Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Mylisz się kolego zawsze pomaga zieleńcom takimjak my, ale najłatwiej jest krytykować.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTi tu się Pan mylisz. jest. dla PU :P
PS Uciekam z tematu, bo zaraz mark wysypie na mnie wysłodziny.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmasz pod bokiem praktykującego Svena
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.
Leave a comment:
-
-
3 wareczka zaplanowana na sobotę 11.05 , surowce są ochota też nic tylko zacierać - narazie rece
Leave a comment:
-
-
Druga wareczka Mareczka składała się z:
4,5kg słodu pilznańskiego 3-4 EBC
0,5kg słodu pilznańskiego uprażonego w piekarniku na kolor kakao
Drożdzę S-04
Przerwy po 30 min w 64 st.C i 72 oraz 77 st.C 10 min do negatywnej próby jodowej.
Chmiel reszta z 1 warki - 80gr lubelskiego aromatycznego w 0 minucie godzinnego gotowania.
Po 4 dniach fermentacji dorzyciłem 1/3 tabletki chmielowej.
Po 11 dniach fermentacji poszło w butelki i siedzi do teraz.
Objetość warki 22 litry 16 Blg spadło do 5Blg.
Leave a comment:
-
-
Co do drożdży sprubuję ożywić te z pierwszej warki 30.04 butelkowane . Piwko było dobre to sie nadadzą.
Leave a comment:
-
-
Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.
Leave a comment:
-
-
Marku, wracając do Twojej wypowiedzi nt. drożdży: 29 zł to nie jest drogo - poprzednio mieli za 37
Po za tym, to są drożdże wielokrotnego użytku
Po za tym - można sie na takie drożdże składać i choćby paczkami rozsyłać i dzielić, tak jak zaproponował Ci to Wielki B.
Leave a comment:
-
-
W pierwszej warce wyszło tylko 16 butelek, więc w drugiej zakupiłem sprzęty co by browar był rozwinięty. Fermentator 30 litrowy z kranikiem, filtr denny miedziany i kilka skrzynek z butelkami Kelt. 14 maja zabrałem się za klejną warkę.
Leave a comment:
-
-
Markowe domowe
Zrobiłem jak kazano założyłem temat i tu sie będe rozpisywał na temat mojego warzenia.
Dwie wareczki za mną w sobotę planuję trzecią pszeniczną.
Pierwsza była oszłamiającym sukcesem - piwko wyszło baardzo smaczne , choć do końca nie zdąrzyło dojrzeć, słodowanie przeprowadziłem w domku zabawy było tydzień , a efekt 1 kg wysłodowanej pszenicy oraz 1,2 kg wyslodowanego jęczmienia- wniosek gra nie warta świeczki, za dużo pracy za mało zysku. Ale warto było spróbować jak to się ma w praktyce. Dokupiłem jaszcze kg jęczmienia z browamatora, drożdże , chmiel i uwarzyłem. Ale cóż to już tylko wspomnienia.Tagi: brak
-
Leave a comment: