Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Ostrzegam, że FM600 śmierdzą siarkowodorem przy fermentacji.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    10.06.2018

    #09 (APA) - rozlana, 17.5 litra (+0.3 l na degustację) bardzo dobrego, gorzkiego piwa.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #10

    Jednochmielowiec Afrykański XJA/436

    Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM600 African Pombe;

    Woda - Primavera Źródlana.

    Warzenie - 09.06.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    12.5g XJA/436 15.2% - 0'
    12.5g XJA/436 15.2% - 30'
    12.5g XJA/436 15.2% - 50'

    Docelowo pięć dni przed rozlewem 12.5g XJA/436 15.2%.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 21 litrów, studzenie przez trzy godziny w temperaturze pokojowej.

    Drożdże zadane przy 12.7º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora, drożdże zadane przy 32ºC, planowane przelanie na cichą - przyszła niedziela. Chmiel naprawdę bardzo ciekawy, ziołowo-pieprzowo-grzybowy bardziej goryczkowy aniżeli aromatyczny.

    ----------
    #06 (Żytnie) - kwaśne, za kwaśne
    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - za dużo Niemca na smak, za mało Jankesa na aromat, dla mnie za bardzo ziołowo-korzenne w smaku, Żonie bardzo smakuje;
    #08 (Lekkie Mandaryna) - rozlane wczoraj do butelek, końcowo 21 litrów, cukier 3 g/500 ml. Ładnie pachnie mandarynką, coś może z niego będzie :P
    #09 (APA) - planowy rozlew dziś, na pewno 3g cukru na 500 ml, reszta specyfikacji wieczorem albo jutro.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    03.06.2018

    #01 (PiWes Jasne Pełne) - ostatnia butelka litrowa dojrzewa w garażu, bardziej z sentymentu aniżeli chęci poznania smaku;
    #02 (Blond Lager) - wylane, szkoda miejsca w butelkach;
    #03 (Jasne Pełne z CP) - wypite;
    #04 (Belgian Blond Ale) - nadal dojrzewa, zostało około dziewięciu bączków;
    #05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, ale już wypite;
    #06 (Żytnie) - leżakuje, ma bardzo duży potencjał;
    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - od 24.05 leżakuje w garażu, dzisiaj może przeprowadzimy pierwszy test organoleptyczny
    #08 (Jasne Lekkie Czeskie) - od 30 maja na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mandarina Bavaria 5 czerwca, rozlew - 9 czerwca;
    #09 (APA) - wydaje się za mało gorzkie, od 2 czerwca na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mosaic + 25g Chinook 6 czerwca (czyli pozbywamy się resztek). Planowy rozlew - 10 czerwca.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #09

    American Pale Ale
    (albo coś w tym stylu, inauguracja kolejnego fermentatora)

    Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

    Drożdże - Safale S-04;

    Woda - Primavera Źródlana.

    Warzenie - 25.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 65 minut (zagadałem się z sąsiadką w garażu).

    Chmiel:
    25g Iunga 10.5% - 0'
    12.5g Chinook 2017 10.9% - 38'
    12.5g Chinook 2017 10.9% - 52'

    Docelowo cztery dni przed rozlewem 30g Mosaic 2017 13.4%.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie przez noc.

    Drożdże zadane przy 12.1º BLG, planowana goryczka 51 IBU. Fermentuje od pół godziny, planowane przelanie na cichą - przyszła sobota albo niedziela.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #08

    Jasne Lekkie Czeskie

    Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

    Drożdże - Safale S-04;

    Woda - Żywiecki Kryształ.

    Warzenie - 22.05.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    25g Iunga 10.5% - 0'
    30g Saaz / Żatecki 3.21% - 30'
    20g Saaz / Żatecki 3.21% - 50'

    Docelowo cztery dni przed rozlewem Lubelski 2016 30g 3.75%.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 18.1 litrów, studzenie przez noc.

    Drożdże zadane przy 11.1º BLG, planowana goryczka 44 IBU. Fermentuje, planowane przelanie na cichą - 30 maja.

