Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    #16
    03.06.2018

    #01 (PiWes Jasne Pełne) - ostatnia butelka litrowa dojrzewa w garażu, bardziej z sentymentu aniżeli chęci poznania smaku;
    #02 (Blond Lager) - wylane, szkoda miejsca w butelkach;
    #03 (Jasne Pełne z CP) - wypite;
    #04 (Belgian Blond Ale) - nadal dojrzewa, zostało około dziewięciu bączków;
    #05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, ale już wypite;
    #06 (Żytnie) - leżakuje, ma bardzo duży potencjał;
    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - od 24.05 leżakuje w garażu, dzisiaj może przeprowadzimy pierwszy test organoleptyczny
    #08 (Jasne Lekkie Czeskie) - od 30 maja na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mandarina Bavaria 5 czerwca, rozlew - 9 czerwca;
    #09 (APA) - wydaje się za mało gorzkie, od 2 czerwca na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mosaic + 25g Chinook 6 czerwca (czyli pozbywamy się resztek). Planowy rozlew - 10 czerwca.

    Comment

    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      #17
      Warka #10

      Jednochmielowiec Afrykański XJA/436

      Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

      Drożdże - Fermentum Mobile FM600 African Pombe;

      Woda - Primavera Źródlana.

      Warzenie - 09.06.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

      Chmiel:
      12.5g XJA/436 15.2% - 0'
      12.5g XJA/436 15.2% - 30'
      12.5g XJA/436 15.2% - 50'

      Docelowo pięć dni przed rozlewem 12.5g XJA/436 15.2%.

      Hop do fermentatora, dolewka wody do 21 litrów, studzenie przez trzy godziny w temperaturze pokojowej.

      Drożdże zadane przy 12.7º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora, drożdże zadane przy 32ºC, planowane przelanie na cichą - przyszła niedziela. Chmiel naprawdę bardzo ciekawy, ziołowo-pieprzowo-grzybowy bardziej goryczkowy aniżeli aromatyczny.

      ----------
      #06 (Żytnie) - kwaśne, za kwaśne
      #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - za dużo Niemca na smak, za mało Jankesa na aromat, dla mnie za bardzo ziołowo-korzenne w smaku, Żonie bardzo smakuje;
      #08 (Lekkie Mandaryna) - rozlane wczoraj do butelek, końcowo 21 litrów, cukier 3 g/500 ml. Ładnie pachnie mandarynką, coś może z niego będzie :P
      #09 (APA) - planowy rozlew dziś, na pewno 3g cukru na 500 ml, reszta specyfikacji wieczorem albo jutro.

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        #18
        10.06.2018

        #09 (APA) - rozlana, 17.5 litra (+0.3 l na degustację) bardzo dobrego, gorzkiego piwa.

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          #19
          Ostrzegam, że FM600 śmierdzą siarkowodorem przy fermentacji.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10729

            #20
            Czas pomyśleć o zacieraniu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              #21
              Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10729

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.
                Co mam dojaśnić?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  #23
                  No to, czy Twoja wypowiedź o zacieraniu ma związek z drożdżami, czy raczej z całokształtem mojego kuchennego dłubania w chmielach i drożdżach. Napisałeś to bezpośrednio nad wpisem o śmierdzących drożdżach, więc nie wiem, czy ma to coś wspólnego, więc pytam
                  Last edited by yavo; 12-06-2018, 12:36.

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    #24
                    Warka #11

                    Belgijski Blond Ale

                    Skład - 2*1.7 kg WES jasny + 0.5 kg cukru kandyzowanego białego;

                    Drożdże - Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki;

                    Woda - Żywiec Zdrój.

                    Warzenie - 17.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

                    Chmiel:
                    25g Marynka 9.0% - 0'
                    15g Lubelski 3.75% - 50'
                    500g Cukier kandyzowany biały - 50'

                    Planowo pięć dni przed rozlewem 5g Marynki i 15g Lubelskiego.

                    Hop do fermentatora, dolewka wody do 22 litrów, studzenie przez noc.

                    Drożdże zadane przy 13.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 27 IBU. Fermentuje od dzisiejszego ranka.

                    ----------
                    #06 (Żytnie) - dojrzewa i robi się naprawdę dobre.
                    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - powoli się kończy, za dużo Niemca na smak.
                    #08 (Lekkie Mandaryna) - lekkie i mandarynowate. Miało takie być i jest. Ale nie będziemy więcej robić nic lżejszego niż 12º.
                    #09 (APA) - no mili państwo - świetne piwo. Lekkie, cytrusowe, nieco żywiczne. Rewelacyjne na obecną pogodę. Piwo zdecydowanie do powtórzenia.
                    #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - przelane wczoraj na cichą przy 2º (planowy alkohol 5.9%). Pozostałe 12.5g chmielu wrzuciłem od razu na cichą. Planowy rozlew - 24 czerwca. Aromaty miodowe, agrestowe i czarna porzeczka. Zapowiada się intrygująco.
                    Last edited by yavo; 18-06-2018, 18:36.

