Markowe domowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• mark33
    replied
    Warka 16 -pierwszy mój lager, została zabutelkowana. Odfermentowanie średnie na poziomie 3,5 Blg, jeden fermentor słabe 3, drugi blisko 4. Piwo w smaku dość słodkie ( może to te płatki owsiane ) mogło być zdecydowanie więcej chmielu i następnym razem będzie.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

Nie pisałem, że chcę je usunąć tylko, że spod pokrywy i tak się nie wydostaną.
    Po drugie jest to ochrona piwa zbędnym dostępem tlenu (proces beztlenowy).

Leave a comment:

• fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.
    Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
    Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

Przelane w tych samych warunkach, beczka na stole, spust wężykiem do wiadra z wysokości około 30 cm, natlenienie bardzo duże i jednakowe.

Leave a comment:

• Wielki_B
    replied
    Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
    Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.

Leave a comment:

• fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
    Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

Leave a comment:

• hasintus
    replied
    Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
    Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?
    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
    Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?

Najważniejszy jest jednak smak piwa a ten zapowiada się bardzo dobrze.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-01-06, 22:53.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
    A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!
    Dzięki za cenną informację dotyczącą temperatur.

W 45 lirtach 0,5 kg ekstraktu bardzo słabo wpłynęło na kolor, wręcz za słabo.
    Pierwszy raz dałem konserwę do piwa i liczyłem na ciemniejszą barwę, ale nic się złego nie stało będzie po prostu brązowe .
    Attached Files

Leave a comment:

• Wielki_B
    replied
    Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.
    Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
    A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Drożdże ruszyły tworząc biały dywanik, przelałem zawartość beczki do 2 fermentorów i zniosłem do piwnicy. Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Warka 16 - Zasiali Górale

Skład:
    - 6000 g - słód pilzneński
    - 500 g - słód monachijski
    - 1200 g - płatki owsiane głyskawiczne
    - 500 g - ekstrakt słodowy ciemny
    - 100 g - chmiel lubelski
    - 26 g - chmiel marynka
    - drożdże Saflager S-23

Zacieranie:
    - woda 42*C - zasyp całosci
    - przerwy w 64 i 73 *C po 45 minut
    - filtracja zbyt długa chyba ze 3 godziny.

Wyszło około 45 litrów 12 Blg.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.

Pszeniczka nabiera smaku, mam tylko nadzieję, że zdąży nabrać zanim się skończy
    Posmaki typowo drożdżowe szlachetnieją, wyłania się bukiet pszeniczny przetykany lekkim bananem minimalną nutką goździka.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Warka 15 poszła dziś w butle: 40 x 0,5 + 14x 1,5 i jakiś literek wciągnąłem na próbę .
    Piwo dobre, posmaki apteczne zniknęły, można pić tylko gazu jeszcze nie ma.

Leave a comment: