Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Na 10 minut przed końcem chmielenia dałem jeszcze 50 g lubelskiego , teraz sie studzi.
    Wyszło tego około 20 litrów ciemnego 16 Blg. Kolorem przpomina powidła śliwkowe , czarne to ono nie jest.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    I po filtracji , poszło szybciutko poniżej godziny, teraz podgrzewam do chmielenia - Marynka już sie moczy w pończosze usidlona.
    Zadałem całe 50 gram granulatu, może w końcu zrobię sobie dość goryczkowe piwo.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Filtruje się ładnie , były drobne problemy przy zalaniu rurki grawitacyjnej.
    Ciemne leci jak dobra kawa, ale nie czarne co jest pocieszające bo bałem sie, że za dużo palonego sypnąłem ale powinno byc OK. W smaku słodycz nieprzebrana nie czuć spalonego , czyli dobrze.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kolejna przerwa , trzeba dać czas zacierowi co by ładne złoże filtracyje uformował.
    Piwo tym razem będzie ciemne, jak nie czarne, takie w sam raz na noc sylwestrową i tak też go nazwę.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Znów trochę czasu podczas przerwy 72* przez 30 min.
    Muszę przedstawic mojego nowego pomocnika, spisuje sie na medal , woła kiedy trzeba piwowara do warzelni
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nareszcie zacieram 4 warkę teraz sobie stoi na przerwie 64* przez 30 min.
    Skład:
    2 kg pilneńskiego
    3,2 kg monacha
    0,2 kg palonego z Żywca
    Kończy sie przerwa czas warzyć dalej .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jutro ma być 35*C

    Z racji upałów i braku miejsca w leżakowni zabrałem się za sterownik - pomocnik
    do mikrowarzelni.
    Projekt na AT90S2313 i DS18B20 już jest całkiem fajny , na razie mierzy temperaturę i oznajmia kolejne progi znakami dźwiękowymi oraz wypisuje na wyświetalczu podstawowe dane, w wolnych chwilach dopisuję kolejne podprogramy.
    A wieczorkiem piwko

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nadszedł czas na 4 wareczkę.

    Mam jednak dylematy co do składu zasypu.
    Planuje coś czarnego na Sylwestra ala koźlak czy porter, jednak górnofermentujące.
    Skład:
    2,5kg pilzna
    2,5kg monacha
    0,2kg palonego słodu co dostałem w Żywcu.

    Chmielenie:
    30g marynki na początku 20g 10 min przed końcem godzinnego gotowania

    Warzenie :
    Pierwsza przerwa w 64* na 20 min druga 72* na 40min

    Drożdże:
    Safbrew S-33 ( zebrane z poprzedniej warki padły w słoju obwieszczając to niezłym zapaszkiem ) na szczeście zamówiłem S-33.

    Oczekuję na wszelkie sugestie doświadczonego forum browarum.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-07-08, 19:56.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Na pewno na jesień zostanie jak na razie szkoda go wypić, do pełni smaków jeszcze dużo mu brakuje. Jednak trzeba sprawdzać jak dojżewa, jakie zmiany przechodzi jedną butelkę na miesiąc można zdegustować.

    Leave a comment:


  • jerzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    ( ale z kąd )
    Od tego diabła, co kopie w głowę. (FCJP)

    Spokojnie, każde piwo powinno swoje odstać, a ciemne mocne to już bezwzględnie. Kiedy było butelkowane - miesiąc temu? Bedzie dobre na jesień.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nadszedł czas pierwszej degustacji warki nr. 2, a wiec po koleji:
    1. Nadaje się do wypicia
    2. Musi postać jeszcze co najmniej miesiąc
    3. Wyczuwalne drożdże i jakieś posmaki owocowe ( ale z kąd )
    4. Posmak spirytusu zniknął - moc pozostała , kopie jak diabli - chyba że to ten upał.
    5. Kolorek ściemniony mętny (bez wtórnej fermentacji).
    6. Nagazowanie - znów przesadziłem, ale jest postęp od 1 warki ( nie trzeba gogli)
    7. Pianka w kolorze leciutko kawowym, niestety szybko znika pozostawiając otoczkę na szklanicy.
    8. Wygląda tak
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś się napracowałem 3 wareczka poszła w butelki, oczywiście pomierzyłem Blg wyszło 5
    i smak dobry jak na tak młodziutkie piwo.
    Wyszło tego 43 buteleczki 0,5L i słoik gęstwy drożdżowej na następną warkę.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Za uzycie tego obraźliwego słowaotrzymujesz naganę. Na razie bez wpisu do akt.

    Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.
    Przyjmuję naganę i zobowiązuje się do pilnowania ortografii wobec tego jednego słowa,
    jako pokutę wypiję jedno piwo na kolanach.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Za uzycie tego obraźliwego słowa
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    ... pifko...
    otrzymujesz naganę. Na razie bez wpisu do akt.

    Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-06-18, 23:14.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    W końcu pomierzyłem swoje półpszeniczne, odfermentowało do 5 Blg.
    Oczywiście całą próbkę sprawdziłem smakowo , nawet smaczne to zielone pifko.
    Attached Files

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...