Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Drugi koniec mieszadła z dedykacją dla Infam'a. Wbijana do rozgrzanej rurki stoczona nakrętka długości 11mm od rowerowej szczęki hamulcowej , nakrętka została zamrożona do wbijania, łatwo sobie wyobrazic co się stało po wyrównaniu temperatur. Sposób takiego montażu zagwarantował wymaganą osiowość zestawu. Oczywiście mieszadło kęci się w kierunku dokręcania osi a przeciwnym łatwo demontuje.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-22, 19:59.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Padło kilka zapytań o mieszadło, więc kilka fotek powinno zobrazować sposób jego wykonania. Mocowanie łopat śmigła specjalnie dla draco112
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wyniki poczynań ratunkowych są bardzo ładne, zawsze podoba mi się piana podczas burzliwej fermentacji. Tym razem tytuł mini sesji zdjęciowej to "Życie na Marsie"
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdżowe przygody - czyli początek zimy
    Po wczorajszym warzeniu zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze 22*C i zostawiłem całość do rana w kuchni, w piwnicy temperatura 14*C trochę zimnawo szczególne na start drożdży górnych.
    Wszystko wydawało się być opanowane tylko zapomniałem zamknąć okno w kuchni i rano brzeczka zamiast piany miała kilka bąbelków i temperaturę 16*C.
    Ogrzała się po kilku godzinach od zamknięcia okna, postawiona w ciepłym miejscu nad kaloryferem osiągając 19*C. Ponieważ ogrzewanie i mieszanie nie dało oczekiwanych efektów zrobiłem starter z saszetki S-04 i zadałem do fermentora.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 7 powoli kończy się studzić, po raz pierwszy zastosowałem szyszki chmielu, efekt wizualny bardzo ładny smakowy oceni się później. Problem był z fitracją szyszek po gotowaniu, tak bardzo przyzwyczaiłem sie do granulatu i opanowałem jego filtrację, że teraz łatwe w "obsłudze" szyszki dały mi się we znaki. Oczywiście wszystkie małe ''problemasy'' zostały na poczekaniu rozwiązane i jest OK.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nowe mieszadło spisało się bardzo dobrze, pracuje cały czas (oprócz przerw) na wolniejszym biegu przy 8V zasilania. Temperatura silnika w normie jakieś 40*C, pracuje zaskakująco cicho ledwie mruczy
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 7 : Jasne że pełne

    Zasyp:
    2,5 kg słodu pilneńskiego
    2 kg słodu monachijskiego
    Zacieranie:
    53*C na 10 minut
    65*C na 45 minut
    73*C na 10 minut
    po próbie jodowej podgrzanie do 78*C
    Chmielenie godzinne: 0 minuta 50 gram szyszek marynki, 50 minuta 30gram szyszek lubelskiego.
    Drożdże: gęstwa S-33 i US-56

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
    No widzisz - niepotrzebnie się czepiam.

    Kondensator prawdopodobnie wydłużyłby żywotność silnika - no ale za jak silnik kosztuje 10zł to nie ma się czym przejmować...

    Spoko, nie ma sprawy, poczytaj o termometrach i sterownikach to jest dopiero temat.

    Leave a comment:


  • mgrzemow
    replied
    No widzisz - niepotrzebnie się czepiam.

    Kondensator prawdopodobnie wydłużyłby żywotność silnika - no ale za jak silnik kosztuje 10zł to nie ma się czym przejmować...

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
    Aaaa to ja przepraszam. Kondensator warto dać tak czy inaczej - silnik będzie miał bardziej komfortowe warunki pracy. A bezpiecznik jak sama nazwa wskazuje dla bezpieczenstwa...
    Wpierw trzeba pomierzyć jaki prąd ciągnie mieszadło przy ruszaniu gęstego zacieru, spodziewam się kilkukrotnie wyższego niż znamionowy silnika, później dodać kilka procent zapasu i w końcu wyjdzie jaki bezpiecznik zastosować. Nie podejmuje się tego obliczać w teorii bo jak wiadomo, gdzie kończy się teoria zaczyna praktyka.

