Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.
    Masz rację to super drobny chmiel, zapewnia chmielenie na zimno a więc jest pozytywnie jak sobie dobrze wytłumaczę .

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda
    IMO z lewej strony jest ciut cieplej. A to ciemne to chyba chmieliny.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda
    To natura jest tak piękna, to cud fermentacji

    Leave a comment:


  • miksiok
    replied
    Działanie drożdży? Czy efekt Photoshopa? ;P
    Ciekawie to wygląda

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Takie jakieś pół na pół wyszło

    Pachnie pięknie całe
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-07-22, 16:22.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Tym razem tylko jedna fotka obrazująca wyssanie całości nachmielonej granulatem brzeczki.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fiołkowe - warka 21

    Zasyp:
    Pilzneński - 6000 g
    Biscuit - 250 g
    Płatki owsiane błyskawiczne - 800 g
    Puszka ekstraktu WES ciemne 500g

    Zacieranie:
    zasyp do wody o temperaturze 35*C -> 10 minut przerwy
    64*C -> 45 minut
    73*C -> 45 minut
    78*C -> i do filtracji
    Kurna 4 godziny ciurkało trzeba śrutownik poprawić lub zmienić

    Chmielenie:
    Marynka 40g w zerowej godzinnego warzenia
    Marynka 30g w 40 minucie
    Lubelski 30g w 20 minucie

    Drożdże :
    Gęstwa S-23 jakieś pół paczki z zeszłego roku
    Weisbier-trockenhefe jakieś pół paczki z zeszłego roku

    Wyszło około 40 litrów 12,5 Blg.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.
    Kufelek oświaty został wzniesiony kilkukrotnie , z zachowaniem należytego umiaru co by nauka nie poszła w las.
    W końcu uczeń musi opanować pełen zakres materiału

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    (...) kolegę mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
    Mam nadzieję nie z lenistwa ten pomocnik i nie ze starości ino z powołania aby nieść kaganek (kufelek) oświaty.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kurna jak fajnie pachnie chmielem - jestem szczęśliwy bo filtracja szła bardzo wolno (4godziny) zachciało mi się płatków owsianych dawać 800 gram. Całość opiszę chyba jutro dziś jakoś mnie się nie chce.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    No nareście
    Tyż się cieszę, trwa przerwa scukrzająca i kolege mam co dzielnie miesza i się wprawia w piwowarstwo.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-07-19, 12:18.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.
    No nareście

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś wielki dzień - będzie pachniało słodem i chmielem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Kolega Marek już nie warzy?
    Mam nadzieję, że to tylko przerwa.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Kolega Marek już nie warzy?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...