Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    To nie psucie tylko nie spisanie na straty.
    Nie zgadzam się to się nie straciło, zabutelkowałem do brzucha czyli zepsułem obieg bo do piwnicy nie dotarło
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-15, 16:22.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    litr zepsuję bo pół peta to nie robota.
    To nie psucie tylko nie spisanie na straty.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zabutelkowałem warkę 28 Pils Wiosenny, blg końcowe 3, temperatura piwa 13*C. Tym samym sezon lagerów zakończony, została część kulminacyjna , a piwko owszem dobre z lekkim nagazowaniem, litr zepsuję bo pół peta to nie robota.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Marek, do zacierania używasz piekarnika?, na 5h ??
    Miałem wtedy załatwienia, więc rano nastawiłem zacieranie po angielsku ustaliłem temperaturę i poszedłem z chałupy. Piec praktycznie nie pracował podczas nieobecności był wyłączony, wcześniej go nagrzałem z górnej i dolnej grzałki i było ciepło. Dodam, że był to jednorazowy eksperyment (może powtórzę) teraz zachwycam się dekokcją
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-05, 21:54.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Marek, do zacierania używasz piekarnika?, na 5h ??

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś rozlałem Słodowe Ciemne #27 blg zeszło do 3 więc słodowe to ono nie jest, jednak smaczne ciemne o kawowym aromacie.

    Przelałem na cichą #28 Pils Wiosenny zeszło do 4,5 blg przy 13*C, smak super mogło by takie zostać

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    całość rozleję w 6 petów 2 litrowych.
    Errata

    Całość 6 litrów rozleję do 3 petów 2 litrowych. Dodałem do 5 litrów 3 butelki 0,33 portera.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wczoraj zabutelkowałem warkę 26 wyszło 2 skrzynaczki piwa, jedna w Keltowych druga kapsle. Piwo odfermentowało do 3 blg w smaku dobre.

    Dziś muszę zrobić kupażowanie, mam baniaczek 5L na krachle, bardzo wytrawnego ciemnego piwka #22 (08.2008) z wyraźną goryczką. Na domiar złego gazu prawie wcale bo uciekł z pod zamknięcia patentowego. Przeleję całość do garnka dodam słabo odfermentowanego portera z 3.2006 do otrzymania pożądanego smaku, Nastepnie mała porcję gęstwy S-23 i cukru do refermentacji całość rozleję w 6 petów 2 litrowych. Myślę, że będzie z tego dobre piwo (optymista)
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-03-29, 16:40.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fermentacja ruszyła, wiadra wyniesione. Znów nic się nie dzieje, po za

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jakoś poszło gary w piwnicy, 2 wiadra wypełnione do w 55% czekają na start fermentacji.
    Plecy trochę puściły ale 30kg nie chciałbym dziś do piwnicy wynosić. Zadałem gęstwą S-23 z dymiona i z fermentora.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Filtracja przebiegła fajnie z godzinkę może troszke dłużej, do chmielenia poszło 34,6 litra o blg 12, wydajność wyszła super 76,86% podwójna dekokcja się sprawdziła. Muszę podczas chmielenia przelać lagera z dymiona do butelek, z fermantora do dymiona i rozleję obecna warkę na 2 fermentory.

    Planowaną ilość chmielu musiałem zwiększyć o 5g żeby wyszło ibu 40, planowałem wcześniej 42 ale przy tej wydajności poszły plany w diabły i trzeba było przeliczyć od nowa.

    Chmiel marynka w ilości 55g
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-03-23, 13:22. Powód: no nie napisałem ile i jaki

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dekokty przebiegły sprawnie, przy wlaniu pierwszego temperatura dość wysoka bo 70*C, przy drugim coś 76*C więc skierowałem do filtracji.
    Niestety nabawiłem się kontuzji i plecy powiedziały dość dźwigania na dziś i kilka następnych dni. Wiec teraz kombinuję z rurkami i zamiast przelewać do filtracji 20litrów zacieru zatopiłem rurkę miedzianą ponacinaną i kombinuje jak tu dalej bez dźwigania warzyć.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 28 Pils Wiosenny

    Zasyp:
    Pilzneński - 6000 g
    Karmelowy - 150 g

    Wiosenny a za oknem zamieć śnieżna

    Zacieranie to podwójny dekokt, zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Zasyp do wody o temperaturze 70*C, musiałem dolać 2 kubki zimnej wody żeby ustalić temperaturę na 64*C, dla pewności przerwa 40 miut i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 10 minut od zagotowania. Idę wlać 1 dekokt do kadzi bo alarm dzwoni

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 27 Słodowe ciemne odfermentowała do 3,8 Blg, przelałem na cichą. Smak fajny lekko kawowy goryczka nikła wg. planu.
    Uwolniony fermentor zostanie jutro zapełniony
    Słody na jutro ześrutowane warzenie od samego rana

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś testy i pomiary z pierwszego fermentora warki 26, blg spadło do3,5 (było 5 i bardzo słodkie) piwo jest smaczne.
    Testy trwają na razie wytestowałem 1,5 litra
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-03-20, 23:14.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...