Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    Warka #137 - Posłuchaj Ultravox 2022
    (Wiedeńskie, zestaw z Centrum Piwowarstwa - tak, tak, na górniakach)

    Skład - Wiedeński 3.4 kg, Caramunich III 0.35 kg, karmelowy jasny 0.25 kg.

    Warzenie - 07.07.2022* - 14 litrów wody, 54ºC - 5', 62ºC - 35', 72ºC - 25', wygrzew 75.6ºC - 1'. Jestem zdziwiony, że nie chciało mi się warzyć metodą dekokcyjną, ale nic to - obiecuję, że zrobię to następnym razem . Wysładzanie przy użyciu kolejnych czternastu litrów wody, odebrane 22.45 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16.1+6.35).

    Chmiel:
    15g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
    15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

    Po gotowaniu 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 11.4º.

    Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie, gęstwa z #134 - dość stara, ale jara - zadana dzień później.

    Zabutelkowane 27 lipca przy ekstrakcie 1.93º, końcowo ok. 5.16% alkoholu, 20.3 litra. Do refermentacji cukier 1.5g / 500ml, 2*1l, 2*0.75l, 48*0.33l. 7 sierpnia wyleciało na dzielnię, premiera 10.09 - MNIAM! Najbardziej posmakowało mojej najlepszej Przyjaciółce (jako że piwo było w bączkach, określiła je mianem "smacznych maluszków") i dlatego to Ona dostąpiła zaszczytu wypicia ostatnich czterech butelek na moim urodzinowym party 26 listopada. A przynajmniej tak to zapamiętałem .

    * - tak, dzień wcześniej niż #136, ale przypominam że tam robiłem starter jeszcze dzień wcześniej.

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      A po co gotować współczesne słody? Jak były słabej jakości, twarde, to trzeba było rozgotować żeby jakąś sensowną wydajność osiągnąć.
      Żeby pełny efekt dekokcji osiągnąć a pominąć gotowanie należy odrobinę słodu melanoidowego dodać, naprawdę odrobinę.

      Pomogłem czy się wymądrzam ?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        Wiesz co, do tej pory byłem przekonany że polepsza to jakość piany i smak - tym bardziej, że Żona ostatnio odwiedziała Staropramen i powiedzieli jej to samo .

        Nienie, każda wiedza zawsze mile widziana, dzięki!

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          Warka #138 - Nie wiem
          (Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

          Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

          Warzenie - 09.07.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie - 16 litrów, odebrane 22.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.5).

          Chmiel:
          20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
          10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

          30g Centennial i 40g Mosaic pięć dni przed rozlewem.

          Po gotowaniu 19.6 litra brzeczki o ekstrakcie 8.94º.

          Drożdże - FM53 Voss Kveik zadane dzień później. Nachmielone 25 lipca, zabutelkowane 30 lipca - 1.73º, 3.91%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.5g na pół litra. 19*1l, 1*0.66l.

          Jak już zapewne wspominałem, jest to jedno z ulubionych piw mojej Małżonki, więc zrobiłem je dla Niej. Na zdrowie .

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            Warka #139 - Nie rozumiem
            (nie uwierzycie, ale... Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

            Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

            Warzenie - 17.07.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 75.6ºC - 10'. Wysładzanie - 16 litrów, odebrane 22.95 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+7.95).

            Chmiel:
            20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
            10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

            30g Centennial i 40g Mosaic na zimno.

            Po gotowaniu 19.8 litra brzeczki o ekstrakcie 9.04º.

            Drożdże - FM53 Voss Kveik zadane dzień później. Nachmielone 25 lipca, zabutelkowane 3 sierpnia - 1.37º, 4.15%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.5g na pół litra. 7*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 20*0.5l, 2*0.33l.

            Nie kojarzę, czy gdzieś to już pisałem, ale... to jedno z ulubionych piw mojej Żony, więc uwarzyłem je dla Niej. Widocznie jedna warka to za mało ;D.
            Last edited by yavo; 05-01-2023, 08:37.

