Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Osiemnastka końcem marca, trza synkowi coś naszykować żeby sklepowego nie musieli goście pić . Kruca fermentacja pachnie cudnie, jak ma zamiar tak smakować jak pachnie to już jestem szczęśliwy


    Errata do składu surowcowego, śliwek nie 20g a 200g ( na 20g to chyba ze 3 śliwki suszone )

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Heh,też życzę udanej 18

    Leave a comment:


  • LeoxxX
    replied
    Wszystkiego najlepszego z okazji 18 urodzin.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdżaki zadane przy 16*C, od wczoraj namnożyło się ich dość sporo. Wyszło około 42 litrów 18blg. Na etykiecie planowane oprócz kozła duża osiemnastka w końcu urodzinowe ma być

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Koźlak urodzinowy #37

    Skład:
    pilzneński 12510g 3-4 EBC Litovel
    palony żywiecki 1032g EBC
    karmelowy 1078g 50 EBC Balic Malt

    Chmiel:
    marynka 50g

    Drożdże:
    S-33

    Zacieranie:

    64*C → 60 minut
    73*C → 20 minut
    78*C → 10 minut

    Chmielenie:
    60 minuta → 50g marynki 8 ak.
    20 minuta → 20g śliwki suszonej

    Chłodzone siłami natury na balkonie, teraz ogrzewane w domu do jakiejś rozsądnej temperatury zadania górnych drożdży.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jak już ruszył to podołał, jednak na początek musiałem mu pomóc. Gdybym wsypywał słód do wody dał by spokojnie radę, ale odwrotnie bez szans. Śrutowałem wprost do gra w piwnicy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-11-01, 10:04.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Widzę że dla silniczka od wycieraczek z 126p 14 kg słodu nie straszne do zamieszania

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pięknie się zatarło, teraz czas na filtrację. Tradycyjnie mały wgląd do browaru http://www.youtube.com/watch?v=Y756F...&feature=feedu

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ponad 14 kg słodów ześrutowane, juro od samego rana ruszam z warzeniem Koźlaka, dziś jeszcze

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Piwniczka wysycha i zamówienie wpłynęło, synek za niecałe pół roku obchodzi 18 urodziny i sobie zażyczył na imprezę piwko jasne i ciemne

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zmalowałem etykietę trochę z jajem jak zawsze
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć
    Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane
    Zobaczymy za miesiąc czy jeszcze coś będzie leżakować

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Po przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.

    Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Po przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś wcześnie rano przed wyjazdem wyniosłem piwo do piwnicy 16*C, po powrocie zastałem 22*C w pokoju w którym stało. Udało się w sama porę.
    Tym czasem testuję szklaneczkę jeszcze bez gazu uzyskaną z odsączenia błota chmielowego, poddane osobnej fermentacji w garnku ( z czego 2 litry gazuje się w pecie). Piwo jest bardzo smaczne goryczka wiadomo hiper mocna
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-08-07, 20:00.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...