Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bielok
    replied
    Cześć
    Coś Ci leniuchują te drożdże

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Minęły 2 tygodnie pomiar wskazał blg 5 w jednym fermentorze w drugim 7 , piwo choć młode już smaczne .
    Dam mu jeszcze tydzień i na cichą.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdże zadane w formie posypki, przy pierwszych oznakach fermentacji wyniosę do piwnicy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dortmunder Export #40

    Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
    Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa

    Skład:
    Słód pilzneński Litowel 8000g
    Słód carahell 160g
    Chmiel marynka 45g
    lubelski 100g
    hersbrucker 70g


    Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
    64*C -> 40min
    73*C -> 40min
    78*C -> 10min

    Filtracja około 1,5 godziny.
    Chmielenie godzinne:
    60min marynka
    30 min lubelski
    10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
    Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Koźlak urodzinowy zmierza w stronę lambika na szczęście nie wiele zostało.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
    Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Teraz tylko trzeba dać na msze żeby się zdążyło nagazować do imprezy

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    A co wypiłem to moje
    Ja też mam ubytki, ale tego nie ma co liczyć tylko jako odparowanie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pils urodzinowy zabutelkowany (ja też ) smaczny skubaniec Wyszło tego 3 skrzynki, 3 pety 2 litrowe , 5 litrowych, 6-pak plastikowy ale butelki szklane, duża flaszka 3 litrowa i mniejsza 1,5 litra. A co wypiłem to moje

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pils przelany na cichą, blg w obu fermentorach równo 3, młode piwo fajnie pachnie i smakuje. Jest tak zimne, że ilość rozpuszczonego co2 jest wyczuwalna na języku.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wyniosłem puste słoje do piwnicy przy okazji nie omieszkałem powąchać (wali jajami ), obadać okienko i temperaturę (10*C). Wszystko na dobrej drodze do

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Masz ten magnetyzm
    Coś w tym jest, mnie też ten watek nadal przyciąga, jestem z zelaza

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kuźwa ktoś mi okienko w piwnicy otworzył, temperatura spadła do 6*C. Normalnie śruby wkręcę i fejsa objiję
    przecież wiadomo, że fermentacja rzecz święta. Może jakieś info zmaluje, typu "Nie otwierać - fermantacja w toku"

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Masz ten magnetyzm
    Prędzej elektromagnes bo jak wiadomo mam elektrobzika

    Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.
    Last edited by mark33; 10-02-2012, 19:54.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Masz ten magnetyzm

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