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
              Warka #137 - Posłuchaj Ultravox 2022

              (...)Jestem zdziwiony, że nie chciało mi się warzyć metodą dekokcyjną, ale nic to - obiecuję, że zrobię to następnym razem
              A jednak nie, dzisiaj warzę to piwo tradycyjnie. Ma numer #159 i nazywa się Posłuchaj Ultravox 2023. Widocznie Ultravox można słuchać tylko raz w roku .

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                Warka #140 - Najlepszy Zębomyj Osiedla vol. 3
                (American Pale Ale, zestaw z Centrum Piwowarstwa - to oczywiście powtórka piw #74 i #118)

                Skład - Pale Ale 3.3 kg, Caramunich typ II 0.15 kg, karmelowy 0.15 kg, płatki orkiszowe 0.2 kg;

                Warzenie - 28.07.2022 - woda 13 litrów, 3.42:1; płatki orkiszowe 20' w 67ºC, potem zasyp - kolejne 75' w 67ºC. Wygrzew do 77ºC - 5'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, filtracja, odebrane 21.9 litra, gotowanie przez 60' - przez ostatnie dziesięć w towarzystwie mchu irlandzkiego.

                Chmiel:
                15g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
                20g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 30'
                20g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 59'

                Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o 12.3º, dolewka 2.2 litra wody do 11.06º. Do tego... starter z 700 gramów sproszkowanego jasnego ekstraktu - tutaj wyszło 5.8 litra o ekstrakcie 11º. Razem więc fermentuje nam 27 litrów.

                Planowo na zimno dziewięć dni przed rozlewem 80g Cascade US i 50g Simcoe US 2020 granulat 12.6%.

                Drożdże - FM53 Voss Kveik - gęstwa z #135.

                Przelane na cichą 08.08 przy 3.23º, chmiel 19.08, rozlew 28.08 przy 1.39º (5.23%), cukier 1.75g na pół litra. Końcowo 26 litrów - 13*1l, 16*0.66l, 27*0.47l. Do piwnicy zjechało 12 września, premiera 4 października - w notatkach mam zapisane że kompletnie mnie nie zachwyca. Jest jednak jeszcze jeden dopisek: "05.11 MNIAM!!!!".

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  Warka #141 - Zychowe*
                  (Brett APA 11º, przepis własny)

                  Skład - Pilzneński 5 kg, owsiany 1 kg, cookie 0.2kg;

                  Warzenie - 30.07.2022 - woda 18.6 litra (3:1), 67ºC - 60', 77ºC - 5'. Wysładzanie dwudziestoma dwoma litrami wody (!), filtracja, odebrane 35.5 litra, gotowanie przez 60' na cztery gary: jeden z nich to starter, reszta - wiadomo.

                  Chmiel:
                  10g Citra US 2020 granulat 12.6% - 30'
                  10g Citra US 2020 granulat 12.6% - 50'

                  Planowo dziewięć dni przed rozlewem 30g Citry.

                  Po gotowaniu 28 litrów brzeczki o 11.06º plus 3.5 litra startera, podział na dwa kubły.

                  Drożdże - wiadomo, WLP653 Brettanomyces lambicus.

                  Przelane na cichą 10.08 przy 2.93º, chmiel 19.08, rozlew 28.08 przy 0.92º (5.46%), cukier 1.75g na pół litra piwa; syrop z 1l wody.
                  Końcowo 30.5 litra - 50*0.5l, 12*0.47l, 1*0.33l. Do piwnicy zjechało 12 września, premiera 5 listopada. Koń . W piwnicy jest jeszcze z czterdzieści butelek, a jedną z nich otrzymali p. Maggyk i p. Art - jeśli ją zdegustowaliście, a przypadkiem to czytacie, dajcie proszę znać jak smakowało .

                  * - piwo miało nazywać się inaczej, ale że akurat zwolnili kolegę z pracy, który bardzo dużo nauczył mnie w kwestii warzenia piwa, no to... wiadomo.

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    Lecimy dalej z notatkami:
                    31.08.2022 - piąty cydr z kartonika, tym razem wytrawny.

