Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
    Podobnie ja przy użytych drożdżach - temperaturę fermentacji.

    No dawaj, mark33
    Drożdżaki US-05, temperatura fermentacji 20*C. Piana wysoka a temperatutkę trzyma.

    Leave a comment:


  • darko
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC.
    Podobnie ja przy użytych drożdżach - temperaturę fermentacji.

    No dawaj, mark33

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC. Podejrzewam, że ten karmel to jasny. Ale jest tego trochę, tak więc to piwo całkiem jasne to nie będzie...
    Całkiem jasne mnie się nie podoba, raczej coś od miedzi .
    Słód pochodzi z Baltic Malt ogólnie zaliczany do jasnych - EBC nieznam.

    Leave a comment:


  • Infam
    replied
    Przy słodach dobrze byłoby podawać EBC. Podejrzewam, że ten karmel to jasny. Ale jest tego trochę, tak więc to piwo całkiem jasne to nie będzie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2008-09-08, 13:34.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wymyśliła się nazwa 23 warki: Powszednie jasne. Jeszcze jakąś etykietę trzeba wydzióbać

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 23

    Nazawa robocza Jasne codzienne - na etykiecie będzie raczej inna

    Zasyp:
    Pilzneński - 5300 g
    Karmelowy - 300 g

    Zacieranie:
    zasyp do wody o temperaturze 40*C
    grzanie 20 minut do
    64*C -> 20 minut odebranie 1/4 do dekokcji ( gotowanie 15 minut)
    73*C -> 50 minut
    78*C -> do filtracji -> 15 min na utworzenie złoża

    Chmielenie:
    Marynka 25g w zerowej godzinnego warzenia
    Marynka 25g w 30 minucie
    Lubelski 30g + mech irandzki w 50 minucie

    Drożdże :
    Safbrew US-05

    Wyszło około 27 litrów 12 Blg.

    Obecnie po 16 godzinach od zadania drożdży rozpoczyna się fermentacja.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    W piwnicy cudowne 18*C postawiłem fermentor pod samiuśką ścianę gdzie promieniuje wręcz chłodkiem, będzie mu tam dobrze

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    cześć
    a ja choroba w robocie
    Efekty i tak będziesz degustował za jakiś czas .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Czy to aby nie sprzeczność w sobie sama? Czy jakaś nowa szkoła?
    Chodzi o to, że 3/4 warki idzie normalnie infuzją a 1/4 jest gotowana po przerwie 64*C.
    Całość mieści się w czasie infuzji a i tak dekokt jest zrobiony.
    Tak to sobie wykombinowałem , wstępne obliczenia przed chmieleniem wykazują wydajność 67,5% więc jestem bardzo zadowolony.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    cześć

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Pomimo upału browar pracuje pełną parą, .....

    a ja choroba w robocie

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Zacieranie infuzyjne z dekokcją.
    Czy to aby nie sprzeczność w sobie sama? Czy jakaś nowa szkoła?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pomimo upału browar pracuje pełną parą, warzy się jasne codzienne. Zacieranie infuzyjne z dekokcją.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-06, 13:28.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś warka 22 doczekała się rozlewu, zgodnie z planem i wydrukowaną etykietą.
    Zasilona została skrzynka butelek 0,5 oraz dwa gąsiory szklane po 5 litrów.
    Te ostatnie zamknięte dedykowaną krachlą z dodatkiem eksperymentalnego kleju o bardzo starym pochodzeniu

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 21b ( 19 litrów - dymion )została zabutelkowana przy 3 blg, po 2 tygodniach cichej. Część 21a (fermentor 17 litrów) po tygodniu.
    Warka 22 została przelana na cichą przy 4,5 blg do zwolnionego dymiona.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Coś koło 22*C i zaraz wynoszę do piwnicy tam jakieś 17*C.
    Piwo wyniesione, dzięki za pytanie bo pewno by stało dalej pod stołem.
    Zmierzyłem temperaturę a tam 24*C , w piwnicy 18*C przy ścianie pewno chłodniej ale nie chciało mi się wszystkiego przenosić.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...