Ale mam wrażenie, ze Piwniczka i o winie ma kiepskie pojęcie, bo jakby coś wiedział, to nie plątałby podstawowych pojęć. Warzenie piwa z gotowca a wina z moszczu niczym się nie różni. Nie słyszałem, żeby piana się wytrącała. Piana może pływać na powierzchni, a wytrąca się osad. W winie też tak jest. Nawet, gdyby zrobił wg instrukcji, też by mu wyszło. Gotowiec bardzo trudno zepsuć.
A forum domowych winiarzy też znam. Tam jest mniej więcej taki ruch jak w klasztorze na nieszporach.
Witajcie
Collapse
X
-
...zamknął rurką balon????
Ja w pojemniku fermentacyjnym 33l mam wstawiona rurkę, zamykam go szczelnie a ilość bulgnięć doskonale wskazuje mi tempo fermentacji.
WesołyLeave a comment:
-
Czy mnie oczy nie mylą i On do głównej fermentacji podszedl jak do wina i zamknął rurką balon????Chyba nic dobrego mu z tego nie wyszło.
Leave a comment:
-
Chodz mineło już sporo czasu, warto może przywitać i obudzić ze snu naszą piwniczkę.
Ejjjjjjjooooooo, pora na powrót do BROWARU.Leave a comment:
-
Wiem wiem, ale juz sie zastanawiam czy porzeczki sie nie zaczną
i moze sie nie wyrobie!!! ale na jesieni kupie gasiorek i bede warzyl non stop :-)Leave a comment:
-
ART napisał(a)
hi hi, to było nasze ForumNo proszę
Jeszcze do Piwniczki dwa słowa:
Weź pod uwagę też to, że na temat warzenia z gotowców, aż tak wiele nie da się powiedzieć i napisać. Ciężko Ci też będzie znaleźć jakies gotowe opisy Twojego przypadku, bo to w końcu jest browarnictwo amatorskie i fermentacja w każdej warce może przecież przebiegać w inny sposób.
Na Twoim miejscu myślałbym po prostu już o kolejnym warzeniu, bo najwięcej doświadczenia zdobywa sie w końcu w praktyce.Leave a comment:
-
ART napisał(a)
hi hi, to było nasze Forum
To na pewno było nasze Forum, bo znam co najmniej kilka osób, które w ten sposób tu trafiły.Leave a comment:
-
Art: to było forum dla piwoszy.
Pamietam jak dzis jaki tam byl ruch.
Musze sie zapytac na winarskim - moze oni znaja adres.
Ja tamten adres mialem chyba z newsweek'a po tym artykule o piwie co byl rok temuLeave a comment:
-
piwniczka napisał(a)
Co do ustawienia tak jak mowisz to moim zdaniem jest to nie wygodne, bo jak wchodzisz w stary post to musisz czytac od konca a tak czytasz z gory na dół![/B]
jeśli to "inne forum" jest dla winiarzy to się nie dziwię aktywności. winiarzy jest więcej niż piwowarów amatorów z racji jak by nie było dość młodej dziedziny jaką jest BA w polskich warunkach.Leave a comment:
-
Elroy: dzieki juz przeczytalem pare dni temu.
Ale dzieki za pomoc.
Sam widzisz ze nic wiecej nie ma ....Leave a comment:
-
Elroy: uwierz ze szukałem cały dzień i nic nie znalazłem.
Jesli chodzi o to inne forum to zapewniam Cie ze tam bylo wiecej ruchu i newsow dziennie dodadawali ponad 100 postów czy nawet wiecej. Na odpowiedz sie czekalo max 4 min. Caly czas aktywnych bylo z 10 osob.
Nie mowie ze te forum jest slabe - jest bardzo dobre, ale po co sie ograniczac. U nas na forum winiarskim jest o wiele wiekszy ruch niz tu, a jak pamietam to na tamtym zazrdoscilem im szybkosci.
Te forum czytalem - zapewniam, jednak malo jest dla poczatkujacych.
Co do ustawienia tak jak mowisz to moim zdaniem jest to nie wygodne, bo jak wchodzisz w stary post to musisz czytac od konca a tak czytasz z gory na dół!
Pozdrawiam i dziekuje za rady
PiwniczkaLeave a comment:
-
piwniczka napisał(a)
Pytam bo kiedys roktemu b\ylem na fajnej stronce takiej wciemnych kolorch, tez bylo forum. A wiecej zrodel to wiecej wiedzy
[/B]
No ale to już Twoja decyzja.Leave a comment:
-
Tak tylko sie pytalem, ale skoro nie mozna to trudno. Pytam bo kiedys roktemu b\ylem na fajnej stronce takiej wciemnych kolorch, tez bylo forum. A wiecej zrodel to wiecej wiedzy
Pozdrawiam
PiwniczkaLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: