Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Końcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Po prawie 3 tygodniach cichej warka 35 poszła w butle, trochę w szkło 28 butelek, reszta w pety 17 dwulitrowych, jedna litrówka i półlitrówka. Piwko smaczne

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak byłeś we wojsku, to zrób se buzałę.
    Byłem i wiem co się stanie wybuzuje bezpieczniki. Buzała do wody i tylko do wody.

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33
    Grzałki nawet nie mam, miałem problem
    Jak byłeś we wojsku, to zrób se buzałę.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 35 przelana na cichą smak obu piw wystarczająco różny T-58 wyciągnęły bardziej chmiel, S-04 bardziej słodowe z nutą pszenicy. Oba piwa zeszły do ~3,5 BLG. Wyniosłem do piwnicy na kilka dni 14*C dobrze im zrobi.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć
    Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną
    Grzałki nawet nie mam, miałem problem bo brzeczka zbytnio wystygła przez długą filtrację. Mogłem przełożyć zacier do wiadra z kranikiem i od razu filtrować do gara warzelnego, było by OK. Ale się nie chciało i się zesrało. Zawsze tak robiłem ale coś mnie wczoraj diabeł podkusił zanurzeniową do zaciernej włożyć

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć
    Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć

    Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
    Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)
    Oj trzeba bo apetyt wielki u mnie i rodzina spragniona domowych wyrobów.

    Dziś zadałem drożdżaki bo wczoraj sił starczyło tylko do wyniesienia gorącej brzeczki na balkon. Zeszło mi w browarze 14 godzin, od przeróbki mieszadła, śrutowania, kłopotów z filtracją (rurka ponacinana a później oplot), dodatkowo zagotowanie chłodnej brzeczki zajęło chyba ze 2,5godziny. Trzeba przejść na taboret bo się wykończę.
    Last edited by mark33; 01-05-2011, 14:44.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
    Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Skład:

    pilzneński 9900g
    carahell 100g
    aroma 250g
    pszeniczny 500g


    marynka 100g
    hersbucker 30g[/QUOTE]

    Zacieranie:

    35*C → 25 minut (spacer z psem)
    64*C → 30 minut
    73*C → 40 minut
    78*C → 10 minut

    Chmielenie:
    60 minuta → 70g marynki 8 ak.
    30 minuta → 30g marynki
    10 minuta → 30g hersbrucker 3,4 ak.

    Drożdże:
    S04 i T-58 2 fermentory, 13 blg wyszło przed chmieleniem przy około 48 litrach.
    Last edited by mark33; 30-04-2011, 21:18.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ręcznie kute śmigło (z kawałka rurki miedzianej) do większego mieszadła sprawdzone w boju działa jak chciałem.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 35 - Ale umajone

    Skład:

    pilzneński 9900g
    carahell 100g
    aroma 250g
    pszeniczny 500g


    marynka 100g
    hersbucker 30g
    Last edited by mark33; 30-04-2011, 15:50.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś całkiem wolne mam więc od 9:00 otworzyłem browar , uściślając przyniosłem graty z piwnicy. Ale jakoś lenia miałem na mieszanie w zacierze więc ze 2,5 godziny modyfikowałem mieszadło z gara 20 litrowego do 50 litrowego. Obecnie się filtruje i widzę, że mogę się spokojnie zająć forumową dokumentacją

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
    Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.
    Co ciekawe druga butelka była wzorowa pod względem gazu, czyżby transport, aż tak wzburzył zawartość pierwszej butelki? Czy może dodatkowe kilka dni w lodówce naprawiły drugie. Problemu nie ma piwo zostało wypite

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć.

    Marek trzeba było nalewać jak mojego pszenicznego koźlaka ;-) Tylko zamiast 2,5 l podstawić garnek 5 l
    Był kapslowany a to wymaga innej techniki i dużego refleksu. O ile pamiętam myłem szafkę nad zlewozmywaniem w kuchni

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