Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Zgodnie z planem i etykietą dziś dzień butelkowania. Dekantacja do tanku pośredniego przebiegła sprawnie, 160g glukozy gotowanej w 0,5l wody, ostudzonej i dodanej do całości.
    Drożdże zebrane do słoiczka, a butelki nadal się moczą .

    P.S.
    Młode piwko, pyszne mocno goryczkowe idzie prosto do głowy , wypiłem 120 ml z pomiaru
    ( 5 Blg - 17L) im szczęśliwy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Podziękowania dla Borinka za to, że chciał moje nędzne etykiety za to, że mieszka
    w Czechach (będę się chwalił że ślę za granicę ) oraz za ogólną mobilizację która była bezwzględnie konieczna do powstania etykiety dla 5 warki.

    P.S.

    Etykiety będą dostępne na giełdzie w Tychach u dyrektora, założyciela browaru
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przelałem dziś na cichą, przy okazji pomierzyłem Blg, wyszło 6, próbka tradycyjnie została wypita. Smak zmienił się w ciągu 2 dni znacząco, miłą nutę grapefruitową zastąpiła cała nuta goryczy z dodatkiem posmaku alkoholowego, ogólnie idzie wypić
    Dość ciekawy wyszedł kolor tego piwa, zresztą sami zobaczcie.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Test 5 warki wykazał 6BLG po 5 dniach fermentacji, dalsze testy organoleptyczne wskazują na, mętność średnią, goryczkę dużą do średniej oraz smaczki grapefruitowe. Nie ma to jak fermentacja w paszczy piwowara, pełen odlot smakowy.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Piwa pszeniczne tracą po prostu z czasem swoją "pszeniczność", właśnie dlatego są wyjatkiem od zasady, że im dłużej leżakowane tym lepsze.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Informacyjnie, dla osób które dostały moje piwko z 3 warki, zaobserwowałem pogorszenie sie smaku tego piwa, może to sprawa akurat tej sztuki, ale warto je wypić zanim się zepsuje. Może to za sprawą pszenicy , piwa z dodatkiem tego słodu wykazują jakby krótszy okres trwałości (najlepszego smaku). Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Szkoda tych paru Blg, które poszły do kosza. Zakończenie wysładzania na 6 Blg wielu piwowarów przyprawiłoby o bóle w okolicach serca (aczkolwiek boleści nie aż tak duże). Pomyślałbym nad uzyskaniem dwudziestuparu litrów brzeczki o ekstrakcie 12 Blg.

    Przy tej okazji myslę, że kwestia ekonomicznego wykorzystania zacieranych słodów, a zwłaszcza przy produkcji wysokoekstraktowych piw, mogłaby być tematem jakiegoś "Opracowania".
    Może ktoś się podejmie "opracowania" ja służę fotkami, bo doświadczenia nie mam. Piszę jak ja to robię, a tak sie złożyło, że pstryknąłem kilka fotek, to się dzielę pomiarami.
    Co do wylania tego co zostało po 6BLG ( jeszcze odczekałem, ąż wody odejdą do sucha czyli z 1 lub 1,5litra ). W sumie użyłem około 10 litrów wody do wysładzania, minus to co zostało w złożu czyli około 2-3 litrów.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Szkoda tych paru Blg, które poszły do kosza. Zakończenie wysładzania na 6 Blg wielu piwowarów przyprawiłoby o bóle w okolicach serca (aczkolwiek boleści nie aż tak duże). Pomyślałbym nad uzyskaniem dwudziestuparu litrów brzeczki o ekstrakcie 12 Blg.

    Przy tej okazji myslę, że kwestia ekonomicznego wykorzystania zacieranych słodów, a zwłaszcza przy produkcji wysokoekstraktowych piw, mogłaby być tematem jakiegoś "Opracowania".

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kolejne losy brzeczki, czyli dalsze zgęstnienie.
    Fotki są zamieszczone w poprzednich postach, ale do rzeczy.
    11,5 BLG po godzinnym gotowaniu chmielu wzrosło do 14 BLG.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ostatnio prężny temat wysładzania, w formie kilku zdjęć zrobionych podczas 5 warki.
    Proszę o komentarz, jeżeli coś jest nie tak, jak być powinno.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kontrola w piwniczce wykazała : temperatura 18*C, piana już w zaniku.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Drożdże zadane przy 25*C, koniec warzenia. Wyszło 18 litrów o BLG14, odparowało 3litry, BLG wzrosło o 2,5 do fajnego 14.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-09-24, 17:07.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Studzenie automatyczne z powiadomieniem o zakończeniu procesu
    Attached Files

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dobre masz oko tylko nie doczytałeś do końca.

    11,5 BLG jest przed chmieleniem podczas którego wygotowywuje sie około 2 litrów brzeczki, dlatego BLG wzrasta. Jak ostudzę to napiszę ile wyszło przed zadaniem drożdży.
    Mea culpa

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Ja tam widze 11,5 blg,ale może mój starczy wzrok już niedowidzi
    Dobre masz oko tylko nie doczytałeś do końca.

    11,5 BLG jest przed chmieleniem podczas którego wygotowywuje sie około 2 litrów brzeczki, dlatego BLG wzrasta. Jak ostudzę to napiszę ile wyszło przed zadaniem drożdży.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...