Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.
    Masz rację to super drobny chmiel, zapewnia chmielenie na zimno a więc jest pozytywnie jak sobie dobrze wytłumaczę .

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda
    IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda
    To natura jest tak piękna, to cud fermentacji

    Leave a comment:


  • miksiok
    replied
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Takie jakieś pół na pół wyszło

    Pachnie pięknie całe
    Attached Files
    Last edited by mark33; 22-07-2008, 15:22.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Tym razem tylko jedna fotka obrazująca wyssanie całości nachmielonej granulatem brzeczki.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fiołkowe - warka 21

    Zasyp:
    Pilzneński - 6000 g
    Biscuit - 250 g
    Płatki owsiane błyskawiczne - 800 g
    Puszka ekstraktu WES ciemne 500g

    Zacieranie:
    zasyp do wody o temperaturze 35*C -> 10 minut przerwy
    64*C -> 45 minut
    73*C -> 45 minut
    78*C -> i do filtracji
    Kurna 4 godziny ciurkało trzeba śrutownik poprawić lub zmienić

    Chmielenie:
    Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
    Marynka 30g w 40 minucie
    Lubelski 30g w 20 minucie

    Drożdże :
    Gęstwa S-23 jakieś pół paczki z zeszłego roku
    Weisbier-trockenhefe jakieś pół paczki z zeszłego roku

    Wyszło około 40 litrów 12,5 Blg.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.
    Kufelek oświaty został wzniesiony kilkukrotnie , z zachowaniem należytego umiaru co by nauka nie poszła w las.
    W końcu uczeń musi opanować pełen zakres materiału

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    (...) kolegę mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
    Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kurna jak fajnie pachnie chmielem - jestem szczęśliwy bo filtracja szła bardzo wolno (4godziny) zachciało mi się płatków owsianych dawać 800 gram. Całość opiszę chyba jutro dziś jakoś mnie się nie chce.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
    No nareście
    Tyż się cieszę, trwa przerwa scukrzająca i kolege mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
    Last edited by mark33; 19-07-2008, 11:18.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.
    No nareście

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolega Marek już nie warzy?
    Mam nadzieję, że to tylko przerwa.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Kolega Marek już nie warzy?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