu chwalą, znaczy się wyszło dobre. Ale moim zdaniem potencjał osiągnie za jakieś dwa - trzy tygodnie.
    #16 (Afryka Powraca) - nieco za mało nagazowana, ale nadal zadziorna, bardziej aromatyczna i minimalnie bardziej gorzka. Mam nadzieję, że będzie miała takie wzięcie jak #10. A dlaczego? A bo mam sentyment do tego piwa. A jaki? Och, co to za pytanie.
    #17 (Lekka Marynka Mozaikowa) - rozlana 10.09, końcowo 18 litrów, z cukrem 2.75g na każde pół litra. W pierwszym odbiorze bardzo delikatna, lekko gorzka, ale taka miała być. Obecnie się nagazowywuje, pierwsza degustacja nawet może jeszcze dziś. No chyba że Żona zadowoli się Pierwszą Pomocą, to sam se zdegustuję.
    #18 (Nowozelandzki Pale Ale) - tak sobie na burzliwej leżało do wczoraj, bałem się że skwaśniało, bo drożdże nie chciały po sobie sprzątać i do tego kwaśniewskim dawało, ale ten chmiel po prostu tak pachnie (tak sobie tłumacz, hehe). Przelany na cichą i precz do garażu przy 2.5º BLG (końcowe alko ok. 5.1%). Chmielimy na zimno jutro, rozlewamy w czwartek.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    05.09.2018

    #16 (Afryka Powraca) - poleciała do garażu na leżakowanie;
    #17 (Lekka Marynka Mozaikowa) - przelana na cichą przy 2.5º BLG - planowo końcowy alkohol 5.0%; od razu dochmielona na zimno (90 g szyszki Mosaic). Planowy rozlew w poniedziałek, 10.09.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #18

    Nowozelandzki Pale Ale

    Skład - Bruntal jasny 3.4 kg;

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

    Woda - z kranu.

    Warzenie - 01.09.2018 - gotowanie 6.5l przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g Iunga 11% granulat PL - 0'
    10g Iunga 11% granulat PL - 30'
    10g Nelson Sauvin 10.6% szyszka NZ - 30'
    25g Nelson Sauvin 10.6% szyszka NZ - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: 65g Nelson Sauvin 10.6% szyszka NZ; trzy dni przed rozlewem: 20g Iunga 11% granulat PL.

    Hop do fermentatora, dolewka do 19 litrów, studzenie przez noc, następnie starter - litr brzeczki (z ok 0.12 kg Bruntala jasnego). Zadano przed chwilą przy temperaturze 20ºC, wyliczonym BLG ok. 11.6º. Planowana goryczka IBU 45.

    ----------
    #15 (Amerykańska Pszenica) - zaczyna układać się w smaku, choć Żona twierdzi, że to dlatego, że nalała ją tak, jak powinno nalewać się pszenicę niemiecką .
    #16 (Afryka Powraca) - pierwsza degustacja wczoraj, nieco bardziej gorzka niż #10, trochę bardziej aromatyczna (siarkowodorem, hehe) i za mało nagazowana. Nadal więc posiedzi z nami w mieszkaniu, do garażu pójdzie koło środy. Potrząchnąłem wszystkimi butelkami, aby wprowadzić nerwową atmosferę .
    #17 (Lekka Marynka Mozaikowa) - nadal na burzliwej, drożdże zaczynają po sobie sprzątać, więc na cichą pójdzie koło środy.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #17

    Lekka Marynka Mozaikowa

    Skład - Jasny WES 1.7 kg + Bruntal jasny 1.7 kg;

    Drożdże - Safale US-05;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 24.08.2018 - gotowanie 6L przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g Marynka 8.5% PL - 0'
    10g Marynka 8.5% PL - 30'
    10g Marynka 8.5% PL - 50'
    10g Mosaic 13.4% USA szyszka - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: 90g Mosaic 13.4% USA szyszka.

    Hop do fermentatora, dolewka do 19.4 litra, studzenie przez noc, następnie starter - litr brzeczki (z 0.12 kg ekstraktu jasnego).

    Drożdże zadane przed chwilą w 25ºC przy wyliczonym BLG 11.4º, planowana goryczka 28 IBU.

    Zrobiło się trochę chłodniej, więc szybciutko wracamy do warzenia czegoś bardziej klasycznego, najwyżej owocówki wszystko wypiją Gdy wrócą upały, zrobimy powtórkę z #13.

