Markowe domowe
Collapse
X
-
Brzeczka się chmieli w TRZECH garkach, 20L, 8L i 3L, ledwie sie zmieściło. Odfiltrowałem 30 litrów o BLG 13 lub 14. Zacieranko bardzo wydajne wyszło. -
Słody poszły do wody, mieszadełko pracuje a piwowar w necie buszuje.
Pomimo łamiącego w kościach przeziębienia warka nr 8 stała się faktem.
Czasy przerw jednak poprzesuwam, zrobię po 30 min dla 65*C i 73*C.
Teraz się grzeje do 53*C, można jakieś piwko otworzyć, co by czas warzenia miło płynął.Leave a comment:
-
Tak też zrobię, przedstawiłem plan działania podczas warzenia, oczywiście próba jodowa podpowie mi kiedy mam rozpocząć podjazd do 78*C.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
4kg pilzneńskiego
2kg monachijskiego
0,2 palonego z Żywca
Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.
Zacieranie:
53*C na 10 minut
65*C na 45 minut
73*C na 10 minut
78*C na 1 minLeave a comment:
-
Warka 8 Ciemniaczek
Wczoraj ześrutowałem 6,2 kg słodów:
4kg pilzneńskiego
2kg monachijskiego
0,2 palonego z Żywca
Planuje uzyskać 27 litrów ciemniaczka 12BLG.
Chmielenie 2 etapowe:
30g marynki na początku godzinnego gotowania
30g lubelskiego na 10 minut przed zakończeniem
Drożdże:
Gęstwa z poprzedniej warki Safale S04
Zacieranie:
53*C na 10 minut
65*C na 45 minut
73*C na 10 minut
78*C na 1 minLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseNo to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!
Ano smacznegoLeave a comment:
-
No to pewnie w przyszłym tygodniu zawartość butelki trafi do kufla. Dzięki!Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseA jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicyLeave a comment:
-
A jak tam warka nr 5? Pytam, bo nie wiem ile mam jeszcze leżakować butelkę w piwnicyLeave a comment:
-
Warka 7 poszła dziś w butelki, odfermentowało standartowo do 5 BLG , jakoś nie mogę zejść niżej, zreszta szkoda treściwego smaku. Warka została nazwana Mikołajkowe JasneLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. ...
Pozdrawiam.Leave a comment:
-
Przelane na cichą przy 5 BLG, wiadro wymyte Ludwikiem a następnie wychlorowane Bielikiem. Za tydzień butelkowanie.Leave a comment:
-
Pomiar warki7 wykonany, odfermentowało do 5 Blg, smak bardzo dobry o lekkiej goryczce. W sumie jak by sztucznie nagazować to piwko, to można by go już wypićLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Dzięki.
PS. darco, a nie dracoLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Padło kilka zapytań o mieszadło, więc kilka fotek powinno zobrazować sposób jego wykonania. Mocowanie łopat śmigła specjalnie dla draco112
PS. darco, a nie dracoLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: