Witajcie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwniczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.06
    • 11

    Witajcie

    Witajcie, jestem nowy na forum,
    dwa dni temu nastwawilem piwko z BioWinu - tzw. gotowiec.

    Wszystko robilem zgodnie z przepisem i sterylnoscia, jednak widze ze po 2 dniach nie wytracila mi sie zadna piana. Rurka feremntacyjna od czasu do czasu puka, a jak zamieszam nbaniakiem to nawet bardzo.

    Nastaw 23litrowy w balonie 54 litrowym.

    Zastanawiam sie co jest!!????? Moze to dlatego ze w miejscu gdzie trzymam balon jest 27 st. C?

    Co mam robic. Boje sie troche ze nie wyjdzie?

    Pozdrawiam
    Piwniczka winna
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    W takiej temperaturze (27 st. C) fermentacja mogła przebiegnąć bardzo szybko. Być może drożdże przepracowały cały cukier w kilka godzin, piana opadła. Jeśli nie zaglądałeś w tym czasie do baniaka mogłeś przegapić ten etap fermentacji. Jedyna rada teraz to zmierzyć stężenie brzeczki. Jeśli jest 3-4 st. Blg to wszystko w porządku, jeśli jest więcej a brzeczka nie jest zainfekowana to można uratować sprawę dodaniem nowej porcji drożdży piwnych,bo poprzednie z jakiś względów odmówiły pracy.
    A swoją drogą warto poczekać aż temperatura trochę spadnie lub przenieść baniak do chłodnej piwniczki. 27 st. C to za dużo nawet jak na górną fermentację.

    Comment

    • piwniczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 11

      #3
      Mam taka nadzieje!
      Dzisjaj to sprawdze.
      Ale tak sobie mysle ze byla by piana na sciankach, przynajmniej oznaki.

      Brzeczka jest bardo metna. No nie wiem wystawilem do pokoju gdzie jest okolo 18 st C.

      Na oznake ze jest juz po fermentacji moze wskazywac fakt ze jest sporo osadu. Ale czemu nie jest to klarowne.

      Ja robie dosc dlugo wino, ale widze ze piwo to inna sprawa.

      Myslisz ze te objawy ktore w/w wskazuja na koniec fermentacji?

      Jak zamiesalem balonem to sie wytracila piana. Na powierzchni jest troche szczatkowej pianki ale naprawde jest jej malutko.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Po dwóch dniach fermentacji brzeczka nie będzie klarowna, tym bardziej, że ją zamieszałeś. Jak stężenie będzie 3-4 st. Blg to przelej piwo do zdezynfekowanego szklanego balona na wino, zatkaj rurką fermentacyjną, zostaw w tych 18 st. C a po dwóch tygodniach zobaczysz jakie bedzie klarowne. Wtedy zabutelkuj dodając 1-1,5 szklanki glukozy na 20 l. piwa. Po miesiącu nie bedzie ustepować klarownością piwom z browarów przemysłowych.

        Comment

        • piwniczka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 11

          #5
          Ok dzieki, zrobie jak mowisz.
          Tylko czemu na instrukcji napisali ze mam po 5 dniach przelac do butelek i do kazdej butelki o pojemnosci 0,5 l. dodac 4gr cukru i
          zakapslowac, po 3 tygodniach piwo gtowe.

          Tylko sie zastanawiam gdzie sie znajdzie ten osad, bo jak wino klaruje to osad sie wytrac, przypuszczam ze w piwuie jest tak samo.

          Moze sie myle!

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Instrukcja, ze względów marketingowych, jest pisana tak aby zrobienie piwa wydawało się kupującemu bardzo łatwe i tanie. Wtedy produkt się sprzeda. Piwo otrzymane wg. instrukcji też będzie dobre, ale na dnie osiądzie gruba warstwa drożdży a jego walory smakowe będą wątpliwe. W piwie odstanym w balonie, choć klarownym, pływa na tyle dużo komórek drożdży, żeby odpowiednio nagazować piwo. Warstwa drożdży osiadłych na dnie butelki będzie cieńsza, piwo smaczniejsze i klarowniejsze. Najlepsze walory smakowe osiąga po co majnmiej 2 miesięcznym leżakowaniu w butelce. Piwo lepiej się nagazuje i będzie się ładniej pieniło gdy zamiast cukru do butelek damy glukozę w formie syropu.

            Comment

            • piwniczka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.06
              • 11

              #7
              Ok. dzieki. Mam tylko nadzieje ze drozdze coopers'a wytrzymaja proces lezakowania w gasiorze.

              A czy nie ma ryzyka ze piwo wtedy zostanie zainfekowe?

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                piwniczka napisał(a)
                Ok. dzieki. Mam tylko nadzieje ze drozdze coopers'a wytrzymaja proces lezakowania w gasiorze.

