
Markowe domowe
Collapse
X
-
Końcowe pomiarywykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.
-
Po prawie 3 tygodniach cichej warka 35 poszła w butle, trochę w szkło 28 butelek, reszta w pety 17 dwulitrowych, jedna litrówka i półlitrówka. Piwko smaczneLeave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33Grzałki nawet nie mam, miałem problemLeave a comment:
-
Warka 35 przelana na cichą smak obu piw wystarczająco różny T-58 wyciągnęły bardziej chmiel, S-04 bardziej słodowe z nutą pszenicy. Oba piwa zeszły do ~3,5 BLG. Wyniosłem do piwnicy na kilka dni 14*C dobrze im zrobi.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Cześć
Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektrycznąLeave a comment:
-
Dziś zadałem drożdżaki bo wczoraj sił starczyło tylko do wyniesienia gorącej brzeczki na balkon. Zeszło mi w browarze 14 godzin, od przeróbki mieszadła, śrutowania, kłopotów z filtracją (rurka ponacinana a później oplot), dodatkowo zagotowanie chłodnej brzeczki zajęło chyba ze 2,5godziny. Trzeba przejść na taboret bo się wykończę.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-05-01, 15:44.Leave a comment:
-
Cześć
Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)Leave a comment:
-
Skład:
pilzneński 9900g
carahell 100g
aroma 250g
pszeniczny 500g
marynka 100g
hersbucker 30g[/QUOTE]
Zacieranie:
35*C → 25 minut (spacer z psem)
64*C → 30 minut
73*C → 40 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
60 minuta → 70g marynki 8 ak.
30 minuta → 30g marynki
10 minuta → 30g hersbrucker 3,4 ak.
Drożdże:
S04 i T-58 2 fermentory, 13 blg wyszło przed chmieleniem przy około 48 litrach.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-04-30, 22:18.Leave a comment:
-
-
Dziś całkiem wolne mam więc od 9:00 otworzyłem browar, uściślając przyniosłem graty z piwnicy. Ale jakoś lenia miałem na mieszanie w zacierze więc ze 2,5 godziny modyfikowałem mieszadło z gara 20 litrowego do 50 litrowego. Obecnie się filtruje i widzę, że mogę się spokojnie zająć forumową dokumentacją
Leave a comment:
-
Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkętak piwa jeszcze nie nalewałem.
Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: