Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    O przypomniało mi się dodałem 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie chmielenia.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Uff.. fermentacja ruszyła w obu fermentorach, drożdże kupione wieki temu przechowywane w lodówce.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć
    Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
    Mnie bardziej o 2 pełne fermentory i trochę pomysłów na przyszłość.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć
    Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
    Ostatnia zmiana dokonana przez bielok; 2011-03-27, 10:55. Powód: Literówki.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 34 - Lager wiosenny

    Skład:
    pilzneński Litovel - 11284g
    karmelowy Baltic Malt - 558g
    chmiele w granulacie: Marynka, Lubelski

    Zacieranie infuzyjne:
    zasyp do wody o temperaturze 8*C
    podgrzanie do 50*C -> 15 min
    podgrzanie do 64*C -> 40 min
    podgrzanie do 73*C -> 40 min
    podgrzanie do 78*C i filtracja.

    Chmielenie:

    0' 100g Marynki 8,4 a.
    30' 34g Marynki 8,4 a.
    50' 35g Lubelski 3.5 a.
    IBU około 57 wg Ragera

    Drożdże zadane w 20*C S-23 do 26/27 Litrów oraz W 34/70 do 26/27 Litrów.

    Na koniec wielkie podziękowania dla Grześka (Bielok) za udostępnienie warzelni garażowej, spędzenie fajnego dnia na warzeniu równoległym

    Leave a comment:


  • lisiewski
    replied
    W mojej piwnicy (przy otwartym oknie) również osiągam 10-12ºC. Gratuluje decyzji o powrocie do warzelniczej pasji.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
    No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.
    Jak bym się dokopał do ściany zewnętrznej było by jeszcze ze 2 lub 3 stopnie niżej

    Dokopał w sensie wyjął skrzynki spod stołu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-03-25, 22:55.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.
    No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
    Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Pozdrowię u naszego wspólnego.
    No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
    Pozdrowię u naszego wspólnego.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).
    U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Gratuluje Marek,
    Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
    Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Gratuluje Marek,
    Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ruszyło się, ponad 11 kg słodów ześrutowanie, chmiele poważone, jutro wielki dzień reaktywacji.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...