Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .
    Czy jak tak długo trzymasz piwo na cichej, to przelewasz w tym czasie do innego fermentora, czy całe bite dwa miesiące stoi w jednym baniaku?
    Co sądzisz o przelewaniu (dekantacji właściwie ) w połowie fermentacji cichej?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Schłodziłem brzeczkę do 21*C, drożdży zbyt dużo nie było. Fermentacja już ruszyła

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warzenie na dwa palniki , tak jakoś kuchenka mi zmalała
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 19 - Wakacyjna przygoda

    Warzone wczoraj od 10:00 (śrutowanie) do 19:30 (koniec sprzątania)

    Skład:
    6 kg pilzneńskiego
    1,184 monachijskiego
    0,25 biscuit
    0,25 special B

    Drożdże Wyeast 3068

    Zacieranie:
    38*C wszystkie słody
    63*C jakieś 40minut
    73*C do negatywnej próby jodowej - ponad godzinę

    Tak w ogóle to temperatury szalały z powodu zbyt gęstego zacieru (20 litrwy garnek) dopiero po przełożeniu zacieru do gara 50 litrów z 10 litrami wody (65*C) sytuacja została opanowana.

    Wydajność koło 70 % , 49 litrów 10,5 blg (podkręciłem trochę śrutownik). Następnie dodałem ekstrakt bursztynowy 1,2kg co podniosło gęstość do 12 blg.

    Chmielenie godzinne:
    0 minuta - 70g Herkulesa 15 ak. szyszka
    40 minuta - 38g Marynki 7 ak. szyszka
    50 minuta - 50g Lubelski 3,7 ak. granulat

    Do fermentacji poszło około 40 litrów 13blg.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Blondi z warki 18 raczyło się w końcu nagazować (16 *C w piwnicy) smaczki też nieco się ułożyły. Już myślałem,że mu zaszkodziła długa 2 miesięczna cicha. Piwo zaczyna być coraz bardziej w porządku. Najgorsze było to, że wymieniłem kilkanaście sztuk na warsztatach ale powoli przestaję się wstydzić .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    18 warka doczekała się butelkowania, zeszło do 3,5 Blg. Smak taki sobie musi poleżakować.
    Wyszło 21x0,5 , 11x0,33 , 5xpet 1,5 , 1xpet 2,0.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Zawsze tak długo trzymasz piwo na cichej?
    U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.

    Obie warki to lagery więc spoko mogą postać w chłodnej piwnicy. Zapach prawidłowy bez cienia octu. Nie miałem zbytnio czasu i ochoty więc czekało

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .


    Czeka na cichej 18warka warzona w lutym, czas butelkowania się zbliża 40 dni cichej już ma.
    Zawsze tak długo trzymasz piwo na cichej?
    U mnie cicha to tak około miesiąca, dłużej boję się trzymać żeby nie skisło. Czasami pojawiają się octowe zapaszki, które znikają po nagazowaniu się piwa.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Druga część warki 17 doczekała się butelkowania po 2 miesiącach cichej, piwo ładnie się sklarowało i nadaje się bezpośrednio do .


    Czeka na cichej 18warka warzona w lutym, czas butelkowania się zbliża 40 dni cichej już ma.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś przelałem 18 warkę na cichą , blg wynosi 4. Drożdże w ilości 2 łyżek stołowych zasiliły ciasto chlebowe (obecnie w piecu).
    Przy niedzieli naszły mnie smaki na jakieś ciekawe piwo , postanowiłem zrobić rezane.
    Mam przesłodkiego portera który ukończył fermentację na 12 BLG oraz mocno wytrawnego ejla z 15 warki. Połączenie bardzo udane będę stosował rezane dla urozmaicenia asortymentu piwnicznego, następne będzie z piwem pszenicznym.
    Co ciekawe piwa w kuflu zupełnie nie mają tendencji do łącznia się niczym olej i woda, tyle że w tym wypadku olej jest na dole
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Kiedyś się w pracy piło. I komu to przeszkadzało

    Teraz nawet w domu nie można , wczoraj na przykład miałem 12 godzin dyżuru od 8 do 20.
    20:01 dało się słyszeć znajome ''psst''

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Kryptoreklama Oj napiłabym się piwka -ale cóż praca, praca, praca. Ale może dziś po pracy mi się uda.
    Kiedyś się w pracy piło. I komu to przeszkadzało

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Kryptoreklama Oj napiłabym się piwka -ale cóż praca, praca, praca. Ale może dziś po pracy mi się uda.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Aleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.

    Jak ci uścisk ręki nie wystarczy to na następnej giełdzie wypijemy brudzia (brudenshaft),
    na tym forum nikt nikomu nie panuje.


    PS.

    Szybkiego powrotu do zdrowia

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Aleś mi Pan smaka narobił - ja znów na antybiotykach i se tylko popatrzeć moga.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...