                    Drożdże zadane dzień później, rozlew 11 września; cukier: 6 gramów na pół litra napoju. Końcowo 24 litry: 1*1.5l, 33*0.5l, 12*0.47l, 1*0.33l. Została już tylko jedna butelka.

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      Warka #142 - O co ci chodzi
                      (tak, tak, znowu Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa; nuda )

                      Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

                      Warzenie - 05.09.2022 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie - 17 litrów, odebrane 23.2 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+8.2).

                      Chmiel:
                      20g Centennial US 2020 granulat 10.1% - 0'
                      10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 35'

                      30g Centennial i 40g Mosaic na zimno tydzień przed rozlewem.

                      Po gotowaniu 19.7 litra brzeczki o ekstrakcie 9.71º, więc dolewka wody do 20.1l - 9.5º.

                      Drożdże - Lallemand Kveik Voss zadane dzień później.

                      Cicha i chmiel 14.09 bez mierzenia ekstraktu, zabutelkowane 21.09 - 1.7º, 4.24%. Końcowo dwadzieścia litrów, cukier 1.6g na pół litra piwa. 19*1l, 2*0.5l.

                      Widocznie dwie warki session ipy to też za mało .

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        Warka #143 - Na razie mnie nie męcz
                        (o dziwo nie Session IPA, a Helles - monachijskie jasne - zestaw z CP)

                        Skład - Pilzneński 2.95 kg, monachijski 0.7 kg, wiedeński 0.4 kg, Carapils 0.15 kg.

                        Warzenie - 09.09.2022 - 13.5 litra wody, 52ºC - 10', 64ºC - 10', 69ºC - 50', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie - 13.5 litra, odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

                        Chmiel:
                        20g Hallertauer Mittelfruch DE 2021 granulat 6.1% - 0'

                        Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, więc dolewka wody do 21 litrów - 11.73º.

                        Drożdże - no właśnie, i tu zaczynają się schody: rozpoczynamy opis serii nienagazowanych piw. Z braku FM42 Stare Nadreńskie, kupiłem SafAle S-04 i zadałem je 10 września. Cholerne drożdże, przeklinam was na wieki; obyście cierpiały przynajmniej w jednej dwieście pięćdziesiątej szóstej tak jak ja nadal cierpię, spijając nienagazowane efekty waszej nędznej pracy!!!

                        Awaryjna cicha (jakby tego było mało, kranik zaczął przeciekać) - 18.09, druga cicha 21.09 bez mierzenia ekstraktu.
                        Zabutelkowane 29.09 - 2.98º, 4.78%. Końcowo 20.2l, cukier 1.5g na pół litra piwa - 41*0.5l.

                        8 października zwiezione do piwnicy, wstępna premiera dziesięć dni później - jest niedojrzałe, ale za to nienagazowane . 28 października zwożę całą warkę z powrotem do domu i trzącham ją co kilka dni. 10 listopada okazuje się, że jest trochę gazu, tydzień później jest nieco więcej gazu, nieustająco więc trzącham butelki i degustuję .

                        Piwo da się pić z czystym sumieniem dopiero pod koniec listopada, więc najlepszą okazją na pozbycie się go była moja coroczna impreza urodzinowa. O dziwo, piwo postanowiło się nade mną zlitować i oprócz tego, że było nagazowane, to było naprawdę bardzo dobre - i zamierzam wkrótce je powtórzyć, ale NIGDY WIĘCEJ na tych drożdżach (wolałbym dać zwykłe piekarnicze) i z nieco większą ilością cukru do nagazowania.
                        Last edited by yavo; 23-01-2023, 14:51.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          Warka #144 - ctrl + G
                          (wheat ipa, zestaw z CP)

                          Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.

                          Warzenie - 11.09.2022 w osiemnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja. Odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6).

                          Chmiel:
                          50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
                          8g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
                          10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 45'

                          Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US.

                          Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E) oraz #129 (ctrl + F) - wiadomo; jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo poszła Iunga (dzięki CP za elastyczność!).

