oryks napisał(a)
CarlBerg piszesz:
"Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
ciekawe bo sposób zacierania
"- 15 minut w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C"
sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?
CarlBerg piszesz:
"Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
ciekawe bo sposób zacierania
"- 15 minut w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C"
sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?
hm miałem wzór wrzucić wczoraj ale ... właściwa książka jest niestety w Poznaniu u potencjalnego nowego piwowara. Postaram sie go dzisiaj złapać i wtedy wrzucę. Choć mozna do tego czasu pobawić się w matematyka i poprzekształcac wzory różnorakie.
Comment