Markowe domowe
Collapse
X
-
Dziś warka 6 poszła w butelki, smak bardzo dobry, lekko gorzkawy. Wyszło 43 butelki ciemnego pszeniczniaka. -
Dziś browar Markowe Domowe wzbogacił się o nowe mieszadło. Wykonane domowym sposobem w kuchni. Napęd pozyskano ze sprawdzonego mechanizmu od wycieraczek
( 10 zł na szrocie), łopaty mieszadła oraz oś są z nierdzewki, resza to alu. Moc ma potężną, próby bojowe planowany na przyszłą sobotę 19.11.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysiaMarku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
Żywotnie Zainteresowany Zbyś.) , Całe błoto zostaje w pończosze nie ma mowy o zatkaniu, ponieważ powierzchnia filrująca sięga 1 m kwadratowego. Po przelaniu zawartości gara odwiązujesz banie pełną chmielu, czekasz aż odcieknie i gotowe. Ja będę stosował ten sposób jest bardzo szybki i eliminuje wadę słabego wykorzystania chmielu, zachowując bardzo dokładne odfiltrowanie.
Leave a comment:
-
Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
Żywotnie Zainteresowany Zbyś.Leave a comment:
-
Nowy sposób na usunięcie błota chmielowego po granulacie.
Gotowanie w pończosze było niezłe jednak piwo bywało mało nachmielone pomimo większenia ilości chmieli.
Podczas 6 warki wsypałem chmiel do brzeczki, po godzinnym chmieleniu zlałem wszystko do studzenia. Na koniec węża założyłem pończochę, efekt bardzo dobry. Chmiel wygotowany , całe błoto wyfiltrowane.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-06, 13:46.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BDużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
PS.
Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem).
, pszeniczniak ciemny jest, ma 13Blg i 22 litry. Co do drożdży jest to trzeci żywot mieszanki S-33 z US-56. Czyli jak zwykle, nie są to dzrożdże do pszenicy.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-06, 09:44.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Chmielenie
Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.
PS.
Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem).
Leave a comment:
-
Wesołe warzonko było, lodówka osuszona a nowe piwo w piwnicy rozpoczyna fermentację. Szkoda, że Darek nie dojechał, jednak Sławek dał rady lodówce, choć zadania drożdży może nie pamiętać.
Standartowe zacieranie zaowocowało, aż 4 przerwami:
44*C - 20min
53*C - 10 min
64*C - 30 min
73*C - 20 min
Próba jodowa wyszła do strzału.
Chmielenie
Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.Leave a comment:
-
Warkę nr 6 czas uwarzyć.
Z racji resztek słodów będzie piwo pszeniczne ciemne.
Słody:
pszeniczny 1,736 kg
pilneński 1,75 kg
monachijski 1,09 kg
ciemny 0,2 kg
Drożdże : gęstwa z poprzedniej warki ( o ile ruszy starter )
Zacieranie standartowe 30 min. w 64*C i tyle samo w 72*C.
Gościnnie mają być obecni Sławek i DarekB, będzie wesołe warzonkoLeave a comment:
-
Niestety nici z dzisiejszego warzenia, pomimo zgody na dzierżawę kuchnio warzelni, wystąpiło kilka dodatkowych trudności ( przyjmuje gości ) . Kolega ( przyszły piwowar) zaproszony na mini warsztaty, też nie może z powodu najazdu rodzinki.
Ale co sie odwlecze to nie uciecze, dziś aktywny wypoczynekOstatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-10-16, 10:49.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klossPoraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zgodnie z planem i etykietą dziś dzień butelkowania..Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksjak to kiedy jutroLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni, czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?
Leave a comment:
-
No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni, czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: