Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Przy butelkowaniu miałem nadzieję, że piana szybko opadnie bo młoda.

    Tym czasem piwo okazało się być ciekawe świata i zaczęło zaglądać z butelek
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem dziś część 17 warki do butelek BLG wyniosło 4 czyli zgodnie z założeniami zacierania. 15 litrów siedzi w petach kolejne 20 jeszcze w balonie.

    Piwo wyszło mocno nagazowane co sprawiło nieco kłopotów przy butelkowaniu (foto), nalałem więc mniej niż zwykle (nie pod korek) i sprawa załatwiona. Smak zaskakująco dojrzały wręcz nadające się do ( warzone 4.02.07) zaczynam lubić lagery S-23
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Jak jest pokryte pianą jest względnie zabezpieczone, jak by im kwachy zaczęły wychodzić zaraz zamknęli by zwiedzanie.
    Oczywiście, że piana musi być

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    W paru browarach tez się fermentuje w otwartych beczkach. Dum Piva w Pradze też ma otwarte i na dodatek ludzie tam zwiedzają grupami.
    Jak jest pokryte pianą jest względnie zabezpieczone, jak by im kwachy zaczęły wychodzić zaraz zamknęli by zwiedzanie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    W paru browarach tez się fermentuje w otwartych beczkach. Dum Piva w Pradze też ma otwarte i na dodatek ludzie tam zwiedzają grupami.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    A to ci pianka
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
    Czemu mówisz że idealnie było by w gołe nie przykrywać? Czy chodzi o dostęp powietrza dla drożdży? Ja robie w balonie, zamkniętym korkiem, powietrze dostępu nie ma, a drożdże jednak schodzą do odpowiednich wartości blg.
    Patrząc tak na te zdjęcia, można jednak pomyśleć że nie tak łatwo jest zarazić piwo, ktoś mógłby pomyśleć że na tym kocyku jest dużo kurzu, a co za tym idzie zarazków, które jednak nie szkodzą piwku.
    pozdrawiam

    Kocyk a raczej cienka szmatka jest czysta nie ma żadnego kurzu, jak na razie piwku nie zaszkodziło. Przy fermentacji cichej normalnie deklem przykrywam ( bez rurki )

    Leave a comment:


  • arsen99
    replied
    Czemu mówisz że idealnie było by w gołe nie przykrywać? Czy chodzi o dostęp powietrza dla drożdży? Ja robie w balonie, zamkniętym korkiem, powietrze dostępu nie ma, a drożdże jednak schodzą do odpowiednich wartości blg.
    Patrząc tak na te zdjęcia, można jednak pomyśleć że nie tak łatwo jest zarazić piwo, ktoś mógłby pomyśleć że na tym kocyku jest dużo kurzu, a co za tym idzie zarazków, które jednak nie szkodzą piwku.
    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    No, też sobie taki kocyk sprawię, jeżeli piwko wychodzi smaczniejsze.

    Idealnie byłoby wcale nie przykrywać ale boję się, że mi pająki piwko wychlają i jaszcze się przy tym potopią .

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Flanela (kocyk a raczej szmatka) robi zamieszanie, że hej
    No, też sobie taki kocyk sprawię, jeżeli piwko wychodzi smaczniejsze.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    Nie hehe mi chodziło o to miejsce w którym kocyk przykrywa fermentator. Wczoraj mialem wrazenie, ze jest w tym miejscu wylamany (a to tylko kocyk).

    Tam gdzie trzeba wyłamałem
    Flanela (kocyk a raczej szmatka) robi zamieszanie, że hej

    Leave a comment:


  • DanielJakubowski
    replied
    Nie hehe mi chodziło o to miejsce w którym kocyk przykrywa fermentator. Wczoraj mialem wrazenie, ze jest w tym miejscu wylamany (a to tylko kocyk).

    Tam gdzie trzeba wyłamałem

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i koledzy odpowiedzieli, wyłom celowy nacięty przez producenta - też masz taki w fermentorze z BA tylko nie wyłamałeś nacięcia.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
    Kocyk przykrywa
    Ten brak to specjalne miejsce na otwieranie wieka (inaczej nie masz możliwośći otwarcia wciśniętej pokrywy). A koc też robi swoje.

    Leave a comment:


  • Maidenowiec
    replied
    Kocyk przykrywa

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...