Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Dziś warka 6 poszła w butelki, smak bardzo dobry, lekko gorzkawy. Wyszło 43 butelki ciemnego pszeniczniaka.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Dziś browar Markowe Domowe wzbogacił się o nowe mieszadło. Wykonane domowym sposobem w kuchni . Napęd pozyskano ze sprawdzonego mechanizmu od wycieraczek
    ( 10 zł na szrocie), łopaty mieszadła oraz oś są z nierdzewki, resza to alu. Moc ma potężną, próby bojowe planowany na przyszłą sobotę 19.11.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
    Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
    Żywotnie Zainteresowany Zbyś.
    Zastosowałem sam wąż, który wyciąga dokładnie wszystko z gara ( łącznie z błotem chmielowym ). 20 cm przed końcem rury zawiązana jest pończocha ( mechanicznie do ucha piekarnika ) , Całe błoto zostaje w pończosze nie ma mowy o zatkaniu, ponieważ powierzchnia filrująca sięga 1 m kwadratowego. Po przelaniu zawartości gara odwiązujesz banie pełną chmielu, czekasz aż odcieknie i gotowe. Ja będę stosował ten sposób jest bardzo szybki i eliminuje wadę słabego wykorzystania chmielu, zachowując bardzo dokładne odfiltrowanie.

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Marku napisz coś więcej o tej pończosze. Nie zatyka jej? Zakładasz jedną? I co masz włożone do gara: tylko wąż, zestaw filtrujący, szklaną rurkę?
    Żywotnie Zainteresowany Zbyś.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Nowy sposób na usunięcie błota chmielowego po granulacie.
    Gotowanie w pończosze było niezłe jednak piwo bywało mało nachmielone pomimo większenia ilości chmieli.
    Podczas 6 warki wsypałem chmiel do brzeczki, po godzinnym chmieleniu zlałem wszystko do studzenia. Na koniec węża założyłem pończochę, efekt bardzo dobry. Chmiel wygotowany , całe błoto wyfiltrowane.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-06, 13:46.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Dużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
    PS.
    Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).
    Chmielu dużo bo lubię , pszeniczniak ciemny jest, ma 13Blg i 22 litry. Co do drożdży jest to trzeci żywot mieszanki S-33 z US-56. Czyli jak zwykle, nie są to dzrożdże do pszenicy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-11-06, 09:44.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Chmielenie
    Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.
    Dużo tego chmielu, jak na pszeniczniaka...
    PS.
    Na przyszłość pisz Marku przy opisie warzenia, jakie dałeś drożdże, bo poszukiwanie "drożdży z poprzedniej warki" w tym gąszczu postów jest dość mozolne (na tyle, że mi się nie chciało, no i nie wiem ).

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wesołe warzonko było, lodówka osuszona a nowe piwo w piwnicy rozpoczyna fermentację. Szkoda, że Darek nie dojechał, jednak Sławek dał rady lodówce, choć zadania drożdży może nie pamiętać.

    Standartowe zacieranie zaowocowało, aż 4 przerwami:
    44*C - 20min
    53*C - 10 min
    64*C - 30 min
    73*C - 20 min
    Próba jodowa wyszła do strzału.
    Chmielenie
    Na start 50g Marynki , w 55minucie 32g aromatyczego lubelskiego.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warkę nr 6 czas uwarzyć.
    Z racji resztek słodów będzie piwo pszeniczne ciemne.

    Słody:
    pszeniczny 1,736 kg
    pilneński 1,75 kg
    monachijski 1,09 kg
    ciemny 0,2 kg
    Drożdże : gęstwa z poprzedniej warki ( o ile ruszy starter )

    Zacieranie standartowe 30 min. w 64*C i tyle samo w 72*C.

    Gościnnie mają być obecni Sławek i DarekB, będzie wesołe warzonko

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Niestety nici z dzisiejszego warzenia, pomimo zgody na dzierżawę kuchnio warzelni , wystąpiło kilka dodatkowych trudności ( przyjmuje gości ) . Kolega ( przyszły piwowar) zaproszony na mini warsztaty, też nie może z powodu najazdu rodzinki.
    Ale co sie odwlecze to nie uciecze, dziś aktywny wypoczynek
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-10-16, 10:49.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
    Poraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.
    Nic to wielkiego, po prostu jedyna sobota w miesiącu w miare wolna i pasująca do założonego czasu fermentacji ( tydzień burzliwej , dwa cichej). Etykieta, cóż wszystko przez Borinka

    Leave a comment:


  • kloss
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Zgodnie z planem i etykietą dziś dzień butelkowania..
    Poraża mnie perfekcyjny sposób planowania.Dwa tygodnie przed rozlewem gotowa jest etykieta z datą rozlewu i termin jest dotrzymany.Ja etykietę tworzę w bólach zwykle sporo po rozlewie,a daty rozlewu nie mogę zaplanować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    jak to kiedy jutro
    To najlepszy pomysł na termin i najbliższy z możliwych, muszę się z tym przespać. Jutro napiszę co postanowiłem

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni , czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?
    jak to kiedy jutro

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i po robocie, skrzynki rozlokawano w leżakowni , czas pomyśleć nad warką 6 , tylko kiedy to uwarzyć ?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...