Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć



    Dziś rano dramatycznie szukając weny twórczej w Twoim wątku trafiłem na to zdanie no i uśmiałem się do łez oczywiście wspominając naszą rozmowę o stanie Twojej piwniczki
    Tak myślę że ustawiłeś mi dzień na tak, muszę Ci się jakoś odwdzięczyć
    No cóż dla mnie to smieszne nie jest, że piwo wyszło. Ale dobre piwa tak mają i nic na to nie poradzę.
    Można mniej rozdawać ale ja chyba nie umiem jechać gdzieś bez piwa
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-10-21, 12:46.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Będzie coś gęstszego na święta
    Dziś rano dramatycznie szukając weny twórczej w Twoim wątku trafiłem na to zdanie no i uśmiałem się do łez oczywiście wspominając naszą rozmowę o stanie Twojej piwniczki
    Tak myślę że ustawiłeś mi dzień na tak, muszę Ci się jakoś odwdzięczyć

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    W końcu zabutelkowałem warkę 33, US-05 odfermentowały do 2,5 blg, S-33 zostały na 4 blg.
    Smaki piw z tej samej brzeczki zupełnie różne, na S-33 łagodne słodowe i mętne , na US-05 wytrawne chmielowe i klarowne.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 33 przelana na cichą US-05 zeżarły do 3,5 blg a S-33 do 4blg. Smak obu zielonych piw prawidłowy i zdecydowanie różny. US-05 rzeźkie bardziej goryczkowe, S-33 łagodne i zdecydowanie mniej klarowne ( no mówiąc szczerze wcale )

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro
    Pytanie: 1/3 saszetki suchych po standardowej hydratyzacji czy przez jakiś starter? Czy mniejsza ilość drożdży wydłuża burzliwą?
    Zadałem w formie posypki , jeżeli drożdże są świeże spokojnie się namnożą. S-33 już wytworzyły piękną pianę a minęło 12 godzin od zadania, US-05 się ociągają (termin ważności do maja 2009) ale do wieczora powinny ruszyć. Czas fermentacji wydłuży się o te 24 godziny nie robi to jednak żadnej różnicy. Trzeba jednak pamiętać, że piwo lekkie 12Blg (nie 22blg np. porter) temperatura sprzyjająca (obecnie 21*C) czyli warunki dla drożdża idealne.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • admiro
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Drożdże zadane w 25*C po 1/3 saszetki: S-33 do 23Litrów oraz US-05 do 22Litrów.
    Pytanie: 1/3 saszetki suchych po standardowej hydratyzacji czy przez jakiś starter? Czy mniejsza ilość drożdży wydłuża burzliwą?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Tradycyjnie mały wgląd do warzelni

    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.


    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 33 - nazwa robocza Polske Ale

    Skład:
    pilzneński Litovel - 7400g
    pszeniczny Litovel - 1000g
    karmelowy Baltic Malt - 3500g
    chmiele:magnum, marynka, lubelski

    Zacieranie na lenia: zasyp 50*C podgrzanie do 64 (godzinka na obiad u rodziców) temp. spadła do 60,
    podgrzanie do 73 -> 2 godziny (na kawę i lody ) , podgrzanie do 78*C i filtracja.

    Chmielenie:

    0' 40g Magnum 15 a.
    30' 15g Marynki 8,4 a.
    45' 15g Lubelski 3.5 a.
    IBU około 42

    Drożdże zadane w 25*C po 1/3 saszetki: S-33 do 23Litrów oraz US-05 do 22Litrów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-08-09, 10:04.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    No to myślę,że sie podzielisz?
    Najchętniej to bym się wymienił ale upomnij się przed zlotem to opisze kapsel dla Ciebie.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    No dobra miałeś rację - jest dobre. Co prawda młodziak jeszcze ale fajne jest.
    No to myślę,że sie podzielisz?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Zastanawiają mnie te śliwki.Chyba będzie dobra jak każde twoje piwo.
    No dobra miałeś rację - jest dobre. Co prawda młodziak jeszcze ale fajne jest.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Troszkę poczytałem i jako zupełny amator w cydrach mogę powiedzieć tylko tyle, że piwne drożdże dadzą radę. Warunkiem jest nastawienie Cydru lekkiego, aby dany szczep drożdży dał radę. Danstary dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu wiec się nadadzą.

    Leave a comment:


  • Axarath
    replied
    To w takim razie czekam na relacje jeśli chodzi o Cydr jako że też mam w planach bo zalega mi sporo domowego soku jabłkowego (że tak powiem po babci)
    w zsypie i jakoś po prostu tylko leży bo nikt za bardzo pić go nie chce
    drożdżaki są siakieś specjalne do cydru ...
    ale jako że chce przetestować odzyskanie Nottinghamów to ciekaw byłem czy ktoś już robił coś takiego z piwnymi żyjątkami.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Beer or no too Beer - CYDR

    Wiem, wiem to nie jest piwo nie nadałem nr warki bo nawet warzone ani ważone nie było, ale kiedyś na wszystko nadające się do picia mówiono piwo.
    Wykonałem zamiast na śrutowniku to na sokowirówce, zadałem drożdże piwne S-05 (najstarsze w lodówce) i fermentor mam z rurką bulgotką.

    U babci na wsi mnóstwo papierówek pospadało, więc zebrałem 2 pełne fermentory i eksperymentuję . Sok miał 10 blg 16 litrów więc wzmocniłem o 2 kg cukru w 4 litrach wody.

    Dodatkowo "naprawiłem" wkurzające mnie zatrzaski przy fermentorach (na razie 2szt.) obcinając całą krawędź zatrzaskową. Teraz łatwiej się myje i się nie zatrzaskuje a lekko domyka do końca.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dziś Pszeniczka #31 powędrowała do butelek blg zeszło do 5 (zacierane na słodko) mam nadzieję, że niżej już nie zejdzie do refermentacji 3g cukru na 0,5 .
    Pszeniczka rozdęła pety na maxa, denka okrągłe a etykiety (oryginalne) z pół centymetrowej zakładki robią pół centymetrową szczelinę, wysycenie wiadomo jakie (najbliższe prawdzie określenie - zabójcze) całe szczęście całość w petach i można gazu popuścić ile się chce, jednak bardziej podoba mi się upuszczanie całości

    Kolejna pszenica na tych wściekłych drożdżach będzie z cichą fermentacją.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-07-14, 22:16.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...