Osiemnastka końcem marca, trza synkowi coś naszykować żeby sklepowego nie musieli goście pić . Kruca fermentacja pachnie cudnie, jak ma zamiar tak smakować jak pachnie to już jestem szczęśliwy
Errata do składu surowcowego, śliwek nie 20g a 200g ( na 20g to chyba ze 3 śliwki suszone )
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Drożdżaki zadane przy 16*C, od wczoraj namnożyło się ich dość sporo. Wyszło około 42 litrów 18blg. Na etykiecie planowane oprócz kozła duża osiemnastka w końcu urodzinowe ma być
Leave a comment:
-
-
Koźlak urodzinowy #37
Skład:
pilzneński 12510g 3-4 EBC Litovel
palony żywiecki 1032g EBC
karmelowy 1078g 50 EBC Balic Malt
Chmiel:
marynka 50g
Drożdże:
S-33
Zacieranie:
64*C → 60 minut
73*C → 20 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
60 minuta → 50g marynki 8 ak.
20 minuta → 20g śliwki suszonej
Chłodzone siłami natury na balkonie, teraz ogrzewane w domu do jakiejś rozsądnej temperatury zadania górnych drożdży.
Leave a comment:
-
-
Cześć
Widzę że dla silniczka od wycieraczek z 126p 14 kg słodu nie straszne do zamieszania
Leave a comment:
-
-
Pięknie się zatarło, teraz czas na filtrację. Tradycyjnie mały wgląd do browaru http://www.youtube.com/watch?v=Y756F...&feature=feedu
Leave a comment:
-
-
Ponad 14 kg słodów ześrutowane, juro od samego rana ruszam z warzeniem Koźlaka, dziś jeszcze
Leave a comment:
-
-
Piwniczka wysycha i zamówienie wpłynęło, synek za niecałe pół roku obchodzi 18 urodziny i sobie zażyczył na imprezę piwko jasne i ciemne
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane
Leave a comment:
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziPo przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.
Przy takiej dawce chmielu leżakowanie wskazane
Leave a comment:
-
-
Po przydługiej cichej piwo doczekało się rozlewu, BLG około 3. Smak zadowalający choć trochę leżakowania by się jeszcze przydało.
Leave a comment:
-
-
Dziś wcześnie rano przed wyjazdem wyniosłem piwo do piwnicy 16*C, po powrocie zastałem 22*C w pokoju w którym stało. Udało się w sama porę.
Tym czasem testuję szklaneczkę jeszcze bez gazu uzyskaną z odsączenia błota chmielowego, poddane osobnej fermentacji w garnku ( z czego 2 litry gazuje się w pecie). Piwo jest bardzo smaczne goryczka wiadomo hiper mocnaLast edited by mark33; 07-08-2011, 19:00.
Leave a comment:
-
Leave a comment: