Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Brzeczka się chmieli w TRZECH garkach, 20L, 8L i 3L, ledwie sie zmieściło. Odfiltrowałem 30 litrów o BLG 13 lub 14. Zacieranko bardzo wydajne wyszło.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Słody poszły do wody, mieszadełko pracuje a piwowar w necie buszuje.
    Pomimo łamiącego w kościach przeziębienia warka nr 8 stała się faktem.
    Czasy przerw jednak poprzesuwam, zrobię po 30 min dla 65*C i 73*C.
    Teraz się grzeje do 53*C, można jakieś piwko otworzyć, co by czas warzenia miło płynął.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Tak też zrobię, przedstawiłem plan działania podczas warzenia, oczywiście próba jodowa podpowie mi kiedy mam rozpocząć podjazd do 78*C.

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
    4kg pilzneńskiego
    2kg monachijskiego
    0,2 palonego z Żywca

    Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.

    Zacieranie:
    53*C na 10 minut
    65*C na 45 minut
    73*C na 10 minut
    78*C na 1 min
    A nie byłoby ekonomiczniej, jakby przedłużyć przerwę 73* według wskazań próby jodowej? Wtedy mógłbyś z tych 6,2 kg słodu uzyskać albo wyższy ekstrakt albo użyć mniej słodu. Tak mi się wydaje przynajmniej

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 8 Ciemniaczek

    Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
    4kg pilzneńskiego
    2kg monachijskiego
    0,2 palonego z Żywca

    Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.

    Chmielenie 2 etapowe:
    30g marynki na początku godzinnego gotowania
    30g lubelskiego na 10 minut przed zakończeniem

    Drożdże:
    Gęstwa z poprzedniej warki Safale S04

    Zacieranie:
    53*C na 10 minut
    65*C na 45 minut
    73*C na 10 minut
    78*C na 1 min

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    No to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!

    Ano smacznego

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    No to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    A jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicy
    Prawdę powiedziawszy u mnie już się kończy, zostało kilka butelek. Piwko jest dość bogate 14BLG i bardzo mocno goryczkowe, wypić można i poczekać można, decyzja należy do Ciebie. Drożdży nie czuć , piana opanowana bez gejzerów (mocno schłodzić).

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    A jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicy

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 7 poszła dziś w butelki, odfermentowało standartowo do 5 BLG , jakoś nie mogę zejść niżej, zreszta szkoda treściwego smaku. Warka została nazwana Mikołajkowe Jasne

    Leave a comment:


  • Infam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. ...
    Dzięki za prezentację. Jak zakończy się ciężki okres delegacji też coś sobie "porzeźbię".
    Pozdrawiam.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelane na cichą przy 5 BLG, wiadro wymyte Ludwikiem a następnie wychlorowane Bielikiem. Za tydzień butelkowanie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pomiar warki7 wykonany, odfermentowało do 5 Blg, smak bardzo dobry o lekkiej goryczce. W sumie jak by sztucznie nagazować to piwko, to można by go już wypić

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    Dzięki.
    PS. darco, a nie draco
    Sorry za dużo przy kompie siedzę i oczka me ślepe

    Leave a comment:


  • darko
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Padło kilka zapytań o mieszadło, więc kilka fotek powinno zobrazować sposób jego wykonania. Mocowanie łopat śmigła specjalnie dla draco112
    Dzięki.
    PS. darco, a nie draco

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...