    ----------
    #16 (Afryka Powraca) - rozlana 24.08 z cukrem 2.5 g / 500 ml, końcowy alkohol ok. 6.2%, wyszło 17.3 litra. (Stopniowo zmniejszamy nieco ilość cukru do refermentacji.) Jako młode piwo w odbiorze trochę bardziej gorzkie niż #10 (co dziwi, bo miało być mniej gorzkie), bardziej aromatyczne i z nieustającym afrykańskim zadziornym charakterem.
    Last edited by anteks; 29-08-2018, 12:18.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Masz całkowitą rację. Dla mnie już dużym szokiem było to, gdy Żona powiedziała że moja APA jest lepsza od Pincianej Pierwszej Pomocy, ale gdy okazało się, że moja IPA jest lepsza od Modern Drinking... No trochę się nadąłem, ale pokora nadal mocno wskazana

    Muszę zacząć wrzucać więcej zdjęć, więc oto premiera:
    #15 Amerykańska Pszenica.
    Skład: woda z kranu (PL), ekstrakt słodowy jęczmienny (CZ), ekstrakt pszeniczny (PL); chmiele: Idaho 7 (USA), Chinook (USA). Drożdże: FM50 Kłosy Kansas (USA). Ekstrakt 12.5°, alkohol 5.5%, goryczka IBU 20.

    W aromacie czuję tak jakby agrest i herbatę, w smaku czuć pszenicę, ale minimalnie za mało. Dam mu jeszcze ze trzy tygodnie, aby dojrzało. Dam znać, chociaż Żona już powiedziała, że bardzo dobre. A my musimy spijać Belga, bo butelek powoli brakuje.

    Fido, Twoje zdrowie, dzięki za dobre słowa!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    #14 Southern Dawn IPA.
    W aromacie cytrusy, grejpfrut, delikatnie imbir i czerwone owoce jagodowe. W smaku - no cóż, fenomenalne. Gęste, w stylu amerykańskiego Zachodniego Wybrzeża, soczyste, ale ze zdecydowanym afrykańskim przyziemieniem. Wchodzi jak rozgrzany nóż w masło. ZAJEBISTE. Daj Światowidzie, żebym zrobił kiedyś lepsze piwo.

    #13 Afro-Amerykański Mleczak.
    W aromacie kwiaty, miód, gruszka i czarna porzeczka. W smaku miód, czarna porzeczka, agrest i toffi. Leciusieńko - gdzieś na granicy wyczuwalności - kwaskowe czarną porzeczką, piwo dość niepokorne, ale urocze - ot, taki niesforny brzdąc, co to stłukł ci szybę, ale nie masz sumienia na niego nakrzyczeć. Goryczka niemal niewyczuwalna, mimo iż teoretycznie IBU 47. FENOMENALNE.
    Dlatego, mimo masy dobrych piw, ciągle warzę w domu bo ZAJEBISTE I FENOMENALNE piwa to rzadkość w sklepie czy knajpie a w piwniczce to przynajmniej połowa

    Dobrze się czyta. Twoje

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    21.08.2018

    #15 (Amerykańska Pszenica) - dochmielona na zimno 08.08, rozlana do butelek 13.08 z cukrem 3.2g / 500 ml - finalnie 20.3 litra. Pierwsza degustacja - no może dziś.
    #16 (Afryka Powraca) - przelana na cichą 12.08 przy 1.0º BLG (!) - planowo końcowy alkohol 6.2%; dochmielona na zimno 19.08.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    #14 Southern Dawn IPA.
    Skład: woda z kranu (PL), ekstrakt Bruntal Pale Ale (CZ), chmiel goryczkowy: Southern Dawn (RPA), chmiele aromatyczne: Hallertau Blanc (DE), Chinook (USA), Citra (USA), drożdże Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen (USA). Ekstrakt 15.0°, alkohol: 6.6%, goryczka IBU 71.

    W aromacie cytrusy, grejpfrut, delikatnie imbir i czerwone owoce jagodowe. W smaku - no cóż, fenomenalne. Gęste, w stylu amerykańskiego Zachodniego Wybrzeża, soczyste, ale ze zdecydowanym afrykańskim przyziemieniem. Wchodzi jak rozgrzany nóż w masło. ZAJEBISTE. Daj Światowidzie, żebym zrobił kiedyś lepsze piwo.
    Attached Files

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