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      #25
                      Warka #12

                      Polsko-Angielskie Jasne

                      Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

                      Drożdże - Safale US-05;

                      Woda - Aqua Kranik, czyli test kranówki;

                      Warzenie - 24.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

                      Chmiel:
                      25g East Kent Goldings UK 5.1% - 0'
                      25g East Kent Goldings UK 5.1% - 30'
                      30g Sybilla PL 7.0% - 50'

                      Planowo 3-4 dni przed rozlewem na cichą 50g East Kent Goldings UK 5.1%.

                      Hop do fermentatora, dolewka wody do 20 litrów, studzenie przez popołudnie do wieczora.

                      Drożdże zadane przy 12.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 36 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora.

                      ----------
                      #08 (Lekkie Mandaryna) - bardzo dobre, lekkie i mandarynowate.
                      #09 (APA) - świetne piwo.
                      #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - rozlane do butelek 23 czerwca, wyszło 20.3 litra, leżakuje.
                      #11 (Belgijski Blond Ale) - przelane dzisiaj na cichą, drożdże wyżarły do 1.5º (planowy alkohol 6.4%), trzy dni przed rozlewem chmielimy delikatnie na zimno.

                      ps. Zacierania nie przewidujemy

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        #26
                        01.07.2018

                        #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - pierwsza degustacja wczoraj, to piwo jest perwersyjne mętne, trochę za mało aromatyczne, na smak i goryczkę idealne (jak dla nas oczywiście), zupełnie inne niż wszystkie nasze dotychczasowe produkcje; nie umiem go określić i to chyba w nim jest najfajniejsze;
                        #11 (Belgijski Blond Ale) - dochmielony delikatnie na cichej 28 czerwca;
                        #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - po tygodniu od warzenia nadal dość pokaźna piana, co trochę dziwi, bo drożdże o tej porze już zawsze po sobie sprzątały - więc potrzymamy na burzliwej jeszcze kilka dni.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          #27
                          07.07.2018

                          #11 (Belgijski Blond Ale) - rozlany do butelek - 21.2 litra z cukrem 3g/500 ml około 1 lipca;
                          #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - na cichej od 3 lipca (końcowy alkohol 4.9%) przy BLG 3.5º, planowo jutro chmielenie na zimno 50g East Kent Goldings UK 5.1%, planowany rozlew w czwartek, 12 lipca.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            #28
                            ps.
                            #11 (Belgijski Blond Ale) - końcowy alkohol ok. 6.4%.

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              #29
                              Warka #13

                              Afrykańsko-Angielski Mleczak
                              (na czeskim słodzie, polskiej wodzie i norweskich drożdżach; nie wiem co z tego wyjdzie, ale zabawa była przednia)

                              Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

                              Drożdże - Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik;

                              Woda - Aqua Kranik.

                              Warzenie - 07.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

                              Chmiel:
                              20g U1/108 RPA 17.7% - 0'
                              10g Bramling Cross UK 2017 6% - 30'
                              10g Bramling Cross UK 2017 6% - 50'
                              500g laktoza - 50'

                              Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g U1/108 RPA + 30g Bramling Cross UK.

                              Hop do fermentatora, dolewka wody do 18 litrów.

                              Drożdże zadane w temperaturze 35ºC przy 15º BLG (uwzględniam laktozę), planowana goryczka 47 IBU.

                              ----------
                              #06 (Żytnie) - dojrzało i jest rewelacyjne;
                              #10 (Jednochmielowiec Afrykański) - nie przestaje mnie zadziwiać, świetne, nietuzinkowe piwo, cieszące się dość sporą popularnością u... Sąsiadki ;
                              #11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa w garażu, ma potencjał, ale trzeba nam z miesiąc poczekać;
                              #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - dziś dochmielone 50g East Kent Goldings UK 5.1% na zimno i - z uwagi na aurę za oknem - poleciało do garażu. Rozlew w czwartek.

                              Comment

                              • yavo
                                Młóto w butach
                                • 03-2009
                                • 909

                                #30
                                Warka #14

                                Southern Dawn IPA

                                Skład - 2*1.7 kg Bruntal Pale Ale;

                                Drożdże - Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen;

                                Woda - Aqua Kranik.

                                Warzenie - 16.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

                                Chmiel:
                                10g Southern Dawn RPA 13.5% - 0'
                                10g Hallertau Blanc DE 8.9% - 0'
                                15g Southern Dawn RPA 13.5% - 30'
                                15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 30'
                                15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 50'

                                Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem:
                                25g Southern Dawn RPA 13.5%
                                10g Hallertau Blanc DE 8.9%
                                50g Chinook USA 10.9% (szyszka)

                                Ewentualnie na zimno trzy dni przed rozlewem:
                                30g Marynka PL 8.5%

                                Hop do fermentatora, dolewka wody do 16.2 litra, studzenie przez noc na balkonie.

                                Drożdże zadane 17.07 w temperaturze 24ºC przy 15º BLG, planowana goryczka 71 IBU.

                                ----------
                                #10 (Jednochmielowiec Afrykański) - niestety powoli się kończy , a ma największe branie z naszych piw;
                                #11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa, w smaku za dużo alkoholu, ale wiemy że się ułoży i nie panikujemy;
                                #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - rozlane 11 lipca (z cukrem 2.8g / 500 ml), wyszło 18.6 litra, do garażu na leżakowanie 19 lipca;
                                #13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - przelany 17 lipca na cichą przy 5.5º BLG (z laktozą), planowany alkohol 4.9%, planowany rozlew - 26 lipca.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