Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Końcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.
-
-
Po prawie 3 tygodniach cichej warka 35 poszła w butle, trochę w szkło 28 butelek, reszta w pety 17 dwulitrowych, jedna litrówka i półlitrówka. Piwko smaczne
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziJak byłeś we wojsku, to zrób se buzałę.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33Grzałki nawet nie mam, miałem problem
Leave a comment:
-
-
Warka 35 przelana na cichą smak obu piw wystarczająco różny T-58 wyciągnęły bardziej chmiel, S-04 bardziej słodowe z nutą pszenicy. Oba piwa zeszły do ~3,5 BLG. Wyniosłem do piwnicy na kilka dni 14*C dobrze im zrobi.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną
Leave a comment:
-
-
Cześć
Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)
Dziś zadałem drożdżaki bo wczoraj sił starczyło tylko do wyniesienia gorącej brzeczki na balkon. Zeszło mi w browarze 14 godzin, od przeróbki mieszadła, śrutowania, kłopotów z filtracją (rurka ponacinana a później oplot), dodatkowo zagotowanie chłodnej brzeczki zajęło chyba ze 2,5godziny. Trzeba przejść na taboret bo się wykończę.Last edited by mark33; 01-05-2011, 14:44.
Leave a comment:
-
-
Cześć
Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)
Leave a comment:
-
-
Skład:
pilzneński 9900g
carahell 100g
aroma 250g
pszeniczny 500g
marynka 100g
hersbucker 30g[/QUOTE]
Zacieranie:
35*C → 25 minut (spacer z psem)
64*C → 30 minut
73*C → 40 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
60 minuta → 70g marynki 8 ak.
30 minuta → 30g marynki
10 minuta → 30g hersbrucker 3,4 ak.
Drożdże:
S04 i T-58 2 fermentory, 13 blg wyszło przed chmieleniem przy około 48 litrach.Last edited by mark33; 30-04-2011, 21:18.
Leave a comment:
-
-
-
Dziś całkiem wolne mam więc od 9:00 otworzyłem browar , uściślając przyniosłem graty z piwnicy. Ale jakoś lenia miałem na mieszanie w zacierze więc ze 2,5 godziny modyfikowałem mieszadło z gara 20 litrowego do 50 litrowego. Obecnie się filtruje i widzę, że mogę się spokojnie zająć forumową dokumentacją
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziCzernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć.
Marek trzeba było nalewać jak mojego pszenicznego koźlaka ;-) Tylko zamiast 2,5 l podstawić garnek 5 l
Leave a comment:
-
Leave a comment: