Markowe domowe
Collapse
X
-
#32 Czernidło
Skład:
Pilzneński Litovel - 3300 g
Palony Żywiecki - 500 g
Ekstrakt WES Pszeniczny - 1200g
Ekstrakt WES Ciemny -1200g
Śliwki suszone - 100g
Marynka - 30g
Lubelski - 6g
Zacieranie infuzyjne:
zasyp do wody o temperaturze 45*C
podgrzanie do 50*C -> 10 min
podgrzanie do 64*C -> 30 min
podgrzanie do 73*C -> 30 min
podgrzanie do 78*C -> 15 min
Filtracja oporna przez palony słód ale jakoś poszło.
Chmielenie i dodatki:
Marynka 30g na 60 minut
Śliwki susz 60g na 30 minut
Lubelski 6g na 5 minut
Śliwki 40g na 5 minut
Drożdże :
S-33
Zadanie w temperaturze 25*C.
Wyszło 28 litrów 15 Blg, kolor i smak brzeczki dobrze rokuje.
Wyglądało też ładnie podczas warzenia.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-13, 21:25.Leave a comment:
-
Moje jest pomysłem wynikającym z buszowania w piwnicyczy warto to w ogóle czytać okaże się za pół roku
. Piwo będzie hybrydowe zacierano-ekstraktowe. Pełny opis jak skończę warzyć bo cały czas komponuję (przed chwilą zmieniłem drożdże z US-05 na S-33)
Pewne jest, że będzie czarne bo 500g palonego żywieckiego już się zaciera z 3300 strzegomskiego, pachnie kawą
Właśnie strzeliły mi do głowy wędzone śliwki i chyba troszkę dam, tylko doczytam (Anteks robił pyszne ze śliwkami) ile się daje.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-13, 12:35.Leave a comment:
-
Marku, napisz coś więcej na temat świątecznego czernidła. Od kilku tygodni chodzi nam po głowie pomysł zrobienia piwa świątecznego. Nawet mamy już drożdże ( Irish Ale 1084 ).Do pracy zamierzamy sie zabrać w drugiej połowie lipca, więc mamy jeszcze chwilę na pomysły. Napewno będzie bardzo ciemne, mocne i słodko pachnące. Ciekawi jesteśmy Twojego pomysłu.
goroncopozdrawiamy.Leave a comment:
-
Pomysł na Stouta przegrał w na starcie, z eksperymentem zwanym Czernidło
Będzie coś gęstszego na świętaLeave a comment:
-
-
# 31 Pszeniczka
Zasyp, słody:
Pilzneński Litovel - 3100 g
Pszeniczny Litovel - 3500 g
Karmelowy Baltic Malt- 180 g
Zasyp pszenicznego do wody o temperaturze 45*C, przerwa 15 minut . Podgrzanie do 64*C zasyp pilzneńskiego, przerwa 20min. Podgrzanie do 73*C i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 20 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do filtracji. Poszło nad wyraz łatwo i szybko.
Chmielenie 25g lubelskiego na 90 minut. Wyszło jakieś 33,5 litra 12Blg
Schłodziłem do 25*C zadałem WB-06.
Był obserwowaćadept sztuki piwowarskiej
Hugo.
Tak fajnie się warzyło, że jutro w planie kolejne warzenie jakiegoś ale/ale american stouta.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-06-12, 20:20.Leave a comment:
-
No i skusiłem się na ejla z 30 warki , miesiąc od warzenia, piana już fajna, smak jak chciałem słodowy pełny z całym bogactwem estrowych nutek podkreślonych dodatkiem słodu pszenicznego i drożdżami S-33. Jestem zadowolonyLeave a comment:
-
Jasne, że mało czuć chmiel. My na mniejszą warkę dajemy 50g marynki od początku, a potem na ostatnie 15 min jeszcze 30 g. lubelskiego i wtedy trochę czuć chmiel. Wydaje nam się, że górne drożdze "zjadają" chmiel.
goroncopozdrawiamyLeave a comment:
-
Zabutelkowane jakieś 5 dni po planowanym terminie, odfermentowało do 5 blg czyli tak jak chciałem
. Smak taki sobie, jakoś mało chmielu (wrażenie przy dużej ilości drożdży ? ) , czy po lagerach się rozbestwiłem.
Leave a comment:
-
#30 przelane na cichą przy Blg 5,5 celowałem w końcowe 5 ewentualnie 4 więc jestem bardzo zadowolony, kiedyś wychodziły piwa z końcowym blg 5 i były wspaniałe (dotyczy górnej fermentacji) jako, że są mniej treściwe od lagerów (dwunastki) chciałem podciągnąć niższym odfermentowaniem, mam nadzieję na smaczne piwo próbka 100ml z pomiaru zapowiada się obiecująco.Leave a comment:
-
Majowe już skończyło burzliwą, na cichą przeleję w sobotę (5 dzień).Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: