Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kiszot
    replied
    Ciekawe jaki będzie finał tego czernidła.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    #32 Czernidło

    Skład:
    Pilzneński Litovel - 3300 g
    Palony Żywiecki - 500 g
    Ekstrakt WES Pszeniczny - 1200g
    Ekstrakt WES Ciemny -1200g
    Śliwki suszone - 100g
    Marynka - 30g
    Lubelski - 6g

    Zacieranie infuzyjne:
    zasyp do wody o temperaturze 45*C
    podgrzanie do 50*C -> 10 min
    podgrzanie do 64*C -> 30 min
    podgrzanie do 73*C -> 30 min
    podgrzanie do 78*C -> 15 min
    Filtracja oporna przez palony słód ale jakoś poszło.

    Chmielenie i dodatki:
    Marynka 30g na 60 minut
    Śliwki susz 60g na 30 minut
    Lubelski 6g na 5 minut
    Śliwki 40g na 5 minut

    Drożdże :
    S-33
    Zadanie w temperaturze 25*C.

    Wyszło 28 litrów 15 Blg, kolor i smak brzeczki dobrze rokuje.
    Wyglądało też ładnie podczas warzenia.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-13, 21:25.

    Leave a comment:


  • mmcinek
    replied
    Czekamy na opis. Udanego warzenia.
    goroncopozdrawiamy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Moje jest pomysłem wynikającym z buszowania w piwnicy czy warto to w ogóle czytać okaże się za pół roku . Piwo będzie hybrydowe zacierano-ekstraktowe. Pełny opis jak skończę warzyć bo cały czas komponuję (przed chwilą zmieniłem drożdże z US-05 na S-33)
    Pewne jest, że będzie czarne bo 500g palonego żywieckiego już się zaciera z 3300 strzegomskiego, pachnie kawą
    Właśnie strzeliły mi do głowy wędzone śliwki i chyba troszkę dam, tylko doczytam (Anteks robił pyszne ze śliwkami) ile się daje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-13, 12:35.

    Leave a comment:


  • mmcinek
    replied
    Marku, napisz coś więcej na temat świątecznego czernidła. Od kilku tygodni chodzi nam po głowie pomysł zrobienia piwa świątecznego. Nawet mamy już drożdże ( Irish Ale 1084 ).Do pracy zamierzamy sie zabrać w drugiej połowie lipca, więc mamy jeszcze chwilę na pomysły. Napewno będzie bardzo ciemne, mocne i słodko pachnące. Ciekawi jesteśmy Twojego pomysłu.
    goroncopozdrawiamy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pomysł na Stouta przegrał w na starcie, z eksperymentem zwanym Czernidło
    Będzie coś gęstszego na święta

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziękuję

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Że Prze... co?
    Błagam popraw mi to bo umrę ze wstydu i 1 PU Ci ubędzie

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Że Prze... co?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    # 31 Pszeniczka

    Zasyp, słody:
    Pilzneński Litovel - 3100 g
    Pszeniczny Litovel - 3500 g
    Karmelowy Baltic Malt- 180 g

    Zasyp pszenicznego do wody o temperaturze 45*C, przerwa 15 minut . Podgrzanie do 64*C zasyp pilzneńskiego, przerwa 20min. Podgrzanie do 73*C i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 20 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do filtracji. Poszło nad wyraz łatwo i szybko.

    Chmielenie 25g lubelskiego na 90 minut. Wyszło jakieś 33,5 litra 12Blg

    Schłodziłem do 25*C zadałem WB-06.

    Był obserwować adept sztuki piwowarskiej Hugo.
    Tak fajnie się warzyło, że jutro w planie kolejne warzenie jakiegoś ale/ale american stouta.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-06-12, 20:20.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i skusiłem się na ejla z 30 warki , miesiąc od warzenia, piana już fajna, smak jak chciałem słodowy pełny z całym bogactwem estrowych nutek podkreślonych dodatkiem słodu pszenicznego i drożdżami S-33. Jestem zadowolony

    Leave a comment:


  • mmcinek
    replied
    Jasne, że mało czuć chmiel. My na mniejszą warkę dajemy 50g marynki od początku, a potem na ostatnie 15 min jeszcze 30 g. lubelskiego i wtedy trochę czuć chmiel. Wydaje nam się, że górne drożdze "zjadają" chmiel.
    goroncopozdrawiamy

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zabutelkowane jakieś 5 dni po planowanym terminie , odfermentowało do 5 blg czyli tak jak chciałem . Smak taki sobie, jakoś mało chmielu (wrażenie przy dużej ilości drożdży ? ) , czy po lagerach się rozbestwiłem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    #30 przelane na cichą przy Blg 5,5 celowałem w końcowe 5 ewentualnie 4 więc jestem bardzo zadowolony, kiedyś wychodziły piwa z końcowym blg 5 i były wspaniałe (dotyczy górnej fermentacji) jako, że są mniej treściwe od lagerów (dwunastki) chciałem podciągnąć niższym odfermentowaniem, mam nadzieję na smaczne piwo próbka 100ml z pomiaru zapowiada się obiecująco.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.
    Danstary zaliczyły zlew, brak współpracy po 2 dobach i zmieniony zapach (w stronę zakwasu chlebowego).

    Majowe już skończyło burzliwą, na cichą przeleję w sobotę (5 dzień).

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...