Trudne początki
Collapse
X
-
Wyjdzie jakiś pejl ejlTemperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.
Powodzenia!Leave a comment:
-
Wyjdzie jakiś pejl ejlTemperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.
Powodzenia!Leave a comment:
-
N ie temp warzenia tylko temp fermentacji. Nazwy to radosna twórczość producentów/sklepów. Zrobisz 2-3 piwa z gotówców a później zrobisz zwoje zestawy z dedykowanymi drożdżamiLeave a comment:
-
Trudne początki
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko idzie tak jak trzeba, ale mam sporo wątpliwości jeśli chodzi o nazewnictwo i nomenklaturę i prosiłbym o podpowiedzi...
Zakupiony brewkit to finlandia premium lager, drożdże z puszki( górnej fermentacji) podmienione
na US-05, do tego BA brewkit plus...
Temperatura warzenie 20-22 stopnie, zgodnie zresztą z instrukcją...
Co to właściwie wyjdzie z tego... jeśli chodzi o nazewnictwo bo już się gubię w tym...
Lager z górną fermentacją 🤔, apa, ipa?
Przepraszam za moją ignorancję w sprawie nazewnictwa, ale coś mi tu nie pasuje...
Brewkity nazywane są"lager" czy "pils" a dołączone są do tego drożdże górnej fermentacji...
Oświećcie mnie...Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: