Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).
    Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.

    W fermentorze piękna pianka, zapach wspaniały, ejlowy (dawno nie było), temperatura 21*C.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć


    No i wszystko jasne
    Nie dość, że jasne to jeszcze ejlowe.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć


    No i wszystko jasne

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć

    Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
    czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?
    Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
    czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    # 30 Ale Maj

    Skład:
    pilzneński Litovel - 5450g
    pszeniczny Litovel - 500g
    karmelowy Baltic Malt - 200g
    chmiel marynka
    0' 28g
    30' 18g
    65' 5g ( 65 min dla wyrównania do IBU 30)
    drożdże S-33

    Zacieranie po angielsku: zasyp do 16 litrów wody 70*C ustaliło się na 64*C wiec podgrzałem do 68*C i do pieca (jak się okazało na 3 godziny) spadek temperatury o 1*C. Przelałem do filtracji (fermentor i wężyk/oplot), poszła szybciutko 30 minut, dobrze że miałem przyszykowane 22 litry wody do wysładzania 80*C. Po schłodzeniu ( na wyjściu z chłodnicy pomyłem butelki po warsztatowe) zadałem drożdżaki w temperaturze 26*C.

    Po godzinie w piecu odebrałem kilka łyżek brzeczki i po próbie jodowej poszła na starter dla danstarów otrzymanych od Fidoangel (dzięki). Wyjątkowo udane warzenie wszystko szło lekko i sprawnie tylko trochę wydajność mnie zawiodła do fermentacji poszło 28 litrów (+2litry do odstania na refermentację) brzeczki 13,6 Blg co daje 65 % sprawności.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pięknie się chmieli drugi z 3 wrzutów, 10 minut po zakończeniu chmielenia będę u fryzjera tak dla aromatu na zimno w międzyczasie się ostudzi.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć



    gosposia się znalazła ;-)
    mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz
    Się śmiej jak się kobiecie zachciało studiować a chłopu jeździć po Warsztatach to z soboty zostaje robota na poniedziałek, dobrze trafiło, że mam urlop i spokojnie można porobić i piwo uwarzyć a wieczorkiem na wieś świnki młótem podkarmić i babcię odwiedzić

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i są jakieś fakty a nie plany. Do chmielenia poszło 31 litrów brzeczki 12blg co przy 6,15 kg zasypu daje tylko 63,5% sprawności warzelni. Coś kiepsko może to różnica pomiędzy słodami pilzneńskimi z Weyermana i Litovela ? Zobaczę czy wyniki potwierdzą się po chmieleniu jak przeleję do wyskalowanego fermentora.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

    gosposia się znalazła ;-)
    mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć
    szczegóły gościu, szczegóły
    Będą, trochę piwowarskiej cierpliwości , sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca
    szczegóły gościu, szczegóły

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca na 2 godziny, ładnie utrzymuje 68*C.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
    Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie
    Pety wytrzymały piwo się udało, niewiele zostało

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
    Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...