Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Przelałem na cichą BLG ~3, smak obiecujący goryczka, że tak powiem dominująca

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fermentacja burzliwa na ukończeniu, piana opadła, w sobotę planowane przelanie na cichą i pierwsze testy organoleptyczne po pomiarze BLG. Na razie wącham - też fajnie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jest nazwa dla 36 warki American Dream. Powstała pod wpływem boskiego zapachu z fermentorów, chmiel Citra trafił w mój wielki nos i gust . Ogólnie coś w stylu AIPA wyszło patrząc od strony parametrów na BJCP.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fermentacja ruszyła 17-18*C na przyklejanym do fermentora termometrze, w pokoju 18,5 więc na razie nawet do piwnicy nie trzeba zanosić. Na zewnątrz 17,5 stopnia nic tylko
    Przed chwilą czytałem o identycznych parametrach w lodówce

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    elo



    Prawdę mówiąc nie wiem ile ta grzałka mocy bo to produkt z lat 70tych Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
    tak więc moc jest z nami
    Wezmę do pracy, ostatnio zrobiłem sobie przejściówkę do pomiaru prądu, będziemy wiedzieć ile mocy jest z nami Już się rozglądałem na aledrogim serwisie za takowym dopalaczem jest wybór, że ho, ho.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    elo

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Warzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.
    Prawdę mówiąc nie wiem ile ta grzałka mocy bo to produkt z lat 70tych Ale jak się ją włączy do gniazdka to światło w mieszkaniu przygasa ;-)
    tak więc moc jest z nami

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Elo

    Byłem ja przy warzeniu tego piwa Tak się z Markiem zagadaliśmy że zeszła cała brzeczka z kadzi i wysładzanie stanęło ... fajnie było
    Kawa u Marka jest zawsze pyszna!
    Warzenie na pełnym luzie, nawet filtracja na luzie poszła. No i wielkie dzięki za pożyczenie turbo grzałki 2kW, skróciła zagotowanie o dobrą godzinę.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Elo

    Byłem ja przy warzeniu tego piwa Tak się z Markiem zagadaliśmy że zeszła cała brzeczka z kadzi i wysładzanie stanęło ... fajnie było
    Kawa u Marka jest zawsze pyszna!
    Ostatnia zmiana dokonana przez bielok; 2011-07-31, 11:07.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Skład:
    pilzneński 10160g 3-4 EBC Litovel
    caraaroma 250g 300-400EBC Weyermann
    biscuit 250g 50 EBC Brewferm

    marynka 100g
    citra 100g

    Zacieranie:

    55*C → 15 minut
    64*C → 40 minut
    73*C → 40 minut
    78*C → 10 minut

    Chmielenie:
    80 minuta → 100g marynki 8 ak.
    50 minuta → 60g citra 12,2 sk.
    10 minuta → 40g citra 12,2 ak.
    IBU około 78 więc powinno być konkretne

    Drożdże:
    Nottingham zadane przed chwilą przy 20*C (jeszcze się chłodzi na dworze 15*C) , wyszło około 14,5 blg 46 litrów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-07-31, 10:51.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wczoraj wieczorem pośrutowałem 10,5 kg słodu, dziś od 14:30 mruczy mieszadło. Nazwy jeszcze nie wydumałem, kończy się zacierać ale rubinowe z mocnym chmielem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Oba ejle bardzo pijalne wyszły. Dobrze, że do 2 litrowych petów część poszło bo akurat jedno takie zaspokaja me wieczorne pragnienie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zmierzyć nie zmierzę bo piwo już w butelkach, ale zweryfikuje z dokumentacją fotograficzną.
    Więc faktycznie mętne jest na T-58 ale pomiarów nie pomyliłem. Dzięki za wnikliwą analizę moich wpisów, muszę wpierw pisać a potem
    Attached Files

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    To na S-04 bardziej mętne? To nieprawdopodobne. Ja bym jednak sprawdził jeszcze raz.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
    A nie odwrotnie? Zmierz jeszcze raz.
    Sam się zdziwiłem, ale mam fotki i dodatkowo argumentem jest większa mętność piwa na S-04. Z resztą ważne żeby było smaczne

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Końcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.
    A nie odwrotnie? Zmierz jeszcze raz.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...