Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.
W fermentorze piękna pianka, zapach wspaniały, ejlowy (dawno nie było), temperatura 21*C.
Markowe domowe
Collapse
X
-
-
. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię
Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).
Leave a comment:
-
Cześć
Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?Leave a comment:
-
# 30 Ale Maj
Skład:
pilzneński Litovel - 5450g
pszeniczny Litovel - 500g
karmelowy Baltic Malt - 200g
chmiel marynka
0' 28g
30' 18g
65' 5g ( 65 min dla wyrównania do IBU 30)
drożdże S-33
Zacieranie po angielsku: zasyp do 16 litrów wody 70*C ustaliło się na 64*C wiec podgrzałem do 68*C i do pieca (jak się okazało na 3 godziny) spadek temperatury o 1*C. Przelałem do filtracji (fermentor i wężyk/oplot), poszła szybciutko 30 minut, dobrze że miałem przyszykowane 22 litry wody do wysładzania 80*C. Po schłodzeniu ( na wyjściu z chłodnicy pomyłem butelki po warsztatowe) zadałem drożdżaki w temperaturze 26*C.
Po godzinie w piecu odebrałem kilka łyżek brzeczki i po próbie jodowej poszła na starter dla danstarów otrzymanych od Fidoangel (dzięki). Wyjątkowo udane warzenie wszystko szło lekko i sprawnie tylko trochę wydajność mnie zawiodła do fermentacji poszło 28 litrów (+2litry do odstania na refermentację) brzeczki 13,6 Blg co daje 65 % sprawności.Leave a comment:
-
Pięknie się chmieli drugi z 3 wrzutów, 10 minut po zakończeniu chmielenia będę u fryzjera tak dla aromatu na zimnow międzyczasie się ostudzi.
Leave a comment:
-
a wieczorkiem na wieś świnki młótem podkarmić i babcię odwiedzić
Leave a comment:
-
No i są jakieś fakty a nie plany. Do chmielenia poszło 31 litrów brzeczki 12blg co przy 6,15 kg zasypu daje tylko 63,5% sprawności warzelni. Coś kiepsko może to różnica pomiędzy słodami pilzneńskimi z Weyermana i Litovela ? Zobaczę czy wyniki potwierdzą się po chmieleniu jak przeleję do wyskalowanego fermentora.Leave a comment:
-
-
-
-
Dziś zacieranie ejla po angielsku i do piecana 2 godziny, ładnie utrzymuje 68*C.
Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzieLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: