Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bielok
    replied
    Cześć.

    Marek trzeba było nalewać jak mojego pszenicznego koźlaka ;-) Tylko zamiast 2,5 l podstawić garnek 5 l

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    To tak, jak by lody z maszyny.
    Lody koźlakowe o czosnkowych słyszałem ( amerykańskim festynie czosnku).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    To tak, jak by lody z maszyny.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jak byś bitej śmietany nalewał
    Całe szczęście wracała ta "śmietana" do piwnej postaci, od połowy butelki dało się otworzyć i normalnie nalać. Całe szczęście chciałem też skosztować tego piwa miałbym kuchnię lub co gorsza pokój do malowania .

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
    Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.
    Jak byś bitej śmietany nalewał

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
    Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przy wczorajszym butelkowaniu znalazłem w skrzynkach 2 butelki Czernidła ze śliwką, bardzo mnie to ucieszyło bo mama pytała o ciemne piwko a myślałem, że nie mam nic na stanie. Będzie się z czym wybrać na popołudniową kawkę

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć.

    Jeszcze trochę i degusacja
    Tylko się nagazuje i

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć.

    Jeszcze trochę i degusacja

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Poszło w butelki 3 skrzynki szkło 0,5 litra, szklana 3 litrówka, 2 pety 2 litrowe, 1 pet 1,5 litra, 10 petów litrowych, do brzucha litr
    Oba fermentory pomimo różnych szczepów drożdży stanęły na 2 blg.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć.



    Tam mierz żeby zostało coś do butelek ;-)
    Dużo jest powinno wystarczyć

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Oj, lubię jak młody piwowar zadowolony ze swej ciężkiej pracy

    Ja mimo że trochę warek mam za sobą to co chwila zaglądam do fermentorów.
    A czy drożdże ruszyły, który fermentor ładniejszą pianę ma, czy ładnie pachnie, kiedy zacznie kończyć fermentację i takie tam...
    A jak już w kegach to szybciutko małego podpinam żeby zobaczyć jakie wyszło i jak się zmieni w czasie leżakowania. Później potrafię całkiem o nim zapomnieć aż się dziwię jak w kącie znajdę takie, którego już nie było /na przykład wczoraj /
    Też lubię to wszystko

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Nie wiem kto mnie powstrzyma przed jutrzejszym pomiarem ależ to dobre
    Tam mierz żeby zostało coś do butelek ;-)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Oj, lubię jak młody piwowar zadowolony ze swej ciężkiej pracy

    Ja mimo że trochę warek mam za sobą to co chwila zaglądam do fermentorów.
    A czy drożdże ruszyły, który fermentor ładniejszą pianę ma, czy ładnie pachnie, kiedy zacznie kończyć fermentację i takie tam...
    A jak już w kegach to szybciutko małego podpinam żeby zobaczyć jakie wyszło i jak się zmieni w czasie leżakowania. Później potrafię całkiem o nim zapomnieć aż się dziwię jak w kącie znajdę takie, którego już nie było /na przykład wczoraj /

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wykonałem pomiary blg, fermentor zadany W 34/70 zjechał z 14,2 do 5 , S-23 z 13 do 4. Smak obu młodziaków 9 dniowych fascynujący (po tak długiej przerwie) goryczka konkretna choć nie zabójcza pomimo blisko 60 IBU. Nie wiem kto mnie powstrzyma przed jutrzejszym pomiarem ależ to dobre

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...