Trudne początki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • SwinskiRyjek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zaiksik

    Pejl ejl...😃 myślę że taką nazwą zaskoczę znajomych którzy pytają jakie będzie piwo 😂
    No i jak ferment?

    Leave a comment:


  • Zaiksik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SwinskiRyjek

    Wyjdzie jakiś pejl ejl Temperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
    Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
    bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.

    Powodzenia!
    Pejl ejl...😃 myślę że taką nazwą zaskoczę znajomych którzy pytają jakie będzie piwo 😂

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zaiksik
    Witam

    Oświećcie mnie...
    Wyjdzie jakiś pejl ejl Temperaturę fermentacji ustawiasz możliwie wpasowującą się w optimum działania wybranego szczepu drożdży. Dla US-05 to 15-22*C.
    Bliżej 15 będzie czystsze w smaku i dłużej będzie fermentować
    bliżej 22 będzie bardziej kwiatowo-owocowe i szybciej przefermentuje.

    Powodzenia!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    N ie temp warzenia tylko temp fermentacji. Nazwy to radosna twórczość producentów/sklepów. Zrobisz 2-3 piwa z gotówców a później zrobisz zwoje zestawy z dedykowanymi drożdżami

    Leave a comment:


  • Zaiksik
    utworzył/a temat Trudne początki

    Trudne początki

    Witam
    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
    Wszystko idzie tak jak trzeba, ale mam sporo wątpliwości jeśli chodzi o nazewnictwo i nomenklaturę i prosiłbym o podpowiedzi...
    Zakupiony brewkit to finlandia premium lager, drożdże z puszki( górnej fermentacji) podmienione
    na US-05, do tego BA brewkit plus...
    Temperatura warzenie 20-22 stopnie, zgodnie zresztą z instrukcją...
    Co to właściwie wyjdzie z tego... jeśli chodzi o nazewnictwo bo już się gubię w tym...
    Lager z górną fermentacją 🤔, apa, ipa?
    Przepraszam za moją ignorancję w sprawie nazewnictwa, ale coś mi tu nie pasuje...
    Brewkity nazywane są"lager" czy "pils" a dołączone są do tego drożdże górnej fermentacji...
    Oświećcie mnie...

Related Topics

Collapse

  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 21:01
  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 15:46
  • RomaNzRumunii
    Kolsch temperatura fermentacji
    RomaNzRumunii
    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
    2023-11-25, 22:07
  • VidiBob
    Piana a brak wyraźnej fermentacji
    VidiBob
    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
    2022-05-19, 15:36
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...