
Markowe domowe
Collapse
X
-
Fermentacja burzliwa na ukończeniu, piana opadła, w sobotę planowane przelanie na cichą i pierwsze testy organoleptycznepo pomiarze BLG. Na razie wącham - też fajnie
Leave a comment:
-
Jest nazwa dla 36 warki American Dream. Powstała pod wpływem boskiego zapachu z fermentorów, chmiel Citra trafił w mój wielki nos i gust. Ogólnie coś w stylu AIPA wyszło patrząc od strony parametrów na BJCP.
Leave a comment:
-
Fermentacja ruszyła 17-18*C na przyklejanym do fermentora termometrze, w pokoju 18,5 więc na razie nawet do piwnicy nie trzeba zanosić. Na zewnątrz 17,5 stopnia nic tylko
Przed chwilą czytałem o identycznych parametrach w lodówceLeave a comment:
-
Już się rozglądałem na aledrogim serwisie za takowym dopalaczem jest wybór, że ho, ho.
Leave a comment:
-
elo
Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
tak więc moc jest z namiLeave a comment:
-
Warzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.Leave a comment:
-
Skład:
pilzneński 10160g 3-4 EBC Litovel
caraaroma 250g 300-400EBC Weyermann
biscuit 250g 50 EBC Brewferm
marynka 100g
citra 100g
Zacieranie:
55*C → 15 minut
64*C → 40 minut
73*C → 40 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
80 minuta → 100g marynki 8 ak.
50 minuta → 60g citra 12,2 sk.
10 minuta → 40g citra 12,2 ak.
IBU około 78 więc powinno być konkretne
Drożdże:
Nottingham zadane przed chwilą przy 20*C (jeszcze się chłodzi na dworze 15*C) , wyszło około 14,5 blg 46 litrów.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-07-31, 10:51.Leave a comment:
-
Wczoraj wieczorem pośrutowałem 10,5 kg słodu, dziś od 14:30 mruczy mieszadło. Nazwy jeszcze nie wydumałem, kończy się zacierać ale rubinowe z mocnym chmielem.Leave a comment:
-
Oba ejle bardzo pijalne wyszły. Dobrze, że do 2 litrowych petów część poszło bo akurat jedno takie zaspokaja me wieczorne pragnienieLeave a comment:
-
-
To na S-04 bardziej mętne? To nieprawdopodobne. Ja bym jednak sprawdził jeszcze raz.Leave a comment:
-
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: