Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Specjalnie dla Adama jest 4 blg.
    Jednak. Musisz mieć sporo czasu na rozmowę i dobrą taktykę co by te drożdże przekonać.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Czernidło #32 odfermentowało do 5 BLG z 15, i po blisko 2 tygodniach cichej doczekało się butelkowania.
    Smak dość wytrawny jak na 5blg (nie sypnąłem karmelowego - święto ) piwo dobrze rokuje.
    Przy okazji dzielenia się Raciborem rozdałem 2 butelki wprost spod kapslownicy. Wyszło 27x0,5 kelty + 22x0,33 bączki.

    Specjalnie dla Adama jest 4 blg.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-07-05, 20:15.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Właśnie odpaliłem pierwszą butlę pszenicy z warki 31 jest fajna mocno bananowa z małym goździkem i co najważniejsze bardzo treściwa, zastanawiam się czy nie zrobić pomiaru blg ale po co skoro jest dobra.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Ciężko będzie na s-33.
    Jestem dobrej myśli :

    Zacieranie infuzyjne:
    zasyp do wody o temperaturze 45*C
    podgrzanie do 50*C -> 10 min
    podgrzanie do 64*C -> 30 min

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć


    nie, no, do 4 blg mu zejdzie
    Ciężko będzie na s-33.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Marzenia
    nie, no, do 4 blg mu zejdzie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33

    Czernidło #32 przelane na cichą z 15 blg zjechało do 6,2 , tu mam nadzieję o zejście o 2,2 bulgoty.
    Marzenia

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś Pszeniczka #31 powędrowała do butelek blg zeszło do 5 (zacierane na słodko) mam nadzieję, że niżej już nie zejdzie do refermentacji 3g cukru na 0,5 .

    Czernidło #32 przelane na cichą z 15 blg zjechało do 6,2 , tu mam nadzieję o zejście o 2,2 bulgoty.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    oj dzieje , a może i moje śliwkowe bez śliwek
    Tak pamiętam mówiłeś że rodzinie bardzo smakuję i tylko takie by pili. A może nie pamiętam

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Warsztatach dużo się dzieje i najważniejsze dobre było.
    A może efekt był suszonych/wędzonych śliwek a w składzie ich nie było
    oj dzieje , a może i moje śliwkowe bez śliwek

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    moje na śliwkach ?
    No to pewnie kogoś innego na Warsztatach dużo się dzieje i najważniejsze dobre było.
    A może efekt był suszonych/wędzonych śliwek a w składzie ich nie było
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-14, 22:48.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    od Anteksa na Warsztatach Piwowarskich w 2007 było baaardzo smaczne.
    moje na śliwkach ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Zastanawiają mnie te śliwki.Chyba będzie dobra jak każde twoje piwo.
    Piłem dobre piwa z dodatkiem śliwki , w Zwierzyńcu ktoś przywiózł Ediego i pamiętam, że bardzo mi smakowało, no i od Anteksa na Warsztatach Piwowarskich w 2007 było baaardzo smaczne. Dodałem troszeczkę więc jak będą wyczuwalne to jako nutka w ciemnych stronach Czernidła .

    Każdego mojego nie piłeś wiec nie chwal.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-14, 14:29.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Finał wiadomo , lepiej rozwiń swą wypowiedź
    Zastanawiają mnie te śliwki.Chyba będzie dobra jak każde twoje piwo.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Ciekawe jaki będzie finał tego czernidła.
    Finał wiadomo , lepiej rozwiń swą wypowiedź

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...