    ----------
    #06 (Żytnie) - będzie hitem lata, gdy tylko dojrzeje. A my niecierpliwi jesteśmy.
    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - dodano 20.05 ok. 20g Mosaic 2017 13.4%; rozlew 24.05 przy BLG 3.5º, alkohol ok. 5.9%. Końcowo 16 litrów, cukier 3 g/500 ml. Mosaic to jest to!
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2018-05-26, 09:05.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #07

    Jasne Pełne Gorzkie

    Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

    Drożdże - Safale S-04;

    Woda - Żywiecki Kryształ.

    Warzenie - 06.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    30g Marynka 8.5% - 0'
    10g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 0'
    20g Spalt Spalter 4.2% - 30'
    25g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

    Docelowo dwa dni przed rozlewem 10g Mosaic 2017 13.4%.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 17.5 litrów, studzenie przez noc.

    Drożdże zadane przy 14.2º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Nadal fermentuje, planowane przelanie na cichą - około środy.

    ----------
    #05 (Pils na górnej) - nadal bardzo dobre, choć nieco za bardzo ziołowe, najlepsze efekty daje po zmieszaniu z warką #03
    #06 (Żytnie) - zabutelkowane 5 maja, z cukrem do refermentacji na poziomie 4 g/500 ml. Wyszło 21 litrów (3*0.3L + 40*0.5L). Butelki nadal stoją w cieple, około środy powędrują do garażu, który w międzyczasie zmienił nazwę na "piwnica" z uwagi na leżakujące tam pyszności . Jedna butelka wczoraj powędrowała do lodówki, będziemy dziś degustować.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2018-05-12, 10:14.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    26.04.2018

    #01 (PiWes Jasne Pełne) - dwie ostatnie butelki litrowe dojrzewają w garażu;
    #02 (Blond Lager) - pijalne, choć za dużo w nim drożdży;
    #03 (Jasne Pełne z CP) - dobre, chociaż bez goryczki, ale przynajmniej nie ma drożdży;
    #04 (Belgian Blond Ale) - BARDZO dobre, ziołowość długiego chmielenia na zimno bardzo ładnie przykrywa alkohol, jestem dumny (a nawet nadęty) z tego piwa ;
    #05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, choć przydałoby się nieco więcej goryczki w smaku, z tym piwem i z #04 nie wstyd iść do ludzi;
    #06 (Żytnie) - odfermentowało do 3º BLG (planowy alkohol 5.6%), dziś przelane na cichą - BARDZO dobre, lekko kwaskowe, w zapachu delikatny pumpernikiel, chmiel wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Zapowiada się świetne orzeźwiające piwo. Planowany rozlew - za dziewięć dni.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #06

    Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

    Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

    Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

    Woda - Primavera źródlana.

    Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
    15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

    Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

    Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

    ----------
    #05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    09.04.2018

    #04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
    #05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwa

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    #05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
    + 7.5g Lubelskiego, właśnie znalazłem w lodówce

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
    Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.

    ----------
    #03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
    #04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
    #05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2018-03-30, 09:55.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #05

    Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

    Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

    Woda - Żywiec Zdrój;

    Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

    Chmiel:
    10g Marynka (szyszki) - 0'
    7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

    Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

    Fermentacja cicha
    - przy 21 stopniach.

    ----------
    #01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
    #02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
    #03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
    #04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #04

    Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

    Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

    Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

    Woda - Primavera źródlana;

    Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

    Chmiel i dodatki:
    10 g Marynka (szyszki) - 0'
    10 g Lubelski (granulat) - 51'
    250 g cukier kandyzowany - 51'

    Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

    Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.

    Fermentujemy przy 21ºC.

    ----------
    #01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
    #02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
    #03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2018-03-18, 11:31.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    11.03.2018

    #01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.

    #02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje

    #03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2018-03-11, 18:02.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • Kamil97
    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
    Kamil97
    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
    2023-04-05, 17:59
  • dadek
    Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
    dadek
    Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
    2024-10-06, 22:38
  • RomaNzRumunii
    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
    2022-01-25, 17:05
  • balon91
    Zatrzymana fermentacja??
    balon91
    Witam serdecznie.
    W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
    postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

    Niestety przez moją niecierpliwość...
    2021-07-14, 16:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...