                          Po gotowaniu 18.3 litrów brzeczki o ekstrakcie 15.4º, dolałem więc wody do 20 litrów - 13.27º.

                          Drożdże - Lallemand Verdant IPA - zadane dzień później.

                          Cicha 22.09 przy 4.8º, chmiel dzień później, rozlew 30.09 przy 3.14º (5.53%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 18 litrów - 4*1l, 4*0.75l, 2*0.66l, 20*0.5l. Wyszło świetne - świetne drożdże, świetny pomysł z zamianą Amarillo na Iungę. Piwo się nagazowało, no bo nie było robione na SafAle .

                          Dla potomności - to pierwsza warka, którą zabutelkowałem bez użycia zaworka grawitacyjnego, tylko bezpośrednio z kranika. Póki co, system zdaje egzamin.
                          Last edited by yavo; 30-01-2023, 14:43.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            Warka #145 - Dziewiąte zwykłe piwo
                            (polski lager, zestaw z CP - nie muszę dodawać, że na górniakach, prawda?)

                            Skład - Słód pilzneński 3.6 kg, monachijski 0.6 kg.

                            Warzenie - 14.09.2022 w czternastu litrach wody, 66ºC - 20', 72ºC - 40', wygrzew 78ºC - 1'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, odebrane 21.7 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+5.7).

                            Chmiel:
                            10g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
                            30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 30'
                            25g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 59'

                            Po gotowaniu 18.9 litra brzeczki o ekstrakcie 14.04º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.01º.

                            Drożdże - FM52 Amerykański Sen - zadane dzień później.

                            Cicha 23.09 przy 2.35º, rozlew 30.09 przy 2.35º (5.26%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21 litrów - 42*0.5l. Z tego co kojarzę, to piwo też było nagazowane, no bo nie na SafAlach. Ostatnia butelka zeszła w sylwestrowy wieczór - z tego co kojarzę, wyszło za słodkie.

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              Warka #146 - Witajcie, zabaweczki - znaleźliście mnie, kiedy ja was znaleźć nie mogłem*
                              (Amora Preta Summer Ale, zestaw z... yyyy, nooo... homebrewing.pl**)

                              Skład - Słód pale ale 4 kg, carabody 0.3 kg.

                              Warzenie - 23.09.2022 w dwunastu litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 76ºC - 1'. Wysładzanie piętnastoma i pół litrami wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).

                              Chmiel:
                              20g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 20'
                              50g Amora Preta PL 2021 granulat 7.3% - 60'

                              Po gotowaniu 19.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.65º, dolałem więc wody do 22.5 litra - 11.6º.

                              Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa, zadana dzień później.

                              Cicha 03.10 bez pomiaru, rozlew 08.10 przy 2.74º (4.85%) - cukier 1.6g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 1*1l, 3*0.75l, 40*0.47l, 1*0.33l.

                              Premiera 29.10 - "poprawne, ale bez rewelacji". Bardzo dobre zrobiło się 20 listopada, a pyszne pod koniec grudnia, gdy już go prawie nie było. Nagazowane, bo nie na S-04; została tylko jedna butelka, którą dziś spiję do spaghetti bolognese.

                              Chmiel jest świetny oraz rewelacyjny - na tyle, że idąc za ciosem pozwoliłem sobie zdradzić CP trzeci raz (o drugim wspomnę wkrótce) i kupiłem mnóstwo tego chmielu i jeszcze jeden taki zestaw. Ów zestaw od dwóch tygodni fermentuje jako #161.

                              * - tak, to cytat.
                              ** - tak, zdradziłem CP - i to ze dwa razy. No może trzy - ale przysięgam, że myślałem wtedy tylko o Was! A tak serio, zrobiłem zamówienie u Dori, bo miała inny kranik niż czerwony, a przy okazji kupiłem ten zestaw. Przynajmniej tak się wytłumaczę z pierwszej zdrady. A podobno tylko winni się tłumaczą .

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                • 02-2001
                                • 23791

                                Od teraz już nigdy nic nie będzie jak dawniej
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