Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Zrobiłem etykietke do pszenicy, jutro jak mnie checi nie opuszczą bedzie warzenie.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kolejna sobota z butelkami robota .
    Pszenica poszła w opakowania docelowe, BLG spadło do 2.
    Wyszło tego 20x0,5L + 12x1,0L szkło + 8x1,5L Pet + 1x2,0L PET = 36 litrów + ~ 1L

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne .

    13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.
    Co się kurteczka dzieje z tymi warkami #13? U mnie tak samo

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 13 się psuje

    Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne .

    13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Po 36 godzinach fermentacja ruszyła, już mnie żona zaczynała pocieszać "na pewno ruszy ostatnio też się bałeś a wyszło dobre"

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 14 Pszenica

    Skład:
    Słód pszeniczny Weyeremann - 3292 g
    Słód pilzneński Strzegom - 1978 g
    Słód monachijski Strzegom - 414 g
    Drożdże - Brau Partner - Weisbier -Trockenhefe (saszetka)
    Chmiel: aromatyczny Lubelski 3,7ak. 30g

    Zacieranie dekokcyjne 1 warowe wg opracowania Czesa z pewnymi odstępstwami

    Zasyp całości śruty do wody o temperaturze 35*C, podjazd do 45*C przerwa 10 minut.
    Podgrzanie do 65*C odebranie 1/3 gęstego zacieru do dekokcji.
    Podgrzanie 1/3 gęstego do 72*C przerwa 10 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.
    Połączenie obu zacierów i ustawienie temperatury na 72*C ( próba jodowa OK) przerwa 15 minut. Podgrzanie do filtracji 78*C, zatopienie wkładu filtracyjnego i przerwa 10minut na zbudowanie złoża filtracyjnego. Filtracji około 2 godzin.

    Uzyskałem około 40 litrów 11 BLG co daje ~ 81% wydajności warzelni (nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę.

    Ostudziłem do 22*C (pierwsze 20 litrów zamiast w kanał wlałem do wanny )
    Po kąpieli, zadałem drożdży, patrzę na zegar (zawsze notuję) a tu od 30 minut niedziela.

    Z braku fermentacji po 14 godzinach od zadania drożdży, napowietrzyłem brzeczkę.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dzisiejsza giełda w Tychach a raczej jej uczestnicy dali mi natchnienie na pszenicę, warka 14 kończy się chmielić. Filtrowanie przebiegło sprawnie, szczegóły jutro, dziśtylko jedna fajna fotka.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zabutekowałem dziś 13 warkę, Blg spadło do 2 . Piwo klarowne jak po 5 tygodniach cichej
    smak przyjemny, lekko palony pomimo dużej dawki ( 400 g) palonego żywieckiego.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zlałem dziś 13 warkę na cichą, BLG spadło do 2,5. I po raz pierwszy kwasem (octowy) jechało z fermentora, piwo jednak jest dobre i nie śmierdzi (narazie). Skwasił się osad nad piwem , oby 13 nie była pechowa.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Bardzo ciekaw smaku Ciemniaka (nazwa robocza) wykonałem dziś pomiar Blg wyszło 3.
    Smak fajny minimalnie palony ( pomimo 400g ciemnego z Żywca) , chmielenie umiarkowane - będzie dobre.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Nie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
    Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.
    Rodzinka wyjechała więc nie było zagrożenia, wyglądą konstrukcja okropnie ale stoi stabilnie

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
    Nie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
    Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
    a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
    12 warka miała 42 litry, a na tym nie koniec. Do 46-47 litrów można dojść, później może być
    kłopot przy fermentacji jak piana z kega wyjdzie.

    Leave a comment:


  • olorider
    replied
    a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...