#34 Lagery ogólnie wymagają długiego leżakowania i z reguły na początku są ohydne w smaku ale nie powiedziałbym, że kwaśne. Reguła mówi, że powinno się go leżakować tyle tygodni ile było początkowych stopni plato. Jeśli było 10 °P to powinien leżakować 10 tygodni. Czeski pils to piwo , które gości w moim browarze domowym najczęściej i mogę o nim powiedzieć tyle, że to jest takie brzydkie kaczątko, które po leżakowaniu przeobraża się w pięknego łabędzia
.
.
Dzięki za info, lagera zatem nie ruszam!
Przestało się kwalifikować do wylania; za radą k_s nadal trzymam;
, dam jej z półtora miesiąca szansy, ale to bez sensu, bo:
). Za miesiąc powinno być dobre, ale niczego już nie jestem pewny. Jestem niesamowicie zdziwiony, że są piwa, które są bardzo dobre cztery dni po rozlewie i piwa, które dwa miesiące po rozlewie są syfiaste;
.
Comment