Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Fermentacja burzliwa na ukończeniu, piana opadła, w sobotę planowane przelanie na cichą i pierwsze testy organoleptyczne po pomiarze BLG. Na razie wącham - też fajnie
Leave a comment:
-
-
Jest nazwa dla 36 warki American Dream. Powstała pod wpływem boskiego zapachu z fermentorów, chmiel Citra trafił w mój wielki nos i gust . Ogólnie coś w stylu AIPA wyszło patrząc od strony parametrów na BJCP.
Leave a comment:
-
-
Fermentacja ruszyła 17-18*C na przyklejanym do fermentora termometrze, w pokoju 18,5 więc na razie nawet do piwnicy nie trzeba zanosić. Na zewnątrz 17,5 stopnia nic tylko
Przed chwilą czytałem o identycznych parametrach w lodówce
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzielo
Prawdę mówiąc nie wiem ile ta grzałka mocy bo to produkt z lat 70tych Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
tak więc moc jest z nami
Leave a comment:
-
-
elo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziWarzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.
tak więc moc jest z nami
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziElo
Byłem ja przy warzeniu tego piwa Tak się z Markiem zagadaliśmy że zeszła cała brzeczka z kadzi i wysładzanie stanęło ... fajnie było
Kawa u Marka jest zawsze pyszna!
Leave a comment:
-
-
Skład:
pilzneński 10160g 3-4 EBC Litovel
caraaroma 250g 300-400EBC Weyermann
biscuit 250g 50 EBC Brewferm
marynka 100g
citra 100g
Zacieranie:
55*C → 15 minut
64*C → 40 minut
73*C → 40 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
80 minuta → 100g marynki 8 ak.
50 minuta → 60g citra 12,2 sk.
10 minuta → 40g citra 12,2 ak.
IBU około 78 więc powinno być konkretne
Drożdże:
Nottingham zadane przed chwilą przy 20*C (jeszcze się chłodzi na dworze 15*C) , wyszło około 14,5 blg 46 litrów.Last edited by mark33; 31-07-2011, 09:51.
Leave a comment:
-
-
Wczoraj wieczorem pośrutowałem 10,5 kg słodu, dziś od 14:30 mruczy mieszadło. Nazwy jeszcze nie wydumałem, kończy się zacierać ale rubinowe z mocnym chmielem.
Leave a comment:
-
-
Oba ejle bardzo pijalne wyszły. Dobrze, że do 2 litrowych petów część poszło bo akurat jedno takie zaspokaja me wieczorne pragnienie
Leave a comment:
-
-
-
To na S-04 bardziej mętne? To nieprawdopodobne. Ja bym jednak sprawdził jeszcze raz.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA nie odwrotnie? Zmierz jeszcze raz.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziKońcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.
Leave a comment:
-
Leave a comment: