Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Przelałem 2 fermentor na cichą bulgoty spadły do 3, słodkości spadły do poziomu normalnego, pięknie wypłynęła mocna goryczka - jestem zadowolony
    A już się bałem, że nawarzyłem i będę musiał sam wypić .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    O nie dopisałem do receptury palonego żywieckiego dokładnie 320 gram.

    Wczoraj późnym wieczorkiem przelałem jeden fermentor z warki 26 na cichą do dymiona, uzystkana śweża gęstwa zasiliła warkę 27 oraz słoik dla Sławczana .
    Pomiar BLG wskazał 5 myślę, że do 3 zejdzie bo coś za słodkie jak na mój słodkolubny gust.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 27 - Słodowe ciemne

    Zasyp:
    Pilzneński - 5500 g
    Karmelowy - 320 g
    Carafa III - 62g


    Zacieranie po angielsku (na lenia):
    zasyp do wody o temperaturze 70*C
    całość ustaliła się na 62*C
    do piekarnika na 5 godzin doszło do 67 *C (kilka razy pyknąłem z grzałki górnej ,ze dwa razy z dolnej, raz zamieszałem całość)
    podgrzanie do 78 stopni C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
    Filtracja 60 minut.

    Chmielenie:
    Lubelski 50g od początku warzenia (innego nie miałem)

    Drożdże :
    Saflager S-23 gęstwa z poprzedniej warki (wieczorem przeleję na cichą to od razy zadam drożdżami)

    Wyszło 30 litrów 12 BLG

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Słody ześrutowanie na jutro będzie czarne po angielsku zacierane tak z 5 godzin
    Mam urlop i klika spraw do załatwienia ale jest gęstwa, są chęci i zona ma dyżur do 18 to jak tu piwa nie uwarzyć

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warzenie na cztery fajery, bo gar wielki i brzeczki po brzegi.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 26 Lutniowe

    Zasyp:
    Pilzneński - 7800 g
    Karmelowy - 400 g

    Zacieranie infuzyjne:
    zasyp do wody o temperaturze 45*C
    powolne pogrzanie do 64 z 30 minut
    64 stopnie C-> 30 minut
    podgrzanie do 73 stopni C ~ 10 minut
    73 stopnie -> 30 minut
    78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
    Filtracja 60 minut.

    Chmielenie:
    Marynka 50g do połowy filtratu o temperaturze około 70 stopni
    Marynka 50g w 30 minucie
    Marynka 12g w 50 minucie godzinnego warzenia

    Drożdże :
    Saflager S-23
    Zadanie w temperaturze 20*C.

    Wyszło około 44 litry 13 Blg do fermentacji, z błotem chmielowym wylałem z 2 litry.
    Wydajność dobra 73%

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jesienny Lager doczekał się rozlewu, całość poszła w szkło 1x3L, 3x1L, 2x0,7L, 25x0,5 litra. Odfermentowało do 3 blg z 14,5.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 25 po 9 dniach burzliwej w 14*C odfermentowała z 14 do 3,5Blg. Smak obiecujący goryczka konkretna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-25, 17:54.

    Leave a comment:


  • kot_z_cheshire
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    No i dochowałem się kwasa warka 24 cała w kanał
    Za bardzo ją wąchałeś....

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i dochowałem się kwasa warka 24 cała w kanał

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Fermentor wyniosłem z samego rana, przed chwilą byłem po piwka i nawąchałem się cudownego zapachu. Będę chodził wąchać

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Cały browar wyniosłeś? Wszystkie gary, chłodnicę, fermentory, śrutownik, itd...
    Docelowo tak, śrutownik został wymaga przeglądu. Fermentor poleci jak ruszy fermentacja.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Browar wyniesiony do piwnicy,
    Cały browar wyniosłeś? Wszystkie gary, chłodnicę, fermentory, śrutownik, itd...

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zasyp:
    Pilzneński - 5600 g
    Karmelowy - 180 g

    Zacieranie na lenia:
    zasyp do wody o temperaturze 67*C
    2 godziny -> 67 -60*C
    78*C -> do filtracji -> 10 min na utworzenie złoża
    Filtracja 30 minut.

    Chmielenie:
    Marynka 35g w zerowej godzinnego warzenia
    Marynka 35g w 30 minucie
    Lubelski 16g w 50 minucie godzinnego warzenia

    Drożdże :
    Saflager S-23
    Zadanie w temperaturze 20*C.

    Wyszło około 21 litrów 14,5 Blg.

    Browar wyniesiony do piwnicy,

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Poszło w szkło , blg 2,5 , smak chmm jak na zlocie tylko jeszcze młodsze.
    Zacieranie na lenia wyszło ok, piwko odfermentowało. Jeszcze śrutowanie a jutro zacieram od rana lagera.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...