Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Warka 11 Grilowe.
[...]0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )[...]Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekspo wygotowaniu jest mniej litrów to baling powinien być chyba większyLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranieLeave a comment:
-
Warka 11 Grilowe.
Zasyp na 30 litrów:
4kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego
0,27kg karmelowego własnego ( końcówka )
Chmielenie szyszkami:
70 gram marynki w pierwszej minucie od zagotowania, 50 gram lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.
Drożdże:
Danstar Nottingham
Zacieranie:
Zasyp w temp. 35°C,
podgrzanie do 53°C przerwa 10 min,
podgrzanie do 64°C przerwa 40 min,
podgrzanie do 73°C przerwa 40 min,
podgrzanie do 78°C i zatopienie filtrownicy.
Po 15 minutach rozpoczęcie filtracji, leciało tak szybko, że nie nadążałem z wodą do wysładzania.
Wyszło 31 litrów, 13 blg wydajność 80%
Po chmieleniu odparowało parę litrów więc dolałem wody do równych 30 l, pomiar blg12,7. Wydajność spadła do 75,91% i tak to moje najlepsze zacieranieLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuOdstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko, Brown Porter odfermentował do 12 BLG i został
w końcu zabutelkowany. Smak nieco nabrał szlachetności ale nadal jest diabelnie gęste i mocno słodkie z przyjemną % nutką, jak poleżkauje będzie smaczne.Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuOdstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33... Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka...
Na moje wyczucie nie ma co majstrować w tym porterze, zatarłeś na słodko i więcej nie zejdzie. Odstaw na cichą na dwa - trzy tygodnie, balling zejdzie jeszcze z jeden punkt i to będzie wszystko. Chyba, że chcesz go przerobić od razu na porterówkę, to dodaj drożdży S. diastaticus, te zeżrą wszystko w brzeczceOstatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2006-03-27, 09:22.Leave a comment:
-
Warka 10a czyli wysłodziny po porterze została zabutelkowana, BLG wyszło 4. Piwko utraciło dużą część goryczki i pomimo sporego chmielenia jest dość łagodne. Z racji zbliżających się wypadów w teren zabutelkowałem 20x0,5szkło , 2x1,5L PET, 1x2L PET.
Porter został pomierzony Blg spadło w ciągu tygodnia o jeden punkt do 13, robię mały starter ratunkowy z WYEAST 3787 Trappist High Gravity i zadam do piwa, niestety mam małą ilość tych drożdży i wypadałoby namnożyć. Proszę o parady, szkoda było by zepsuć porterka.Leave a comment:
-
Przelałem dziś Portera na cichą, Blg spadło do 14 trochę maławo, natleniłem więc i zobaczę za tydzień czy są postępy (mile widziane porady - to mój pierwszy porter).
Gorzki Ciemniak zszedł do 4 Blg i cichaczem tydzień w wiaderku posiedzi.
Smak portera kojarzy się z jakimś syropem palono chmielowym z procentową nutką.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumWOWNiezły balling. Moje gratulacje
(zostawisz mi butelczynę na Żywcową
)
, przypomnij się przed giełdą .
Leave a comment:
-
WOWNiezły balling. Moje gratulacje
(zostawisz mi butelczynę na Żywcową
)
Leave a comment:
-
Warka 10 Porter
Zasyp:
6 kg słodu pilzneńskiego
1 kg monachijskiego
0,4 kg karmel domowy
0,3 kg słód palony żywiecki
Drożdże: gęstwa Wlp 550 Belgian Ale
Chmiele:
Porter - 40 g marynki, 30g lubelskiego na 12 litrów
Ciemne - 50g marynki, 16g lubelskiego + 10 marynki na 16 litrów.
Zacieranie:
Woda na 30*C zasyp wszystkich słodów.
Podgrzanie do 64*C przerwa 20 minut.
Podgrzanie do 73*C przerwa 45 minut.
Podjazd do 77*C, wyjęcie mieszadła i zatopienie filtrownicy.
Filtrowanie zajęło mi chyba ze 4 godziny, złoże siadało i nie chciało lecieć. Chyba 7,7 kg na 20 litrowy gar to ciut za dużo.
Pierwszy filtrat szedł 27,5 Blg, całość portera ustawiłem na 25BLG przy 12 litrach, dodatkowo wyszło 16 litrów ciemnego 13Blg.
Ciemne już się pieni, porter niemrawo zaczyna.Leave a comment: