Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    jaką masz temp w pomieszczeniu z fermentatorem ?
    Coś koło 22*C i zaraz wynoszę do piwnicy tam jakieś 17*C.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    jaką masz temp w pomieszczeniu z fermentatorem ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 22 - Ale czarne

    Zasyp:
    Pilzneński - 5000 g
    Karmelowy - 250 g
    Palony żywiecki - 350 g
    Carafa III - 130g

    Zacieranie:
    zasyp do wody o temperaturze 35*C
    53*C -> -> 10 minut przerwy
    64*C -> 35 minut
    73*C -> 55 minut
    78*C -> 5 minut i do filtracji

    Chmielenie:
    Marynka 50g w zerowej 2 godzinnego warzenia
    Lubelski 20g w 50 minucie

    Drożdże :
    Safbrew T-58

    Wyszło około 26 litrów 12 Blg.

    Obecnie pięknie fermentuje pod czapą piany.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś warzenie dostępne w Skype, jeżeli ktoś ma ochotę pogadać podczas warzenia o warzeniu i nie tylko zapraszam. Obecnie prezerwa 53*C -> 10minut.

    Leave a comment:


  • pirackamuza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Na listopad trza coś mieć
    A słusznie, słusznie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Słody pośrutowane, palony żywiecki zostanie wygotowany w osobnym garnku.
    Uzyskany ekstrakt po odstaniu zostanie dodany do filtracji (lub jak ładnie się odstoi do warzenia).

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
    No to miło, że browar znowu ruszył
    Na listopad trza coś mieć

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukaszdz
    No i dobrze wiedziec, ze w miescie jest taki ekspert
    Ekspert ze mnie jak z koziej du.. trąbka, jak chcesz zobaczyć warzenie z bliska zapraszam w sobotę wczesnym popołudniem. Daj znać na PW.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-08-01, 16:25. Powód: brak ogonka w trąbce

    Leave a comment:


  • lukaszdz
    replied
    Gratuluje wareczek

    Milo sie cos takiego czyta planujac swoje pierwsze warzenia

    No i dobrze wiedziec, ze w miescie jest taki ekspert

    Leave a comment:


  • pirackamuza
    replied
    No to miło, że browar znowu ruszył

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Plany na sobotę 27 litrów czarnego ejla 12 blg przy zasypie 5000g pilzneński, 250g karmelowy, 350g palony żywiecki. Zakładana wydajność 64,8%. Słody poważone jutro śrutowanie a w sobotę warzenie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem na cichą, odfermentowało do 3 blg. Wyniosłem do piwnicy 16*C dobrze mu zrobi.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    I po robocie.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdż w pełnej furii.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przebieg fermentacji - czyli kilka kadrów z życia drożdża
    Attached Files

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...