Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bielok
    replied
    Cześć
    Coś Ci leniuchują te drożdże

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Minęły 2 tygodnie pomiar wskazał blg 5 w jednym fermentorze w drugim 7 , piwo choć młode już smaczne .
    Dam mu jeszcze tydzień i na cichą.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdże zadane w formie posypki, przy pierwszych oznakach fermentacji wyniosę do piwnicy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dortmunder Export #40

    Z nowości sprzętowych w browarze garnek lidlowski z wbudowaną filtrownicą i mieszadłem sterowane cyfrowo. Do poprawy mieszadło zmiejszenie śmigła ze wzgledu na filtrownicę zaowocowało słabym mieszaniem, dospawam w połowie drugie śmigło będzie dobrze.
    Do rzeczy a właściwie do piwa, warzenia piwa

    Skład:
    Słód pilzneński Litowel 8000g
    Słód carahell 160g
    Chmiel marynka 45g
    lubelski 100g
    hersbrucker 70g


    Zacieranie zasyp do wody 50*C później przerwy:
    64*C -> 40min
    73*C -> 40min
    78*C -> 10min

    Filtracja około 1,5 godziny.
    Chmielenie godzinne:
    60min marynka
    30 min lubelski
    10 min 35g hersbrucker pozostałe 35g do jednego z fermentorów. Studzenie siłami natury.
    Wyszło około 40L 13,5 blg. Drożdżaki będą S-23.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Koźlak urodzinowy zmierza w stronę lambika na szczęście nie wiele zostało.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    E tam zaraz na msze postoi w cieplejszym i będzie, zresztą już nie jest źle bo zimne dużo Co2 przyjęło.
    Adamie analogicznie do przysłowia "Dobry kucharz głodny nie chodzi" trzeba by uszyć nasze przysłowie "Dobry piwowar spragniony nie chodzi" Jest tez " Dobry kucharz -dobry lekarz" co też się ładnie przekłada na domowe piwo, znaczy że zdrowie i lecznicze również

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć

    Teraz tylko trzeba dać na msze żeby się zdążyło nagazować do imprezy

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    A co wypiłem to moje
    Ja też mam ubytki, ale tego nie ma co liczyć tylko jako odparowanie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pils urodzinowy zabutelkowany (ja też ) smaczny skubaniec Wyszło tego 3 skrzynki, 3 pety 2 litrowe , 5 litrowych, 6-pak plastikowy ale butelki szklane, duża flaszka 3 litrowa i mniejsza 1,5 litra. A co wypiłem to moje

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pils przelany na cichą, blg w obu fermentorach równo 3, młode piwo fajnie pachnie i smakuje. Jest tak zimne, że ilość rozpuszczonego co2 jest wyczuwalna na języku.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wyniosłem puste słoje do piwnicy przy okazji nie omieszkałem powąchać (wali jajami ), obadać okienko i temperaturę (10*C). Wszystko na dobrej drodze do

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Masz ten magnetyzm
    Coś w tym jest, mnie też ten watek nadal przyciąga, jestem z zelaza

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kuźwa ktoś mi okienko w piwnicy otworzył, temperatura spadła do 6*C. Normalnie śruby wkręcę i fejsa objiję
    przecież wiadomo, że fermentacja rzecz święta. Może jakieś info zmaluje, typu "Nie otwierać - fermantacja w toku"

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Masz ten magnetyzm
    Prędzej elektromagnes bo jak wiadomo mam elektrobzika

    Z piwnicznych wieści, zamieniłem fermentory miejscami, ten bardziej na środku szybciej ruszył i ma chyba trochę cieplej, po zamianie szanse troszkę wyrównałem. Temperatura 8*C.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2012-02-10, 20:54.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Masz ten magnetyzm

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...