Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiCo sie stalo z gorna czescia tego fermentatora ?
A co masz dokładnie na myśli - kadrowanie czy brak piany ?
Leave a comment:
-
-
Warka 18 "Blondi"
Zasyp:
Pilzneński - 6320 g
Monachijski - 380 g
Karmelowy - 300 g
Zacieranie:
zasyp do wody o temperaturze 50*C -> 10 minut przerwy
64*C -> 60 minut
73*C -> 20 minut
78*C -> 15 minut
Chmielenie:
Hrekules 26g w zerowej minucie godzinnego gotownia
Marynka 26g w 40 minucie
Lubelski 20g w 55 minucie
Drozdże :
Gęstwa S-23 zebrana poprzedniego dnia.
Wyszło 27 litrów 15 Blg - wydajność 61,33, dodatkowo 2 litry cienkusza ~8Blg fermetuje w pecie z 6,7g lubelskiego.Last edited by mark33; 17-02-2007, 21:29.
Leave a comment:
-
-
Przelałem na cichą Blg nadal 5 czyli tak jak chciałem. Napełniłem dymion pod korek i pół fermentora. Smak próbki z pomiaru niezły goryczka mimo dość solidnego chmielenia średnia.
Z jednego fermentora zebrałem gęstwę do słoja, była bardzo czysta jak na zbiór po burzliwej.
zostanie wykorzystana jeszcze w tym tygodniu.
Leave a comment:
-
-
Pomiar po 10 dniach fermentacji dobry 5 BLG (mierzone wczoraj), drożdże jeszcze mocno pracują. Gazu w piwie tyle, że ciężko było zrobić pomiar.
Leave a comment:
-
-
Fermentacja ruszyła pomimo schłodzenia brzeczki do 11*C, powolutku do celu. Zapach z fermentorów cudownie chmielowy.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski38L 11 blg z 4 kg słodu to jest słaba wydajność ?
Leave a comment:
-
-
-
Warka 17
Nazwa robocza "Karmelowy Lager"
Skład:
Słód pilzneński 3750g
Słód karmelowy 250g
Chmiel: Herkules 15ak. 40g szyszka
Marynka 7ak. 30g szyszka
Lubelski 3,5ak. 26g granulat
Drożdże: Saflager S-23
Zasyp przy 60*C
Przerwy 65*C -> 40 minut
73*C -> 73 minuty
78*C -> 10 minut
Chmielenie: herkules dodany tuz po zagotowaniu, marynka w 50 minucie, lubelski w 60 minucie na kolejnych 7 minut.
Wyszło 38 litrów 11blg, wydajność bardzo słaba poniżej 60% trzeba podkręcić śrutownik.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPonowie, mylicie pojęcia. Pokrywa nie jest po to, żeby chronić piwo przed tlenem, tylko przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i drobnoustrojami. Przed tlenem chroni wystarczająco warstwa dwutlenku węgla.
Dziękuję za słuszne uwagi
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintusTak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
Leave a comment:
-
Leave a comment: