Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Warka 16 -pierwszy mój lager, została zabutelkowana. Odfermentowanie średnie na poziomie 3,5 Blg, jeden fermentor słabe 3, drugi blisko 4. Piwo w smaku dość słodkie ( może to te płatki owsiane ) mogło być zdecydowanie więcej chmielu i następnym razem będzie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

    Nie pisałem, że chcę je usunąć tylko, że spod pokrywy i tak się nie wydostaną.
    Po drugie jest to ochrona piwa zbędnym dostępem tlenu (proces beztlenowy).

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.
    Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie. Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
    Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

    Przelane w tych samych warunkach, beczka na stole, spust wężykiem do wiadra z wysokości około 30 cm, natlenienie bardzo duże i jednakowe.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
    Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

    Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką) Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
    Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
    Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?
    Tak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
    Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?

    Najważniejszy jest jednak smak piwa a ten zapowiada się bardzo dobrze.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-01-06, 22:53.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
    A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!
    Dzięki za cenną informację dotyczącą temperatur.

    W 45 lirtach 0,5 kg ekstraktu bardzo słabo wpłynęło na kolor, wręcz za słabo.
    Pierwszy raz dałem konserwę do piwa i liczyłem na ciemniejszą barwę, ale nic się złego nie stało będzie po prostu brązowe .
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.
    Ostatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
    A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdże ruszyły tworząc biały dywanik, przelałem zawartość beczki do 2 fermentorów i zniosłem do piwnicy. Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 16 - Zasiali Górale

    Skład:
    - 6000 g - słód pilzneński
    - 500 g - słód monachijski
    - 1200 g - płatki owsiane głyskawiczne
    - 500 g - ekstrakt słodowy ciemny
    - 100 g - chmiel lubelski
    - 26 g - chmiel marynka
    - drożdże Saflager S-23

    Zacieranie:
    - woda 42*C - zasyp całosci
    - przerwy w 64 i 73 *C po 45 minut
    - filtracja zbyt długa chyba ze 3 godziny.

    Wyszło około 45 litrów 12 Blg.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.

    Pszeniczka nabiera smaku, mam tylko nadzieję, że zdąży nabrać zanim się skończy
    Posmaki typowo drożdżowe szlachetnieją, wyłania się bukiet pszeniczny przetykany lekkim bananem minimalną nutką goździka.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 15 poszła dziś w butle: 40 x 0,5 + 14x 1,5 i jakiś literek wciągnąłem na próbę .
    Piwo dobre, posmaki apteczne zniknęły, można pić tylko gazu jeszcze nie ma.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...