    Co do kondensatora od początku był przewidywany do wygładzenia tętniącego przebiegu, przy małych silniczkach jest wręcz niezbędny ponieważ wyczuwalne jest tzw. "buczenie" 50Hz przy pracy. Jednak próby ( obciążeniowe) poczynione na gotowym mieszadle nie wykazały podobnego efektu więc kondzior został odrzucony (duży jest ).

    Leave a comment:


  • mgrzemow
    replied
    Aaaa to ja przepraszam. Kondensator warto dać tak czy inaczej - silnik będzie miał bardziej komfortowe warunki pracy. A bezpiecznik jak sama nazwa wskazuje dla bezpieczenstwa...

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
    Hmm - jak podłączysz 220V przez takie trafo to dostaniesz 12V ale ZMIENNE. Żeby dostać stałe 12V (a takie jest w samochodzie), to musisz użyć jeszcze mostka prostowniczego i jakiegoś kondensatora na wyjściu. Przydałby się też bezpiecznik.

    A kto powiedział, że nie mam gretza po trafie ( bo ja nie, wydało mi sie to oczywiste ).
    Mostek jest 35A, a kondziora nie trzeba (sprawdzone empirycznie).

    Leave a comment:


  • mgrzemow
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Do zasilania: kupiłem trafo toroidalne 12V i jedyne 13A ( 150VA) tak na zapas na zaś.
    Hmm - jak podłączysz 220V przez takie trafo to dostaniesz 12V ale ZMIENNE. Żeby dostać stałe 12V (a takie jest w samochodzie), to musisz użyć jeszcze mostka prostowniczego i jakiegoś kondensatora na wyjściu. Przydałby się też bezpiecznik.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Niezłe.
    Daj znać jak się sprawdziło.
    A nawiasem mówiąc czy mógłbyś zdradzić kilka szczegółów? Czy jest tam przekładnia ślimakowa (skąd wziąłeś?), ile ma obrotów, jak zamocowałeć łopaty (wyważenie; spawanie?).
    Jedyny mankament to jak sądzę 12 VDC.

    Próby bojowe będą w przyszła sobotę. Przekładnia ślimakowa jest zintegrowana w module napędu wycieraczek. Co do obrotów powinny być dobre szczególnie pod obciążeniem. Spawania żadnego w kuchni nie odstawiałem , całość skręcana śrubkami , najtrudniej było wbić osiowo nakrętkę ( wcześniej stoczoną ) do rurki, ośki mieszadła.
    Mieszadło zamontowałem w wycięciu osi, miałem zastosować opaskę ściągającą, ale patent się nie sprawdził, więc przewierciłem oś na wylot razem z łopatą mieszadła i działa znakomicie. Jak potrzeba więcej szczegółów zrobię kilka fotek.
    Do zasilania: kupiłem trafo toroidalne 12V i jedyne 13A ( 150VA) tak na zapas na zaś.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-12, 21:24.

    Leave a comment:


  • Infam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dziś browar Markowe Domowe wzbogacił się o nowe mieszadło. Wykonane domowym sposobem w kuchni . Napęd pozyskano ze sprawdzonego mechanizmu od wycieraczek
    ( 10 zł na szrocie), łopaty mieszadła oraz oś są z nierdzewki, resza to alu. Moc ma potężną, próby bojowe planowany na przyszłą sobotę 19.11.
    Niezłe.
    Daj znać jak się sprawdziło.
    A nawiasem mówiąc czy mógłbyś zdradzić kilka szczegółów? Czy jest tam przekładnia ślimakowa (skąd wziąłeś?), ile ma obrotów, jak zamocowałeć łopaty (wyważenie; spawanie?).
    Jedyny mankament to jak sądzę 12 VDC.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...