
Markowe domowe
Collapse
X
-
-
Zabutelkowałem warkę 28 Pils Wiosenny, blg końcowe 3, temperatura piwa 13*C. Tym samym sezon lagerów zakończony, została część kulminacyjna, a piwko owszem dobre z lekkim nagazowaniem, litr zepsuję
bo pół peta to nie robota.
Leave a comment:
-
Miałem wtedy załatwienia, więc rano nastawiłem zacieranie po angielsku ustaliłem temperaturę i poszedłem z chałupy. Piec praktycznie nie pracował podczas nieobecności był wyłączony, wcześniej go nagrzałem z górnej i dolnej grzałki i było ciepło. Dodam, że był to jednorazowy eksperyment (może powtórzę) teraz zachwycam się dekokcjąOstatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-05, 21:54.Leave a comment:
-
Dziś rozlałem Słodowe Ciemne #27 blg zeszło do 3 więc słodowe to ono nie jest, jednak smaczne ciemne o kawowym aromacie.
Przelałem na cichą #28 Pils Wiosenny zeszło do 4,5 blg przy 13*C, smak super mogło by takie zostaćLeave a comment:
-
-
Wczoraj zabutelkowałem warkę 26 wyszło 2 skrzynaczki piwa, jedna w Keltowych druga kapsle. Piwo odfermentowało do 3 blg w smaku dobre.
Dziś muszę zrobić kupażowanie, mam baniaczek 5L na krachle, bardzo wytrawnego ciemnego piwka #22 (08.2008) z wyraźną goryczką. Na domiar złego gazu prawie wcale bo uciekł z pod zamknięcia patentowego. Przeleję całość do garnka dodam słabo odfermentowanego portera z 3.2006 do otrzymania pożądanego smaku, Nastepnie mała porcję gęstwy S-23 i cukru do refermentacji całość rozleję w 6 petów 2 litrowych. Myślę, że będzie z tego dobre piwo(optymista)
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-03-29, 16:40.Leave a comment:
-
Fermentacja ruszyła, wiadra wyniesione. Znów nic się nie dzieje, po zaLeave a comment:
-
Jakoś poszło gary w piwnicy, 2 wiadra wypełnione do w 55% czekają na start fermentacji.
Plecy trochę puściły ale 30kg nie chciałbym dziś do piwnicy wynosić. Zadałem gęstwą S-23 z dymiona i z fermentora.Leave a comment:
-
Filtracja przebiegła fajnie z godzinkę możetroszke dłużej, do chmielenia poszło 34,6 litra o blg 12, wydajność wyszła super 76,86%
podwójna dekokcja się sprawdziła. Muszę podczas chmielenia przelać lagera z dymiona do butelek, z fermantora do dymiona i rozleję obecna warkę na 2 fermentory.
Planowaną ilość chmielu musiałem zwiększyć o 5g żeby wyszło ibu 40, planowałem wcześniej 42 ale przy tej wydajności poszły plany w diabły i trzeba było przeliczyć od nowa.
Chmiel marynka w ilości 55gLeave a comment:
-
Dekokty przebiegły sprawnie, przy wlaniu pierwszego temperatura dość wysoka bo 70*C, przy drugim coś 76*C więc skierowałem do filtracji.
Niestety nabawiłem się kontuzji i plecy powiedziały dość dźwigania na dziś i kilka następnych dni. Wiec teraz kombinuję z rurkami i zamiast przelewać do filtracji 20litrów zacieru zatopiłem rurkę miedzianą ponacinaną i kombinuje jak tu dalej bez dźwigania warzyć.Leave a comment:
-
Warka 28 Pils Wiosenny
Zasyp:
Pilzneński - 6000 g
Karmelowy - 150 g
Wiosenny a za oknem zamieć śnieżna
Zacieranie to podwójny dekokt, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zasyp do wody o temperaturze 70*C, musiałem dolać 2 kubki zimnej wody żeby ustalić temperaturę na 64*C, dla pewności przerwa 40 miut i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 10 minut od zagotowania. Idę wlać 1 dekokt do kadzi bo alarm dzwoniLeave a comment:
-
Warka 27 Słodowe ciemne odfermentowała do 3,8 Blg, przelałem na cichą. Smak fajny lekko kawowy goryczka nikła wg. planu.
Uwolniony fermentor zostanie jutro zapełniony
Słody na jutro ześrutowane warzenie od samego ranaLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: