Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kiszot
    replied
    Ja bym tą flaszkę wykadrował.Tak jakoś.....................no nie wiem

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Po doprowadzeniu brzeczki do temperatury pokojowej przyszedł czas na drożdże, starter ruszył znakomicie po 30minutach z 1/3 objętości kubka wyrósł na pięknego grzyba, nic tylko zadać do fermentatora.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Kolejny krok.
    Chłodzenie i czas na nowa chłodniczkę spisała sie dobrze ale trzeba było pod koniec mieszać zawartość gara aby temperatura na wylocie chłodnicy była podwyższona.
    Kolejne urządzenie to mieszdło do warzenia i chłodzenia.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Po ustwienu Blg na poziomie 12,5 , zachmieliłem w ponad godzinnym gotowaniu .
    Na początek 25 g armatycznego lubelskiego i na 10 minut przed końcem kolejne 25 g aromatycznego. Zastosowałem tym razem siateczki do chmielenia, super sprawa wyciaga sie z brzeczki i gotowe zero filtrowania.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-11, 23:14.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pomierzyłem com nawarzył i wyszło 20l o gestości 14Blg, przy okazji ładnie się przekonałem, iż mierzyć trzeba w 20st C.
    Brzeczka o temperaturze około 50st wskazała 12 Blg za mało, gdzie tu jaszcze do końca filtracji, ale ta sama próbka schłodzona do około 20 st C wskazuje gęstość 14 Blg , a to mnie odpowiada. Dążę do uzyskania 11,5 - 12,5 Blg jak na pszeniczne lekkie przystało.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Młuto se plukam, wody dolewam,
    piwko spożywam i sie nie gniewam.
    Filtruje wszystko co sie nadarzy
    pszeniczne, tyskie i tak się warzy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Filtracja przebiega doskonale, po prostu leci w klarowna ( jak na pszeniczne ) grzeczka.
    Oby tak dalej .

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zacieranie wykonane, jaszcze chwilka w temperaturze 77st C i czas filtrować.
    Tu dopiero sie okaże co potrafi filtrownica denna z miedzianej rurki, w poprzednie warce spisała sie na medal.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    No i się doczekałem, 3 warka pszeniczna w trakcie.
    Skład:
    3,5kg jęczmień strzegomski 3-4 EBC
    1 kg pszenica Weyermann, Bamberg 3-4 EBC
    drożdże Safbrew S-33 jeżeli słaby wyjdzie starter dodam zebrane z 1 warki pszenicznej
    chmiel 50g granulatu aromatycznego Lubelskiego
    Zacieranie:
    Woda na 35 st.C wsyp, podgrzanie do 44st C ( 10 min) przerwa 30 nim.
    podgrzanie do 64 st C (20 min) przerwa 40 min
    podgrzanie do 72st C (20min) przerwa 20 min
    Próba jodowa, nastepnie podgrzanie do 75 st C dla unicestwienia enzymów.

    Filtrowanie:
    Filtrownica miedziana denna - spływ grawitacyjny.

    Chielenie:
    25 g aromatyczego lubelskiego na początku gotowania
    25 g aromatyczego lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.

    Ide grzać do 72 st C teraz jestem w tej fazie.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Byle do soboty, jeszcze 2 dni do kolejnej warki i dla piwowara tez jakiś 4 pak się znajdzie.
    Pszeniczne na lato czas uwarzyć, bo choc zimno jest teraz lato zapowiadaja upalne, a człowiek nie wilebłąd napic się musi

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Owszem można, ale nie w pracy, czyli dopiero w sobotę ( taka mam robotę ).
    W kazdym razie Twoje zdrowie nie omieszkam wychylić.

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
    Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.
    Cieszę się, że się wyjaśniło
    Co do Żywca, to gorsza sprawa, ale zawsze można wypić. Nawet wirtualnie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
    Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
    Przyznać muszę, że mnie zaskakujesz. W którym miejscu powiedziałem te "złe słowa"?
    Czy smiley na końcu zdania to za mało?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-07, 16:14.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • Marianowar_pl
    Drożdże płynne - jak używać?
    Marianowar_pl
    Witam wszystkich,

    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
    2025-05-12, 16:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...