                A czy nie ma ryzyka ze piwo wtedy zostanie zainfekowe?
                O drożdże bądź spokojny - są bardzo dobrej jakości.
                Jeśli zdezynfekujesz balon, rurkę do zlewania piwa, korek i rurkę fermentacjną to nie ma możliwości zainfekowania piwa. Tylko nie zasysaj piwa ustami!!! Użyj gruszki lub tzw. lewarek wodny - produkowałeś wina to wiesz o co chodzi.
                Ja używam do dezynfekcji roztworu "Cloroxu" 100 ml na 10 l wody i nigdy nie miałem infekcji.
                Wielkość balona dobierz tak aby piwo było nalane prawie "pod korek"

                Comment

                • piwniczka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.06
                  • 11

                  #9
                  Zawsze stosuje obciag ustny i nigdy nic zlego sie nie stalo.
                  Moge zrobic w ten sposob ze zrobie inicjacje i poczatek do zlewu a dopiero reszta do gasiorka? Powinno byc wszystko ok!

                  Martwie sie troche o to czy wyjdzie bo juz kupilem kapsle kapslownice butelki i jak mi nie wyjdzie troche bedzie zle.
                  No ale bede p. do skutku.

                  Wyczytalem na forum ze nie mozna uzywac cukru, ja dodalem do 1.7 brew kitu Coopers'a 22 l. H20 i kilogram cukru + seryjne drozdze w proszku (nawiasem mowic do wina nigdy nie sypalem proszkowanych drozdzy tylko zawsze robilem matke drozdzowa). No i popelnilem blad w produkcji bo nie sprawdzilem ile moja brzeczka miala stopni Belinga.

                  Mozesz mi orientacyjnie powiedziec ile wynosila - piwo Legar.

                  Na instrukcji jest napisane ze mam zlac do butelek jak bedzie 1 st. B. a na forum piszecie ze przy 2 - 3 st zlewacie? Czy mam czekac na 1 st.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    Mimo wszystko - nie zasysaj ustami. W razie niepowodzenia będziesz pewny, że wyeliminowałeś wszystkie źródła infekcji.
                    Z proporcji surowców które użyłeś brzeczka miała na oko 10 st. Blg. Przy użyciu cukru piwo faktycznie może odfermentować do 1 st. Blg, ale raczej będzie 2 lub 3. Jeśli zastosujesz cichą fermentację w balonie szklanym, to po dwóch tydodniach butelkuj piwo niezależnie od wskazań aerometru - piwo na pewno będzie przefermentowane do końca.

                    Comment

                    • piwniczka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 11

                      #11
                      dobra dzieki za wszytko.

                      zaobaczymy jak bedzie z tym piwem - dam znac

                      dzieki za wszytko.

                      P.S. Jakies pokojne to wasze forum? Malo sie dzieje? Sa jakies inne coby z innych tez sie pouczyc?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23861

                        #12
                        a co, przebrnąłeś już przez wszystko tutaj?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • piwniczka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.06
                          • 11

                          #13

                          Tak tylko sie pytalem, ale skoro nie mozna to trudno. Pytam bo kiedys roktemu b\ylem na fajnej stronce takiej wciemnych kolorch, tez bylo forum. A wiecej zrodel to wiecej wiedzy

                          Pozdrawiam
                          Piwniczka

                          Comment

                          • elroy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 359

                            #14
                            piwniczka napisał(a)
                            Pytam bo kiedys roktemu b\ylem na fajnej stronce takiej wciemnych kolorch, tez bylo forum. A wiecej zrodel to wiecej wiedzy
                            [/B]
                            Owocnych poszukiwań. Szkoda jednak Twojego czasu. Na tym forum masz najwięcej wiadomości, tylko że obawiam się, nie próbowałeś nawet poszukać.Na Twoim miejscu ustawiłbym pokazywanie dyskusji od początku dla każdego z działów i poświęcił trochę czasu na czytanie.
                            No ale to już Twoja decyzja.
                            www.piwo.org

                            Comment

                            • piwniczka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.06
                              • 11

                              #15
                              Elroy: uwierz ze szukałem cały dzień i nic nie znalazłem.
                              Jesli chodzi o to inne forum to zapewniam Cie ze tam bylo wiecej ruchu i newsow dziennie dodadawali ponad 100 postów czy nawet wiecej. Na odpowiedz sie czekalo max 4 min. Caly czas aktywnych bylo z 10 osob.

                              Nie mowie ze te forum jest slabe - jest bardzo dobre, ale po co sie ograniczac. U nas na forum winiarskim jest o wiele wiekszy ruch niz tu, a jak pamietam to na tamtym zazrdoscilem im szybkosci.

                              Te forum czytalem - zapewniam, jednak malo jest dla poczatkujacych.

                              Co do ustawienia tak jak mowisz to moim zdaniem jest to nie wygodne, bo jak wchodzisz w stary post to musisz czytac od konca a tak czytasz z gory na dół!

                              Pozdrawiam i dziekuje za rady

                              Piwniczka

                              Comment

                              Przetwarzanie...