Markowe domowe
Collapse
X
-
Z pomocnikami nie ma problemu (niemniej zapraszam), problem jest z czasem wolnym wystarczająco długim alby się spokojnie piwa napić i zdążyć wytrzeźwieć. Ostatnio za dużo za kółkiem, no i mało mam butelek (szklanych). Po remoncie piwniczki będzie miejsca na więcej. -
-
-
Pszenica poszła w Kelty i kilka petów, napełnione wszystkie flaszki, łącznie z tymi opróżnionymi dziś z kolegą. Trzeba się wziąć do roboty
bo nie mam gdzie piwa rozlewać
Leave a comment:
-
Pomierzyłem pszeniczkę bo coś ucichła i zapachy przestały się wydobywać, BLG spadło do 4.
Piwo bardzo fajne, jutro wpakuję w butelki szkoda żeby czekało na powrót z delegacji, niech się nagazuje.Leave a comment:
-
Miałem kiedyś z piwem żytnim podobnie, również używam rurki miedzianej. Pomogło wstawienie gara na piec o wysokości ok. 1.5 m. Zaczęło lecieć wolniutko, ale przynajmniej leciało, bo jak "zestaw" stał na stole, to tak jak u Ciebie "leciało tyle co paszczą do węża zassałem"ważne, że jakoś poszło
Leave a comment:
-
Miałem kiedyś z piwem żytnim podobnie, również używam rurki miedzianej. Pomogło wstawienie gara na piec o wysokości ok. 1.5 m. Zaczęło lecieć wolniutko, ale przynajmniej leciało, bo jak "zestaw" stał na stole, to tak jak u Ciebie "leciało tyle co paszczą do węża zassałem"Leave a comment:
-
#29 Pszeniczne
Zasyp, słody:
Pilzneński - 2200 g
Pszeniczny - 2800 g
Karmelowy - 50 g
Zasyp do wody o temperaturze 55*C, przerwa 15 minut i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 15 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do drugiego gotowania dałem całość gęstego bez 6 litrów zawartości płynnej, 15 minut gotowania. Połączenie oby części i filtracja. Tu porażka totalna rurka miedziana nie działa wcalepo prostu zero, leciało tyle co paszczą do węża zassałem. Wydobyłem z piwnicy fermentor z kranem i założyłem oplot i jakoś powoli poszło (kilka razy mieszałem żeby berbelucha leciała). Efektem zbyt dużego dekokcenia padła filtracja i wydajność 52% , do tego miałem dwoje gości na warzeniu - normalnie katastrofa
dobrze, że choć troszkę piwa się napiliśmy
Schłodziłem do 22*C zadałem gęstwą 3068 od Marka-C - dzięki za drożdżaki.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-20, 16:17.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
To nie tak jak myślisz. Ja przed drugą rozlew miałem, potem 4 piwa przelałem a na 7-mą do roboty, na kole na dodatek.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Sam dziś rano przed pracą wypiłem literek, tak dla kurażu, dla zdrowia i ze względu na brak butelek.Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: