Markowe domowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Jak to się robi?
    Po krótce opisałem kilka postów wcześniej

Leave a comment:

• Infam
    replied
    Tylko żeby "Któryś" nie wyskoczył z głupimi pytaniami

Leave a comment:

• Infam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Warka 11 Grilowe.
    [...]0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )[...]
    Jak to się robi?

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    po wygotowaniu jest mniej litrów to baling powinien być chyba większy
    Większy był ~13,5 blg, ale dolałem ponad 2 litry wody, braki wynikają z usunięcia słabo odciśniętego chmielu.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
    Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranie
    po wygotowaniu jest mniej litrów to baling powinien być chyba większy

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Warka 11 Grilowe.

Zasyp na 30 litrów:
    4kg pilzneńskiego
    1kg monachijskiego
    0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )

Chmielenie szyszkami:
    70 gram marynki w pierwszej minucie od zagotowania, 50 gram lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.

Drożdże:
    Danstar Nottingham

Zacieranie:
    Zasyp w temp. 35°C,
    podgrzanie do 53°C przerwa 10 min,
    podgrzanie do 64°C przerwa 40 min,
    podgrzanie do 73°C przerwa 40 min,
    podgrzanie do 78°C i zatopienie filtrownicy.

Po 15 minutach rozpoczęcie filtracji, leciało tak szybko, że nie nadążałem z wodą do wysładzania .

Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
    Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranie

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko
    Jak guru przepowiedział tak się stało , Brown Porter odfermentował do 12 BLG i został
    w końcu zabutelkowany. Smak nieco nabrał szlachetności ale nadal jest diabelnie gęste i mocno słodkie z przyjemną % nutką, jak poleżkauje będzie smaczne.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Zdemontowałem rurkę fermentacyjną i zakleiłem taśmą przeźroczystą otwór, tym sposobem powstał bezpieczny wziernik. Widoki są pozytywne fermentacja trwa.
    Attached Files

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko.
    Dzięki za radę, postoi na cichej aż przestanie pracować, obecnie widać drobne pęcherzyki gazu wydostające się z piwa.

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    ... Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka...
    To ma być parada bramkarska, czy wojskowa?

Na moje wyczucie nie ma co majstrować w tym porterze, zatarłeś na słodko i więcej nie zejdzie. Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko. Chyba, że chcesz go przerobić od razu na porterówkę, to dodaj drożdży S. diastaticus, te zeżrą wszystko w brzeczce
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2006-03-27, 09:22.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Warka 10a czyli wysłodziny po porterze została zabutelkowana, BLG wyszło 4. Piwko utraciło dużą część goryczki i pomimo sporego chmielenia jest dość łagodne. Z racji zbliżających się wypadów w teren zabutelkowałem 20x0,5szkło , 2x1,5L PET, 1x2L PET.
    Porter został pomierzony Blg spadło w ciągu tygodnia o jeden punkt do 13, robię mały starter ratunkowy z WYEAST 3787 Trappist High Gravity i zadam do piwa, niestety mam małą ilość tych drożdży i wypadałoby namnożyć. Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Przelałem dziś Portera na cichą, Blg spadło do 14 trochę maławo, natleniłem więc i zobaczę za tydzień czy są postępy (mile widziane porady - to mój pierwszy porter).
    Gorzki Ciemniak zszedł do 4 Blg i cichaczem tydzień w wiaderku posiedzi.

Smak portera kojarzy się z jakimś syropem palono chmielowym z procentową nutką .

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    WOW Niezły balling. Moje gratulacje (zostawisz mi butelczynę na Żywcową )
    Porter przeznaczony jest na święta wielkanocne 2007, kilka flaszek na wymianę przewiduję , przypomnij się przed giełdą .

Leave a comment:

• Shlangbaum
    replied
    WOW Niezły balling. Moje gratulacje (zostawisz mi butelczynę na Żywcową )

Leave a comment:

• mark33
    replied
    Warka 10 Porter

Zasyp:
    6 kg słodu pilzneńskiego
    1 kg monachijskiego
    0,4 kg karmel domowy
    0,3 kg słód palony żywiecki

Drożdże: gęstwa Wlp 550 Belgian Ale

Chmiele:
    Porter - 40 g marynki, 30g lubelskiego na 12 litrów
    Ciemne - 50g marynki, 16g lubelskiego + 10 marynki na 16 litrów.

Zacieranie:
    Woda na 30*C zasyp wszystkich słodów.
    Podgrzanie do 64*C przerwa 20 minut.
    Podgrzanie do 73*C przerwa 45 minut.
    Podjazd do 77*C, wyjęcie mieszadła i zatopienie filtrownicy.
    Filtrowanie zajęło mi chyba ze 4 godziny, złoże siadało i nie chciało lecieć. Chyba 7,7 kg na 20 litrowy gar to ciut za dużo .

Pierwszy filtrat szedł 27,5 Blg, całość portera ustawiłem na 25BLG przy 12 litrach, dodatkowo wyszło 16 litrów ciemnego 13Blg.
    Ciemne już się pieni, porter niemrawo zaczyna.

Leave a comment: