Markowe domowe
Collapse
X
-
Ciekaw jestem dlaczego akurat na mnie trafiło, tylu znakomitych i wielokrotnie nagrodzonych piwowarów na forum. -
j.g./maxbax50Leave a comment:
-
Witam,trafiłem na twój blog szukając czegoś na temat warzenia piwa.Gratualcje przeczytałem dokładnie 23 strony dostępne do dziisiaj i powiem tobie że takiej lektury nie miałem przez ostatnie naście lat,albo i wiecej.gdyby to była książka to napewno wydałby na nią kilkadziesiąt zł i po przeczytaniu powiedział bym że to była bardzo dobra inwestycja.Kocham browarek,dotychczas zaopatrywałem się w kega 5ol,albo mniejsze i jakoś to było.Ale ciągle mam chcicę na coś z własnej ręki,mam możliwości techniczne,trochę sprzętu.Kiedyś udało mi się kupić 80<100 litrowy chermetycznie zamykany baniak ze stali nierdzewnejz dwoma deklami jeden okranowany drugi hermetyk.mam kuchnie polową wojskową,mały warsztacik na ogrodzie przy domu gdzie jest moje królestwo w którym latem z chłodzonej rozlewki płynie browar prosto do kufelka,brakuje tylko żeby był własnej roboty.Sory że zanudzam,ale cały dzię dzisiaj czytałem twoją książkę besceler,więc i mi się udzieliło trochę pomalować.Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych warkach,no i własnego browaru.
j.g./maxbax50Leave a comment:
-
Są oznaki fermentacjitemperatura otoczenia 9*C. Teraz tylko czekać , czekać, czekać.
Leave a comment:
-
Zadałem w 20*C, poczekam z 48 godzin. Najlepszy mój pils tak startował, długo ale wyszedł super.Leave a comment:
-
Cześć
Wyniosłeś do piwnicy?
Masz za karę!
Trzeba im było zrobić ciepły startLeave a comment:
-
Doba od zadania drożdżaków S-23, cisza 9*C chłodno. Trzeba się napić piwa "na wytrwałość"Leave a comment:
-
#38 Pils Urodzinowy
W końcu się udało uwarzyćtak za 5 dwunasta bo piwo na początek kwietnia przeznaczone.
Pilzneński - 10178g
Carahell - 150g
Marynka - 100g 65minut warzenia
Lubelski - 74g 35 minut
Żatecki - 100g 5 minut i po trochu do fermentorów
Przerwy standardowe wrocławskie 40/40 zasyp do 50*C, mash out 78*C i do filtracji.
Wyszło około 42 litry 15BLG rozcieńczyłem do 11,5 przy litrażu ~52.Leave a comment:
-
Pety zaczęły się nadymać nad podziw szybko, wyniosłem całość do piwnicy. Obecnie mam jakieś 12*C więc czas myśleć nad lagerkiem.Leave a comment:
-
Koźlak zabutelkowany, 5 blg zostało a w smaku i tak dość wytrawne, zobaczymy co z tego będzie za jakiś czas. Taki stoutowaty wyszedłLeave a comment:
-
Dziękuję bardzo!Pozdrowienia dla osiemnastolatka . Ja mam to już za sobą .
Leave a comment:
-
Cześć! Może moje pytanie będzie śmieszne . Opisując czasy chmielenia Marynkę dodajesz na początku czy na końcu gotowania?Czy czasy podałeś na zasadzie ustawionego minutnika od 60 do zera?Leave a comment:
-
Koźlak urodzinowy przelany na cichą blg 5, smakowo jakoś zbyt wytrawnie (mało słodkie, słaba treść) ale po degustacji młodego wina jabłkowego to wszystko smakuje inaczej(jabol ma 9blg) więc jeszcze bardzo słodki. Dziś muszę ocenić jeszcze raz co to wyszło
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: