Na 10 minut przed końcem chmielenia dałem jeszcze 50 g lubelskiego , teraz sie studzi.
Wyszło tego około 20 litrów ciemnego 16 Blg. Kolorem przpomina powidła śliwkowe , czarne to ono nie jest.
Markowe domowe
Collapse
X
-
I po filtracji , poszło szybciutko poniżej godziny, teraz podgrzewam do chmielenia - Marynka już sie moczy w pończosze usidlona.
Zadałem całe 50 gram granulatu, może w końcu zrobię sobie dość goryczkowe piwo.Leave a comment:
-
Filtruje się ładnie , były drobne problemy przy zalaniu rurki grawitacyjnej.
Ciemne leci jak dobra kawa, ale nie czarne co jest pocieszające bo bałem sie, że za dużo palonego sypnąłem ale powinno byc OK. W smaku słodycz nieprzebrana nie czuć spalonego , czyli dobrze.Leave a comment:
-
Kolejna przerwa , trzeba dać czas zacierowi co by ładne złoże filtracyje uformował.
Piwo tym razem będzie ciemne, jak nie czarne, takie w sam raz na noc sylwestrową i tak też go nazwę.Leave a comment:
-
-
Nareszcie zacieram 4 warkę teraz sobie stoi na przerwie 64* przez 30 min.
Skład:
2 kg pilneńskiego
3,2 kg monacha
0,2 kg palonego z Żywca
Kończy sie przerwa czas warzyć dalej .Leave a comment:
-
Jutro ma być 35*C
Z racji upałów i braku miejsca w leżakowni zabrałem się za sterownik - pomocnik
do mikrowarzelni.
Projekt na AT90S2313 i DS18B20 już jest całkiem fajny , na razie mierzy temperaturę i oznajmia kolejne progi znakami dźwiękowymi oraz wypisuje na wyświetalczu podstawowe dane, w wolnych chwilach dopisuję kolejne podprogramy.
A wieczorkiem piwkoLeave a comment:
-
Nadszedł czas na 4 wareczkę.
Mam jednak dylematy co do składu zasypu.
Planuje coś czarnego na Sylwestra ala koźlak czy porter, jednak górnofermentujące.
Skład:
2,5kg pilzna
2,5kg monacha
0,2kg palonego słodu co dostałem w Żywcu.
Chmielenie:
30g marynki na początku 20g 10 min przed końcem godzinnego gotowania
Warzenie :
Pierwsza przerwa w 64* na 20 min druga 72* na 40min
Drożdże:
Safbrew S-33 ( zebrane z poprzedniej warki padły w słoju obwieszczając to niezłym zapaszkiem ) na szczeście zamówiłem S-33.
Oczekuję na wszelkie sugestie doświadczonego forum browarum.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-07-08, 19:56.Leave a comment:
-
Na pewno na jesień zostanie jak na razie szkoda go wypić, do pełni smaków jeszcze dużo mu brakuje. Jednak trzeba sprawdzać jak dojżewa, jakie zmiany przechodzi jedną butelkę na miesiąc można zdegustować.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33( ale z kąd )(FCJP)
Spokojnie, każde piwo powinno swoje odstać, a ciemne mocne to już bezwzględnie. Kiedy było butelkowane - miesiąc temu? Bedzie dobre na jesień.Leave a comment:
-
Nadszedł czas pierwszej degustacji warki nr. 2, a wiec po koleji:
1. Nadaje się do wypicia
2. Musi postać jeszcze co najmniej miesiąc
3. Wyczuwalne drożdże i jakieś posmaki owocowe ( ale z kąd )
4. Posmak spirytusu zniknął - moc pozostała, kopie jak diabli - chyba że to ten upał.
5. Kolorek ściemniony mętny (bez wtórnej fermentacji).
6. Nagazowanie - znów przesadziłem, ale jest postęp od 1 warki ( nie trzeba gogli)
7. Pianka w kolorze leciutko kawowym, niestety szybko znika pozostawiając otoczkę na szklanicy.
8. Wygląda takLeave a comment:
-
Dziś się napracowałem 3 wareczka poszła w butelki, oczywiście pomierzyłem Blg wyszło 5
i smak dobry jak na tak młodziutkie piwo.
Wyszło tego 43 buteleczki 0,5L i słoik gęstwy drożdżowej na następną warkę.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZa uzycie tego obraźliwego słowaotrzymujesz naganę. Na razie bez wpisu do akt.
Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.
jako pokutę wypiję jedno piwo na kolanach.Leave a comment:
-
Za uzycie tego obraźliwego słowaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33... pifko...
Ale nie rób tego więcej. Słowo "piwo" pisze i wymawia się na kolanach.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-06-18, 23:14.Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: