Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • DanielJakubowski
    replied
    Nie no ... wydaje mi sie czy fermentator jest od góry ułamany ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    Co sie stalo z gorna czescia tego fermentatora ?

    A co masz dokładnie na myśli - kadrowanie czy brak piany ?

    Leave a comment:


  • DanielJakubowski
    replied
    Co sie stalo z gorna czescia tego fermentatora ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Albo z innej perspektywy
    Attached Files
    Last edited by mark33; 19-02-2007, 22:27.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i jak tu nie obserwować
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 18 "Blondi"

    Zasyp:

    Pilzneński - 6320 g
    Monachijski - 380 g
    Karmelowy - 300 g

    Zacieranie:
    zasyp do wody o temperaturze 50*C -> 10 minut przerwy
    64*C -> 60 minut
    73*C -> 20 minut
    78*C -> 15 minut

    Chmielenie:

    Hrekules 26g w zerowej minucie godzinnego gotownia
    Marynka 26g w 40 minucie
    Lubelski 20g w 55 minucie

    Drozdże :
    Gęstwa S-23 zebrana poprzedniego dnia.

    Wyszło 27 litrów 15 Blg - wydajność 61,33, dodatkowo 2 litry cienkusza ~8Blg fermetuje w pecie z 6,7g lubelskiego.
    Last edited by mark33; 17-02-2007, 21:29.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem na cichą Blg nadal 5 czyli tak jak chciałem. Napełniłem dymion pod korek i pół fermentora. Smak próbki z pomiaru niezły goryczka mimo dość solidnego chmielenia średnia.
    Z jednego fermentora zebrałem gęstwę do słoja, była bardzo czysta jak na zbiór po burzliwej.
    zostanie wykorzystana jeszcze w tym tygodniu.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pomiar po 10 dniach fermentacji dobry 5 BLG (mierzone wczoraj), drożdże jeszcze mocno pracują. Gazu w piwie tyle, że ciężko było zrobić pomiar.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fermentacja ruszyła pomimo schłodzenia brzeczki do 11*C, powolutku do celu. Zapach z fermentorów cudownie chmielowy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    38L 11 blg z 4 kg słodu to jest słaba wydajność ?
    Błąd się wkradł powinno być 6750g.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zrobiłem wyjmowany wkład do tanku pośredniego i mam nowy filtrator (chyba już trzeci ),
    tym sposobem uwalniam kadź zacierną i mogę podgrzewać 20 litrów wody do filtracji.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • DanielJakubowski
    replied
    38L 11 blg z 4 kg słodu to jest słaba wydajność ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 17

    Nazwa robocza "Karmelowy Lager"

    Skład:

    Słód pilzneński 3750g
    Słód karmelowy 250g

    Chmiel: Herkules 15ak. 40g szyszka
    Marynka 7ak. 30g szyszka
    Lubelski 3,5ak. 26g granulat

    Drożdże: Saflager S-23

    Zasyp przy 60*C
    Przerwy 65*C -> 40 minut
    73*C -> 73 minuty
    78*C -> 10 minut
    Chmielenie: herkules dodany tuz po zagotowaniu, marynka w 50 minucie, lubelski w 60 minucie na kolejnych 7 minut.

    Wyszło 38 litrów 11blg, wydajność bardzo słaba poniżej 60% trzeba podkręcić śrutownik.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Ponowie, mylicie pojęcia. Pokrywa nie jest po to, żeby chronić piwo przed tlenem, tylko przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i drobnoustrojami. Przed tlenem chroni wystarczająco warstwa dwutlenku węgla.
    Wiem, stosowałem kilkukrotnie przykrycie z flaneli (przeciw pająkom ) , watek poszedł samowolnie od zapachów siarkowo-kapuścianych.
    Dziękuję za słuszne uwagi

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
    Ponowie, mylicie pojęcia. Pokrywa nie jest po to, żeby chronić piwo przed tlenem, tylko przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i drobnoustrojami. Przed tlenem chroni wystarczająco warstwa dwutlenku węgla.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