Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
    Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
    Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?
    Dwa wężyki, ponieważ testowałem nową filtrownicę z pancerza drucianego od węża zbrojonego . Ta rurka to prowizoryczne wzmocnienie do tej siatki z nierdzewki, bo ta wiotka jest strasznie a zależało mi żeby leżała na dnie. Drugi wąż od starej filtrownicy miedzianej.
    Robótka zajmuje czasu coraz więcej bo ja się tym bawię, ogólnie ciężko powiedzieć, zależy co testuję przy konkretnym warzeniu. Poprzednio przegiąłem z drobną śrutą i warzyłem 11 godzin -5 filtrowałem . Ogólnie zwiększyłem wydajność warzenia do 75-80% oraz wielkość warki dwukrotnie.

    Leave a comment:


  • olorider
    replied
    Te dwa wężyki z kadzi zaciernej do warzelnej to od filtrownicy? i czemu dwa? a to wyżej to miedziana rurka? a jeśli tak to do czego służy?
    Ogólnie podoba mi się to rozwiązanie. I jeszcze jedno pytanie: ile czasu zajmuje "robótka" po tych udoskonaleniach?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    to znaczy że zacierasz w tym garnku? jak go tam ogrzewasz ,czy tez taszczysz go tam z gorącą brzeczka dla filtracji
    Odfiltrowywuję trochę, żeby nie był pełny i stawiam na górę, nic to wielkiego przy zdejmowaniu (chłodnej) beczki z kuchenki - 56 Kg.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. .
    to znaczy że zacierasz w tym garnku? jak go tam ogrzewasz ,czy tez taszczysz go tam z gorącą brzeczka dla filtracji

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Granatowy garnek to kadź zacierna 20 litrów z której spływa czysciutka brzeczka do kega. Samego czasu zagotowania nie mierzyłem, od którego momentu zacząć ? Patent ma na celu podgrzewanie brzeczki na bierząco celem łatwego dojscia do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    do czego służy ten granatowy garnek oraz jak długo trwa zagotowanie brzeczki w tym kegu ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 13 Ciemniak

    Uwarzone w sobotę 19.08

    Zasyp:
    6 kg słodu piznińskiego
    0,4 kg palonego z Żywca
    0,27 kg karmelowego

    Drożdże: Trapist High Gravity

    Chmiele: 40 g marynki, 40 lubelskiego

    Zacieranie:
    Zasypcałości do wody 35*C,
    podgrzanie do 53*C - przerwa 10 minut
    podgrzanie do 54*C - przerwa 50 minut
    podgrzanie do 73*C - przerwa 30 minut
    podgrzanie do 78*C - wyjęcie mieszadła zatopienie filtrownicy, 15 minut na utworzenie złoża i filrtacja bezpośrednio do kadzi warzelnej (podgrzewanej).
    Chmielenie godzinne w 0 minucie marynka w 50-tej lubelski.
    Schładzanie około 30 minut do 25*C, zadanie drożdży. W niedzielę rano ładna pianka, dziś fermentacja burzliwa powoli dobiega końca.

    Leave a comment:


  • wg2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Zabutelkowałem dziś 12 warkę , Blg spadło do 1 , dotychczas myslałem, że to niemożliwe.
    Mnie też sie raz tak zdażyło i przecierałem oczy

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zabutelkowałem dziś 12 warkę , Blg spadło do 1 , dotychczas myslałem, że to niemożliwe.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    2 Pety z 12 warki zostały już zepsute pierwszy na wczorajszym grillu, drugi dziś nad wodą Piwo smaczne - tylko nie pytajcie o klarowność bo to taka "Letnia bamboocha"

    Leave a comment:


  • angasc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener

    Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .
    Jest to dla mnie ciekawa informacja. Dzięki Ci dobry człowieku

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?

    Oczywiście, że są wyjściem szczególnie nadają się na wyjścia w plener

    Tak poważniej to stosuję PETy z powodzeniem od kilku warek, jest jednak kilka warunków które staram się spełniać. Butelki tylko z wody mineralnej gazowanej (są mocniejsze i mają dobre zakrętki ), nie stosuję po napojach i oranżadach nawet płukanie chlorem nie pozbawia ich aromatu oranżadki. Dodatkowo staram się nie trzymać piwa w Petach zbyt długo (pół roku max ) ale z tym nie mam najmniejszego problemu .

    Leave a comment:


  • angasc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .
    Czy mógłbym Cię prosić o opis Twoich doświadczeń z przechowywaniem piwa w PET-ach? W pinicy dojrzewa mi na cichej ok 70 litrów, a butelek aż tylu nie mam. Być może PET-y są jakimś wyjściem?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem 12 warkę na cichą i część w pety. Fermentor zapełniłem po brzegi ( jakieś 32 lirty), resztę wlałem do petów 5X1,5 oraz troszkę bo już dobre, ma 6 dni .

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...